Διαμαρτυρία προσφύγων με ραμμένα στόματα στην Ειδομένη

Δραματική μορφή έχει πάρει η προσπάθεια των προσφύγων να περάσουν από τον συνοριακό σταθμό της Ειδομένης για να συνεχίζουν την πορεία τους προς την κεντρική και βόρεια Ευρώπη. Δέκα ιρανοί μετανάστες έχουν ράψει τα στόματά τους και άλλοι εκατό πραγματοποιούν απεργία πείνας και σιωπηλή διαμαρτυρία πάνω στην σιδηροδρομική γραμμή στα σύνορα Ελλάδας Σκοπίων ζητώντας την άδεια να συνεχίσουν την πορεία τους για την κεντρική Ευρώπη. Στο ίδιο σημείο υπάρχουν και αρκετές δεκάδες αφρικανών, αλγερινών ακόμη και μεταναστών από το Νεπάλ που έχουν εγκλωβιστεί στο σημείο από το οποίο επιτρέπεται η διέλευση μόνο σε Σύριους, Αφγανούς και Ιρακινούς πολίτες.
Οι διαμαρτυρόμενοι έχουν γράψει πλακάτ αλλά και πάνω στα σώματα τους συνθήματα που μιλούν για ελευθερία στη διακίνηση και διατρανώνουν ότι δεν είναι τρομοκράτες, ενώ μερικοί έχουν μεταφερθεί σε νοσοκομεία λόγω της άσχημης κατάστασης στην οποία βρίσκονται.
Οι αρχές της ΠΓΔΜ διαχωρίζουν τους πρόσφυγες από όσους θεωρούν μετανάστες στους οποίους απαγορεύουν την διέλευση και μέχρι στιγμής δεν έχει γίνει γνωστό αν και πότε θα τους δοθεί άδεια. Την ίδια στιγμή και άλλες χώρες –Σερβία, Κροατία, Σλοβενία- φαίνεται να προσανατολίζονται στην ίδια τακτική, γεγονός που επιτείνει την κατάσταση στην Ειδομένη όπου φτάνουν διαρκώς λεωφορεία γεμάτα πρόσφυγες.

Οι καιρικές συνθήκες είναι ακόμη ευνοϊκές για όσους παραμένουν στην ύπαιθρο και ζουν σε σκηνές που έχουν στηθεί γύρω από τις σιδηροδρομικές ράγες, ενώ ο καταυλισμός που έχει στηθεί παρέχει στοιχειωδώς τουλάχιστον τροφή και υγειονομικές υπηρεσίες ενώ αξίζει να επισημανθεί ο τεράστιος αγώνας που δίνουν οι εθελοντές και τα μέλη των ΜΚΟ για να εξυπηρετήσουν τις ανάγκες των χιλιάδων ανθρώπων που περνάνε από το σημείο.

Φυσικά όλοι αναρωτιούνται τι θα γίνει αν ο αριθμός των εγκλωβισμένων μεγαλώσει κι αν αλλάξει ο καιρός αφού ο χειμώνας στην περιοχή είναι βαρύς. Ελάχιστοι νεαροί προσπαθούν να περάσουν από άλλα σημεία των συνόρων, κυρίως από τους ορεινούς όγκους οι οποίοι όμως είναι εξαιρετικά δύσβατοι και επικίνδυνοι.

ρεπορτάζ στην Ειδομένη του Απ. Λυκεσά για το ρ/σ  ΣΤΟ ΚΟΚΚΙΝΟ

img_20151123_1603021448353088img_20151123_1603131448353099 img_20151123_1601221448353070

http://www.stokokkino.gr/

Written by

altpress.gr ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗ ΛΑΜΙΑ ΚΑΙ ΤΗ ΦΘΙΩΤΙΔΑ- ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ

Comments are closed.