Διαδηλώσεις για τη Μόρια σε δεκάδες γερμανικές πόλεις – Στο στόχαστρο και κομμάτων ο Ζέεχοφερ

Σε περίπου 60 γερμανικές πόλεις πραγματοποιήθηκαν την Τετάρτη το βράδυ συγκεντρώσεις και διαδηλώσεις με αφορμή την καταστροφή του προσφυγικού καταυλισμού στη Μόρια.

Σύμφωνα με ρεπορτάζ της Deutsche Welle, χιλιάδες άτομα ακολούθησαν την πρόσκληση της Διεθνούς Ομοσπονδίας των Δικαιωμάτων των Ανθρώπων και άλλων ανθρωπιστικών οργανώσεων να συμμετέχουν στις διαδηλώσεις. Τα αιτήματά τους ήταν η εκκένωση των καταυλισμών στα ελληνικά νησιά και ή άμεση υποδοχή προσφύγων στη Γερμανία και σε άλλα κράτη της ΕΕ.

«Έχουμε χώρο» ήταν το κεντρικό σύνθημα. Άλλα συνθήματα σε αφίσες και πανό ήταν «Shame on you EU» (Ντροπή σου ΕΕ) ή ακόμη «Moria evakuieren» (Να εκκενωθεί η Μόρια). Αρκετοί ομιλητές επεσήμαναν ότι η εκκένωση του καταυλισμού επιβαλλόταν και πριν από την καταστροφή του, δεδομένου ότι οι συνθήκες υγιεινής ήταν απαράδεκτες.

Άμεση υποδοχή προσφύγων

Όπως αναφέρει το ρεπορτάζ, μεγαλύτερη διαδήλωση πραγματοποιήθηκε στο Βερολίνο. Στην πλατεία μπροστά από τον κεντρικό σιδηροδρομικό σταθμό της πόλης είχαν συγκεντρωθεί χιλιάδες άτομα, κυρίως νέοι, οι οποίοι ανεξαιρέτως φορούσαν μάσκες. Ανάμεσα τους και ο σοσιαλδημοκράτης βουλευτής Γόσιπ Γιουράτοβιτς. Όπως δήλωσε στο πρόγραμμα μας, «οι πρόσφυγες στη Μόρια διατρέχουν άμεσα κίνδυνο και για αυτό επείγει να γίνει κάτι. Δεν μπορούμε να περιμένουμε να βρεθεί κάποτε μια λύση.» Από τους 12.000 πρόσφυγες η Γερμανία κάλλιστα θα μπορούσε να υποδεχτεί 5.000 άτομα. «Σαφώς και είναι αναγκαία μια ευρωπαϊκή λύση», τόνισε ο κ. Γουράτοβιτς, «αλλά θα πρέπει εμείς ως Γερμανία να στείλουμε τώρα το ξεκάθαρο μήνυμα ότι θέλουμε να αντιμετωπίσουμε το πρόβλημα και είμαστε αλληλέγγυοι με την Ελλάδα.»

Στο στόχαστρο της κριτικής των διαδηλωτών βρέθηκε ο γερμανός υπουργός Εσωτερικών Χορστ Ζεέχοφερ. Ομιλητές της συγκέντρωσης καταδίκασαν την αρνητική του στάση σε ό,τι αφορά την υποδοχή προσφύγων από τα ελληνικά νησιά. Δεκάδες πόλεις αλλά και μια σειρά γερμανικών κρατιδίων έχουν δηλώσει την προθυμία να τους δεχτούν. Την κριτική αυτή συμμερίζεται και ο Κώστας Κοσμάς, πρόεδρος της οργάνωσης των Πρασίνων στην περιοχή Στέγκλιτς-Τσέλεντορφ του Βερολίνου. Μιλώντας στην Deutsche Welle δήλωσε πως «ένα μεγάλο μέρος της ευθύνης της τραγωδίας στη Μόρια φέρει ο Χορστ Ζέεχοφερ και η πολιτική που εκπροσωπεί. Όλοι γνωρίζαμε ότι κάποια στιγμή θα συμβεί αυτό που έγινε.»

Έστω αυτή την ύστατη στιγμή θα πρέπει, σύμφωνα με τον Κώστα Κοσμά, ο υπουργός Εσωτερικών να επιτρέψει στο Βερολίνο και στις άλλες πόλεις που είναι πρόθυμες, να υποδεχτούν πρόσφυγες από την Ελλάδα.

Οι δισταγμοί της γερμανικής κυβέρνησης και οι αντιδράσεις των πολιτικών κομμάτων

Σύμφωνα με την DW, μέχρι στιγμής πάντως η γερμανική κυβέρνηση απορρίπτει την υποδοχή προσφύγων από τα ελληνικά νησιά με εξαίρεση 400 περίπου ανηλίκων. Κατά την άποψή της, το ζήτημα αφορά την ΕΕ στο σύνολό της και συνεπώς θα πρέπει να βρεθεί μια «ευρωπαϊκή λύση». Στόχος της γερμανικής προεδρίας είναι να συμφωνήσουν τα κράτη-μέλη της ΕΕ τους επόμενους μήνες επί της αρχής σε ένα σχέδιο για μια ενιαία διαδικασία ασύλου, το οποίο ενδεχομένως θα μπορούσε να τεθεί σε ισχύ τον επόμενο χρόνο. Η γερμανική κυβέρνηση εκτιμά ότι η υποδοχή προσφύγων από την Ελλάδα αυτή τη στιγμή θα υπονόμευε αυτή την προσπάθεια της. Κράτη της ΕΕ, όπως η Ουγγαρία και η Πολωνία, θα θεωρούσαν περιττή μια νέα συμφωνία στο προσφυγικό αν η Γερμανία τηρούσε μια στάση παρόμοια με αυτή το 2015.

Την ίδια στιγμή, ένας μεγάλος αριθμός Γερμανών πολιτικών προβαίνει σε δηλώσεις που αφορούν την πυρκαγιά στη Μόρια τις οποίες ανεβάζουν κυρίως στο twitter. Από αυτές προκύπτει ότι Σοσιαλδημοκράτες, Πράσινοι και το κόμμα Η Αριστερά υποστηρίζουν την άμεση υποδοχή προσφύγων από την Ελλάδα. Τόσο η συνπρόεδρος των Σοσιαλδημοκρατών Σάσκια Έσκεν, η συνπρόεδρος των Πρασίνων Ανναλένα Μπέρμποκτ όσο και η συνπρόεδρος της Αριστεράς Κάτγια Κίπινγκ κάνουν έκκληση στη γερμανική κυβέρνηση να επιτρέψει την υποδοχή προσφύγων από την Ελλάδα στις πόλεις και τα κρατίδια στη Γερμανία που έχουν από καιρό εκφράσει σχετική προθυμία.

Αρνούνται την άμεση υποδοχή προσφύγων

Όπως υπενθυμίζει η DW, το αίτημα τους απέρριψε επανειλημμένα στο παρελθόν ο υπουργός Εσωτερικών Χορστ Ζεέχοφερ. Τη στάση του στήριξε σήμερα ο εκπρόσωπος για θέματα εσωτερικής πολιτικής της ΚΟ των χριστιανικών κομμάτων Ματίας Μίντελμπεργκ. Ενώ απέρριψε κάθε μονομερή γερμανική δράση τόνισε ότι η φωτιά στη Μόρια έδειξε «πόσο αναγκαία είναι μια ευρωπαϊκή απάντηση στις εξελίξεις στο προσφυγικό.»

Όπως προειδοποιεί, «μονομερείς ενέργειες της Γερμανίας όμως δεν θα βοηθούσαν, επειδή θα δημιουργούσαν την εντύπωση ότι η Γερμανία θα αναλάβει μόνη της τους πρόσφυγες». Κατά αυτό τον τρόπο  «θα εμποδιζόταν η κοινή ευρωπαϊκή δράση.»

Την υποδοχή προσφύγων από την Ελλάδα επεσήμανε για μια ακόμη φορά το εθνικιστικό κόμμα Εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD). Σε ανάρτηση της ΚΟ αναφέρεται ότι «η Γερμανία δεν έχει ούτε την ηθική υποχρέωση ούτε τους πόρους να υποδεχτεί και άλλες χιλιάδες μετανάστες. Δεν θα πρέπει να επιτρέψουμε να μας εκβιάσουν.»

«Δεν μπορούμε να αγνοήσουμε τη Μόρια»

Έκκληση στον υπουργό Εσωτερικών Χορστ Ζεεχόφερ να μην απορρίπτει «συνολικά» την υποδοχή προσφύγων από την Ελλάδα έκανε η πρόεδρος της Επιτροπής για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα της βουλής, η πολιτικός των Φιλελευθέρων Γκίντε Γένσεν: «Το ζητούμενο τώρα είναι η παροχή άμεσης βοήθειας.» Όπως επεσήμανε, «δεν μπορούμε να αγνοήσουμε τη Μόρια μέχρι να ολοκληρωθούν οι ατελείωτες διαπραγματεύσεις για έναν ενιαίο μηχανισμό ασύλου» της ΕΕ. 

Σε δήλωση προέβη στον προσωπικό του λογαριασμό στο twitter και o υπουργός Εξωτερικών Χάικο Μάας που σε γενικές γραμμές εκφράζει τη θέση που τηρεί η γερμανική κυβέρνηση. Όπως τονίζει, Κομισιόν και τα κράτη μέλη της ΕΕ που είναι πρόθυμα να βοηθήσουν θα πρέπει το συντομότερο δυνατόν να αποφασίσουν πώς μπορούν να στηρίξουν την Ελλάδα. «Αυτό συμπεριλαμβάνει επίσης την κατανομή προσφύγων» μεταξύ των χωρών που επιθυμούν να τους δεχτούν», δηλώνει ο κ. Μάας.

Written by

altpress.gr ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗ ΛΑΜΙΑ ΚΑΙ ΤΗ ΦΘΙΩΤΙΔΑ- ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ

Comments are closed.