Δημοσιονομική ευελιξία και το 2022 προωθεί η Κομισιόν

Υπέρ της συνέχισης της δημοσιονομικής ευελιξίας και το 2022 τάσσεται η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στις κατευθυντήριες γραμμές προς όλα τα κράτη μέλη για τη συνέχιση της αντιμετώπισης των συνεπειών του κορονοϊού.

Στις προτάσεις της για μια συντονισμένη οικονομική πολιτική, τονίζει ότι η απόφαση για την άρση της ρήτρας συνολικής διαφυγής (δηλαδή της άρσης των δημοσιονομικών περιορισμών) που ενεργοποιήθηκε το 2020 λόγω της πανδημίας θα πρέπει να ληφθεί μετά από συνολική εκτίμηση της κατάστασης της οικονομίας βάσει ποσοτικών κριτηρίων.

Σύμφωνα με την Επιτροπή το επίπεδο οικονομικής δραστηριότητας στην ΕΕ ή στη ζώνη του ευρώ σε σύγκριση με τα επίπεδα πριν από την κρίση (τέλος του 2019) θα ήταν το βασικό ποσοτικό κριτήριο για την Επιτροπή κατά τη συνολική εκτίμησή της για την απενεργοποίηση ή τη συνέχιση της εφαρμογής της γενικής ρήτρας διαφυγής. Με βάση τις τρέχουσες προκαταρκτικές ενδείξεις η Επιτροπή θα προτείνει τη συνέχιση της εφαρμογής της γενικής ρήτρας διαφυγής το 2022 και την απενεργοποίηση της από το 2023.

Όπως τονίζεται, μετά από διάλογο μεταξύ του Συμβουλίου και της Επιτροπής, η Επιτροπή θα αξιολογήσει την απενεργοποίηση ή τη συνέχιση της ενεργοποίησης της γενικής ρήτρας διαφυγής βάσει της εαρινής πρόγνωσης του 2021, η οποία θα δημοσιευθεί τον Μάιο.

Οι ειδικές για κάθε χώρα καταστάσεις θα συνεχίσουν να λαμβάνονται υπόψη μετά την απενεργοποίηση της γενικής ρήτρας διαφυγής. Σε περίπτωση που ένα κράτος μέλος δεν έχει επανέλθει στο επίπεδο της οικονομικής δραστηριότητας πριν από την κρίση, όλες οι ευελιξίες στο Σύμφωνο Σταθερότητας και Ανάπτυξης θα χρησιμοποιηθούν πλήρως, ιδίως κατά την πρόταση καθοδήγησης δημοσιονομικής πολιτικής.

Written by

altpress.gr ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗ ΛΑΜΙΑ ΚΑΙ ΤΗ ΦΘΙΩΤΙΔΑ- ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ

Comments are closed.