Γερμανία: Φουντώνει η δυσαρέσκεια για τα μέτρα λιτότητας- Εβδομάδα μαζικών κινητοποιήσεων αγροτών & σιδηροδρομικών

 Διπλό μέτωπο κινητοποιήσεων  αγροτών και σιδηροδρομικών στη Γερμανία  παραλύουν τις μετακινήσεις. Η δυσαρέσκεια των εργαζομένων  για τα μέτρα λιτότητας και τις αυξήσεις στην ενέργεια φουντώνει στη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης με πρωτοφανείς κινητοποιήσεις που είναι οι μεγαλύτερες μεταπολεμικά στη χωρία.

Στις αγροτικές κινητοποιήσεις που ξεκίνησαν τη Δευτέρα, με αγρότες να αποκλείουν με τα τρακτέρ τους κεντρικούς αυτοκινητόδρομους, προστέθηκε σήμερα η μεγάλη απεργία των μηχανοδηγών στον σιδηρόδρομο.

Οι σιδηροδρομικοί σταθμοί άδειασαν, καθώς οι μηχανοδηγοί, με τριήμερη απεργία, διεκδικούν καλύτερες συνθήκες εργασίας, αυξήσεις στους μισθούς τους, καταβολή εφάπαξ «επιδόματος πληθωρισμού», και 35ωρο στους εργαζόμενους σε βαρδιες.

Η κρατική εταιρεία σιδηροδρόμων Deutsche Bahn είχε προσπαθήσει να αποτρέψει νομικά την απεργία, αλλά χθες βράδυ το κρατιδιακό Εργατικό Δικαστήριο της Έσσης διέταξε να συνεχιστεί η απεργία.

Ο τρικομματικός συνασπισμός του καγκελαρίου Όλαφ Σολτς εξόργισε τους αγρότες τον περασμένο μήνα εκπονώντας σχέδια για την κατάργηση της φορολογικής απαλλαγής για τα αγροτικά οχήματα και τις φορολογικές ελαφρύνσεις ντίζελ που χρησιμοποιείται στη γεωργία. Οι προτάσεις ήταν μέρος ενός πακέτου για την κάλυψη μιας τρύπας 17 δισεκατομμυρίων ευρώ στον προϋπολογισμό του 2024.

Η κυβέρνηση υποχώρησε την Πέμπτη εν μέρει, λέγοντας ότι οι περικοπές στις φορολογικές ελαφρύνσεις ντίζελ θα κλιμακωθούν σε τρία χρόνια. Ωστόσο, η Ένωση Γερμανών Αγροτών δήλωσε ότι εξακολουθεί να επιμένει στην πλήρη ανατροπή των σχεδίων.

Σε πολλές περιοχές, οι αγρότες χρησιμοποίησαν τα τρακτέρ τους για να αποκλείσουν τους δρόμους εισόδου σε αυτοκινητόδρομους ενώ εκατοντάδες τρακτέρ και άλλα αγροτικά οχήματα συγκεντρώθηκαν μπροστά από την Πύλη του Βρανδεμβούργου στο Βερολίνο.  Η παραγωγή σε εργοστάσιο αυτοκινήτων της Volkswagen στο Έμντεν στη βορειοδυτική Γερμανία σταμάτησε επειδή οι δρόμοι πρόσβασης ήταν αποκλεισμένοι, μετέδωσε το γερμανικό πρακτορείο ειδήσεων dpa.

Πριν από μία εβδομάδα σε απεργία είχαν κατέβει και οι γιατροί. Χιλιάδες γιατροί κατέβηκαν σε τριήμερη απεργία εν μέσω έξαρσης της επιδημίας του κορονοϊού, ζητώντας  αύξηση του ιατρικού προσωπικού, αύξηση των αποδοχών τους και μείωση της γραφειοκρατίας.

Σε δύσκολη θέση βρίσκεται  πλέον η κυβέρνηση Σούλτς  στην οποία ασκείται έντονη  κριτική για τις πολιτικές της επιλογές  στον  Ρωσο-ουκρανικό πόλεμο η οποία βλέπει  σημαντική πτώση των δημοσκοπικών ποσοστών της.

Written by

altpress.gr ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗ ΛΑΜΙΑ ΚΑΙ ΤΗ ΦΘΙΩΤΙΔΑ- ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ

Comments are closed.