Γερμανία: Νίκη των σοσιαλδημοκρατών- Οι πρώτες εκτιμήσεις & τα πιθανά σενάρια

Οι Σοσιαλδημοκράτες του SPD είναι οι νικητές των βουλευτικών εκλογών που διεξήχθησαν χθες, Κυριακή στη Γερμανία. Ο σχηματισμός τριτοκομματικής κυβέρνησης  σοσιαλδημκρατών- Πρασίνων και Ελεύθερων Δημοκρατών το πιθανότερο σενάριο.

Με όλες τις ψήφους να έχουν καταμετρηθεί από τις εφορευτικές επιτροπές, οι Σοσιαλδημοκράτες (SPD) με υποψήφιο καγκελάριο τον Όλαφ Σόλτς αναδεικνύονται νικητές των βουλευτικών εκλογών που διεξήχθησαν την Κυριακή στη Γερμανία μπροστά από τη συντηρητική παράταξη της απερχόμενης καγκελαρίου Άγγελας Μέρκελ, τη Χριστιανική Ένωση (CDU/CSU) με υποψήφιο καγκελάριο τον Άρμιν Λάσετ.

Το SPD συγκεντρώνει το 25,7% των ψήφων, το καλύτερο αποτέλεσμα που έχει καταγράψει εδώ και πολλά χρόνια, ενώ τα CDU/CSU έλαβαν 24,1% (-8,9% σε σύγκριση με τις προηγούμενες εκλογές), σημείωσαν με άλλα λόγια τη χειρότερη επίδοση στην ιστορία τους, έπειτα από 16 χρόνια στην κυβέρνηση.

Οι Πράσινοι με υποψήφια για την καγκελλαρία  την Αναλένα Μπέρμποκ, καταγράφουν το υψηλότερο ποσοστό από ιδρύσεως του κόμματος, εξασφαλίζουν το 14,8% των ψήφων και αναδεικνύονται σε τρίτη δύναμη της Μπούντεσταγκ, της ομοσπονδιακής κάτω Βουλής.

Το κεντρώο νεοφιλελεύθερο κόμμα των «Ελεύθερων Δημοκρατών» (FDP) βελτιώνει τη θέση του, συγκεντρώνοντας το 11,5% των ψήφων.

Το ξενοφοβικό, ακροδεξιό κόμμα «Εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD)» πέφτει από την τρίτη στην πέμπτη θέση, με το 10,3% των ψήφων.

Το κόμμα «Η Αριστερά» (Die Linke) είναι ο μεγάλος χαμένος καθώς χάνει τη μισή εκλογική της δύναμη και πέφτει στο 4,9% ποσοστό οριακό για την είσοδο στη Βουλή που απαιτεί το 5% των ψήφων. Σύμφωνα με τα επίσημα  αποτελέσματα το Die Linke   τελικά παίρνει την είσοδο στη Βουλή λόγω του ιδιαίτερου εκλογικού νόμου και σχηματίζει κοινοβουλευτική ομάδα με 39 έδρες. 

Σχηματισμός τριτοκομματικής κυβέρνησης;

Ο σχηματισμός τριτοκομματικής  κυβέρνησης  Σοσιαλδημοκρατών, Πρασίνων και Φιλελευθέρων και  με καγκελάριο τον ηγέτη των Σοσιαλδημοκρατών Όλαφ Σόλτς  φαίνεται το πιθανότερο σενάριο.

Ο σχηματισμός τρικομματικής κυβέρνησης συνασπισμού όμως  θα είναι δύσκολος και θα πάρει χρόνο, καθώς οι Ελεύθεροι Δημοκράτες έχουν μεγάλες διαφορές με τους Πράσινους και τους Σοσιαλδημοκράτες, ιδιαίτερα στο θέμα της φορολογίας και της κοινωνικής πρόνοιας και τις προτάσεις των Πρασίνων για την κλιματική κρίση.

Ο σχηματισμός   κυβέρνησης μεγάλου συνασπισμού Χριστιανοδημοκρατών- Σοσιαλιστών δεν φαίνεται αρκετά πιθανός αλλά αποτελεί  την έσχατη λύση.

Τα πρώτα συμπεράσματα

-Τα ποσοστά και των δύο μεγάλων κομμάτων Χριστανοδημοκρατών και Σοσιαλδημοκρατών κινούνται σε ιστορικά χαμηλά. Η αμφισβήτηση της κυρίαρχης πολιτικής και η άνοδος των κοινωνικών  κινημάτων φαίνεται να έχουν περιορίσει το δικομματισμό στη Γερμανία.

-Η ανακοπή της πτωτικής πορείας των σοσιαλδημοκρατών  εκτιμάται  ότι οφείλεται όχι μόνο στην  φθορά των συντηρητικών αλλά και στην υιοθέτηση περισσότερο φιλολαϊκών πολιτικών στις προεκλογικές διακηρύξεις.

–Το Die Linke έχασε περίπου τη μισή εκλογική του δύναμη και  έμεινε οριακά εκτός βουλής . Λάθη στην προεκλογική εκστρατεία, εσωτερικές αντιθέσεις και η αδυναμία του να δείξει ένα νέο πρόσωπο και να προσελκύσει τα νέα κοινωνικά κινήματα επηρέασαν το τελικό ποσοστό. Βασικά οι ψηφοφόροι του στράφηκαν προς τους Σοσιαλδημοκράτες στη λογική της χρήσιμης ψήφου αλλά και προς τους Πράσινους.  Να σημειωθεί ότι  το Die Linke ΄είναι το κόμμα που είχε υποστηρίξει  σθανερά την Ελλάδα  τόσο στην περίπτωση της μείωσης του χρέους όσο και στη διεκδίκηση των  πολεμι΄κών αποζημιώσεων.

-Το κόμμα των Πρασίνων αναδείχτηκε τρίτη δύναμη  φτάνοντας  από το 10% το 15% καθώς καρπώνεται  την  άνοδο των κοινωνικών κινημάτων για την προστασία του περιβάλλοντος, ενάντια στο σεξισμό και το ρατσισμό.

-Η πιθανή είσοδος των κεντρώων «Ελεύθερων Δημοκρατών» στην κυβέρνηση  θα επηρεάσει αρνητικά την φιλολαϊκή πολιτική της νέας κυβέρνησης  καθώς έχουν νεοφιλελεύθερες θέσεις και αν ο ηγέτης τους Κρίστιαν Λίντνερ, είναι  υπέρμαχος της σφιχτής δημοσιονομικής πολιτικής. Επιπρόσθετα  όσον αφορά την Ελλάδα το κόμμα έχει εκφραστεί  πολλές  φορές αρνητικά για τη χώρα μας.

–  Το ακροδεξιό «Εναλλακτική για τη Γερμανία» δεν κέρδισε από το αντιεμβολιαστικό κίνημα στο οποίο δημαγωγικά πρωτοστάτησε και μείωσε τα ποσοστά του κατά 2,5 μονάδες.

Written by

altpress.gr ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗ ΛΑΜΙΑ ΚΑΙ ΤΗ ΦΘΙΩΤΙΔΑ- ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ

Comments are closed.