Γερμανία, Γαλλία, Ιταλία σταματούν το εμβόλιο της AstraZeneca

Η Γερμανία ανακοίνωσε πως αναστέλλει  τη χρήση του εμβολίου της AstraZeneca μετά τις νέες αναφορές επικίνδυνων θρομβώσεων, ενώ το ίδιο έπραξαν και οι Γαλλία και Ιταλία.

Το γερμανικό υπουργείο Υγείας ανέφερε ότι η απόφαση ελήφθη ως «προφύλαξη» και μετά από σύσταση της εθνικής αρχής για τα εμβόλια, του Ινστιτούτου Paul Ehrlich, το οποίο ζήτησε περαιτέρω διερεύνηση μετά και τις τελευταίες αναφορές παρενεργειών από το εμβόλιο.

Σε δήλωση, το υπουργείο ανέφερε ότι ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων θα αποφασίσει «εάν και πώς οι νέες πληροφορίες θα επηρεάσουν την έγκριση του εμβολίου».

Λίγη ώρα αργότερα και  ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν ανέφερε ότι η χορήγηση του συγκεκριμένου εμβολίου «παγώνει» για προληπτικούς λόγους εν αναμονή αξιολόγησης από τη ρυθμιστική αρχή της Ευρωπαϊκής Ένωσης που αναμένεται την Τρίτη. Ο κ. Μακρόν επεσήμανε πως «ελπίζει να ξεκινήσει εκ νέου» γρήγορα ο εμβολιασμός με το εμβόλιο αυτό «εφόσον το επιτρέψει η γνωμοδότηση του ευρωπαϊκού οργανισμού».

Από τη δική του μεριά, ιταλικός οργανισμός φαρμάκων Αifa αποφάσισε για προληπτικούς λόγους να αναστείλει τη χορήγηση του εμβολίου Αstrazeneca σε όλη τη χώρα. Η απόφαση ελήφθη εν αναμονή της σχετικής οριστικής απόφασης της αρμόδιας ευρωπαϊκής αρχής, ΕΜΑ.

Γερμανία, Γαλλία και Ιταλία είναι οι τελευταίες από μια σειρά ευρωπαϊκών χωρών που ανέστειλαν τη χρήση του συγκεκριμένου εμβολίου, μετά από αναφορές για περιστατικά θρομβώσεων.

Tην προηγούμενη εβδομάδα η Δανία ανέστειλε προσωρινά για προληπτικούς λόγους και μέχρι νεωτέρας τη χρήση του εμβολίου κατά της Covid-19, που παρασκευάζεται από την AstraZeneca, έπειτα από κρούσματα θρόμβωσης μεταξύ εμβολιασθέντων. Το παράδειγμά της ακολούθησαν και άλλες χώρες, όπως η Νορβηγία, η Ολλανδία, η Ιρλανδία, η Εσθονία, η Αυστρία , η Λιθουανία το Λουξεμβούργο και η Ισλανδία.

Παράλληλα,  η Δανέζικη Υπηρεσία Φαρμάκων ανακοίνωσε αργά το απόγευμα της Κυριακής πως μια 60χρονη πέθανε από θρόμβωση αφού της χορηγήθηκε το εμβόλιο της AstraZeneca κατά της covid-19, καθώς εμφάνισε «ιδιαίτερα ασυνήθιστα” συμπτώματα, όπως  χαμηλό αριθμό αιμοπεταλίων και θρόμβους σε μικρά και μεγάλα αγγεία καθώς και αιμορραγία.

Written by

altpress.gr ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗ ΛΑΜΙΑ ΚΑΙ ΤΗ ΦΘΙΩΤΙΔΑ- ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ

Comments are closed.