Γαλλικές εκλογές: Ιστορική επιτυχία Μελανσόν και Νέας Λαϊκής Ενότητας

 H αριστερή συμμαχία «Νέα λαϊκή ενότητα για την οικολογία και την κοινωνία» (NUPES) με επικεφαλής τον Μελανσόν  ακόμη κι αν δεν κερδίσει τελικά τον νεοφιλελεύθερο και ευρωπαϊστή Μακρόν στις βουλευτικές  εκλογές  της Γαλλίας   απέκτησε δυναμική  και έδειξε τη δυνατότητα  για μια αριστερή και οικολογική προοπτική στη Γαλλία.
 
Το ριζοσπαστικό αριστερό πρόγραμμα  του NUPES και οι μαζικές  πολιτικές συγκεντρώσεις υπήρξαν στιγμές μαζικής πολιτικοποίησης  γύρω από την υποψηφιότητα Μελανσόν που ένωσαν τις δυνάμεις της Αριστεράς  και  της Οικολογίας και δείχνουν ότι θα υπάρχει συνέχεια.
 
Βέβαια λόγω του πλειοδοτικού μονοεδρικού εκλογικού συστήματος ο Μακρόν εκτιμάται  ότι θα πάρει περισσότερες έδρες χωρίς όμως να είναι σίγουρο ότι θα κερδίσει την αυτοδυναμία  στη Γαλλική βουλή.

 Σύμφωνα με εκτιμήσεις που έγιναν γνωστές τις πρώτες πρωινές ώρες σήμερα, για μια «χούφτα» ψήφους η παράταξη του Εμανουέλ Μακρόν «Μαζί» καταλαμβάνει τελικά την πρώτη θέση στον πρώτο γύρο των βουλευτικών εκλογών  ανατρέποντας τις πρώτες εκτιμήσεις που ήθελαν νικήτρια την παράταξη του ηγέτη της γαλλικής αριστεράς Ζαν-Λικ Μελανσόν . H παράταξη της προεδρικής πλειοψηφίας εμφανίζεται να συγκεντρώνει περίπου 20.000 ψήφους περισσότερες από την «Λαϊκή Ένωση» του Ζαν-Λικ Μελανσόν και το 25,75% των ψήφων έναντι 25,66% της «Λαϊκής Ενωσης».

Η αποχή έσπασε επίσης νέο ρεκόρ στον πρώτο γύρο , στο 52,49%.

Η προεδρική πλειοψηφία, ωστόσο, διατηρεί μεγάλο μέρος του πλεονεκτήματος όσον αφορά τις προβλέψεις για τις 577 έδρες των βουλευτών , με εύρος 255 έως 295 εδρών, μπροστά από την αριστερά (150 έως 190) σύμφωνα με το ινστιτούτο Ipsos Sopra Steria χάρη στο μονοεδρικό πλειοψηφικό σύστημα της Γαλλίας.

 Ειδικότερα όλη η χώρα είναι χωρισμένη σε 577 μονοεδρικές περιφέρειες, οι έδρες των οποίων  κερδίζονται από όποιον λάβει το 50%+1 στον πρώτο γύρο ή στον επαναληπτικό μετά δύο εβδομάδες. Στον δεύτερο γύρο κατέρχονται οι δύο πρώτοι, ενώ έχει δικαίωμα συμμετοχής και ο τρίτος, εφόσον έχει λάβει τουλάχιστον το 12,5% στον πρώτο γύρο. Στην περίπτωση αυτή υπάρχει ο λεγόμενος «τριγωνικός γύρος», ωστόσο συνήθως οι υποψήφιοι των συγγενέστερων κομμάτων ως προς τους δύο πρώτους παραιτούνται στον δεύτερο γύρο.

(Γράφημα από Figaro για την εκτίμηση του εκλογικού αποτελέσματος)

Written by

altpress.gr ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗ ΛΑΜΙΑ ΚΑΙ ΤΗ ΦΘΙΩΤΙΔΑ- ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ

Comments are closed.