Βρετανία: Επιλέγει να τυπώσει χρήμα και παρακάμπτει τις αγορές ομολόγων

H Βρετανία γίνεται η πρώτη χώρα που ασπάζεται τη νομισματική χρηματοδότηση της κυβέρνησης προκειμένου να αντεπεξέλθει στην μάχη κατά του  κορονοϊού. Η Τράπεζα της Αγγλίας, ανακοίνωσε ότι θα προσφέρει άμεση, απεριόριστη και στην ουσία “δωρεάν” χρηματοδότηση στο κράτος για να καλύψει τις αυξημένες ανάγκες για δαπάνες του.

Οπως μεταδίδουν οι Financial Times, η κίνηση θα επιτρέψει στην κυβέρνηση να παρακάμψει την αγορά βρετανικών ομολόγων , όπου το κόστος δανεισμού αναμένεται να βαίνει το επόμενο διάστημα αυξανόμενο καθώς υπάρχει πολύ μεγάλη προσφορά κρατικού χρέους. Η Βρετανία ουσιαστικά επιλέγει να τυπώσει χρήμα και μένει να φανεί εάν θα ακολουθήσουν και άλλοι το παράδειγμά της.

Tο υπουργείο Οικονομικών της Βρετανίας έχει μακροπρόθεσμη διευκόλυνση υπερανάληψης στην Τράπεζα της Αγγλίας, που σήμερα ανέρχεται στα 400 εκατομμύρια λίρες, αλλά σε περιόδους κρίσης οι αξιωματούχοι μπορούν να αντλήσουν χρήματα από αυτήν. Σε κοινή δήλωση, το Υπουργείο Οικονομικών και η Τράπεζα ανακοίνωσαν ότι συμφώνησαν να επεκτείνουν τη χρήση της διευκόλυνσης «Τρόπων και Μέσων», όπως ονομάζεται η συγκεκριμένη δυνατότητα.«Όπως η προσωρινή εξομάλυνση του κυβερνητικού cash flow, το W&W Facility στηρίζει τη λειτουργία της αγοράς ελαχιστοποιώντας το άμεσο κόστος της άντλησης επιπλέον ρευστότητας από ομόλογα και τη συναλλαγματική αγορά της στερλίνας», δήλωσαν.

Όπως αναφέρεται, κάθε εκταμίευση από τον λογαριασμό θα επιστραφεί το συντομότερο δυνατό, πριν το τέλος της χρονιάς.

Η απόφαση έρχεται στον απόηχο των στοιχείων που έδειξαν ότι η βρετανική οικονομία συρρικνώθηκε απροσδόκητα τον Φεβρουάριο. Το ΑΕΠ της υποχώρησε 0,1% σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα καθώς κατεγράφη απότομη  πτώση στην κατασκευαστική δραστηριότητα. Σημειώνεται ότι τον Φεβρουάριο ακόμη δεν είχε σημάνει συναγερμός στην Ευρώπη για τον νέο κορονοϊό και δεν είχαν ληφθεί αυστηρά περιοριστικά μέτρα.

Το ερώτημα τώρα είναι ποιος θα είναι επόμενος; Καμία χώρα που βρίσκεται στο ευρώ αλλά πρακτικά και στην Ε.Ε, δεν μπορεί εκ των Συνθηκών να τυπώσει χρήμα. Επίσης και για την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) η κοπή χρήματος είναι αδύνατη, αφού και αυτή απαγορεύεται από τις ευρωπαϊκές συνθήκες. Η Κριστίν Λαγκάρντ ωστόσο έχει ξεκαθαρίσει πως η στήριξη μέσω της ποσοτικής χαλάρωσης και των άλλων προγραμμάτων ρευστότητας θα είναι «χωρίς όριο» στα κράτη-μέλη αφού υπολογίζει ότι η Ευρωζώνη θα χρειαστεί μέτρα τόνωσης ύψους 1,5 τρισ. ευρώ- ποσό τριπλάσιο από αυτό στο οποίο φαίνεται να συμφωνούν οι υπουργοί Οικονομικών των 19. Μιλάμε, όμως, όχι για “δωρεάνχρήμα προς τα κράτη, όπως θα κάνει η Βρετανία που είναι εκτός ευρώ, αλλά για αγορά από την ΕΚΤ κρατικών ομολόγων και μάλιστα όχι κατά την έκδοσή τους αλλά  από τη δευτερογενή αγορά , πράγμα που σημαίνει δάνεια και μάλιστα με πολύ μεγαλύτερο επιτόκιο.

Written by

altpress.gr ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗ ΛΑΜΙΑ ΚΑΙ ΤΗ ΦΘΙΩΤΙΔΑ- ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ

Comments are closed.