Βραζιλία-εκλογές: Τι σηματοδοτεί η νίκη Λούλα στον α γύρο των Προεδρικών εκλογών

Ο κεντροαριστερός πρώην πρόεδρος Λούλα κατέλαβε την πρώτη θέση  με 48,4 % των ψήφων στον 1ο γύρο των προεδρικών εκλογών που διεξήχθη την Κυριακή στη Βραζιλία, μπροστά από τον ακροδεξιό πρόεδρο της Βραζιλίας Ζαΐρ Μπολσονάρο που συγκέντρωσε το 43,2% των ψήφων.

Ωστόσο το προβάδισμά του Λουίς Ινάσιο Λούλα ντα Σίλβα είναι πολύ μικρότερο από ό,τι προέβλεπαν οι δημοσκοπήσεις και θα χρειαστεί να διεξαχθεί δεύτερος γύρος ανάμεσα στους δυο την 30ή Οκτωβρίου. Για εκλογή από  τον πρώτο γύρο την εκλογή  απαιτείται  ποσοστό  50% των ψήφων. Στις κάλπες κλήθηκαν 156 εκ. πολίτες σε αυτή την τεράστια χώρα της Λατινικής Αμερικής.

Οι δηλώσεις των δυο υποψηφίων

«Από την αρχή σας έλεγα ότι θα κερδίσουμε αυτές τις εκλογές. Και θα κερδίσουμε αυτές τις εκλογές. Απλώς χρειάζεται λίγος χρόνος ακόμη». Με αυτά τα λόγια, ιδιαίτερα ψύχραιμος, χαιρέτησε τους οπαδούς του, ο υποψήφιος πρόεδρος της Βραζιλίας, Λούις Ινάσιο Λούλα ντα Σίλβα, με την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων του πρώτου γύρου των εκλογών της Βραζιλίας.

«Διαψεύσαμε τις δημοσκοπήσεις όπως σας έλεγα. Καταρρίψαμε το ψεύδος και τώρα έχουμε μια δεύτερη ευκαιρία», πανηγύριζε ο νυν πρόεδρος Ζαϊρ Μπολσονάρου, στην δική του αντίστοιχη συγκέντρωση.

Οι ψηφοφόροι της γερουσιάστριας Σιμόνι Τέμπετ (κεντροδεξιά, 4% των ψήφων) και του Σίρου Γκόμες (αριστερά, 4% των ψήφων) θα είναι αυτοί που θα κρίνουν το αποτέλεσμα του β γύρου.

Οι Βραζιλιάνοι φάνηκαν πολύ λιγότερο από ό,τι προβλεπόταν να έχουν πρόθεση να τιμωρήσουν τον 67χρονο απερχόμενο πρόεδρο για την άρνησή του μπροστά την πανδημία του νέου κορονοϊού (πάνω 685.000 νεκροί), την οικονομική κρίση στη χώρα όπου πάνω από 30 εκατομμύρια υποφέρουν από την πείνα και τις άλλες κρίσεις που σημάδεψαν ανεξίτηλα όλη τη θητεία του. Το χθεσινό αποτέλεσμα «ενισχύει την αβεβαιότητα», έκρινε ο Μάικλ Σίφτερ του πανεπιστημίου Τζόρτζταουν.

Ωστόσο, και στο β’  γύρο ο Λούλα παραμένει η πιθανότερη επιλογή, καθώς ο λόγος του απαντά στα πραγματικά προβλήματα της Βραζιλίας, σε αντίθεση με τον Μπολσονάρου που στηρίζεται στην πόλωση και το φόβο.

Τι σηματοδοτεί η νίκη Λούλα

Η Βραζιλια είναι μια τεράστια χώρα και το αποτέλεσμα των εκλογών θα έχει επιπτώσεις σε ολόκληρη την Νότιο Αμερική- και όχι μόνο- λόγω του ρευστού και  πολωμένου διεθνούς γεωπολιτικού σκηνικού, αλλά και λόγω του ειδικού βάρους που έχει η Βραζιλία ως μέλος των BRICS Η νίκη Λούλα θα σημαίνει πως στη Λατινική Αμερική γιγαντωνεται το νέο » ροζ ρεύμα».  Οι έξι μεγαλύτερες οικονομίες της Λατινικής Αμερικής, με σημαντικότατες παγκόσμια πρώτες ύλες στα χέρια τους, θα έχουν κεντραριστερές ή αριστερές κυβερνήσεις – από το Μεξικό ως τη Βραζιλία, με την  μεγάλη έκπληξη της Κολομβίας.

 Επιπρόσθετα, από το 2021 η Βραζιλία είναι η χώρα στην οποία έχει κάνει τις μεγαλύτερες επενδύσεις η Κίνα, κάτι που ανησυχεί τις ΗΠΑ αφού αποτελεί «πλήγμα στην πιο προφανή ζώνη επιρροής τους στην ψυχροπολεμική αντιπαλότητα μεταξύ Ουάσιγκτον και Πεκίνου». 

Ο Λούλα  Οι εβδομάδες που χωρίζουν τις δύο αναμετρήσεις, αναμένεται να κλιμακώσουν  την πόλωση, που ήδη έχει κοστίσει τη ζωή σε δεκάδες βραζιλιάνους, κυρίως ψηφοφόρους του Λούλα.

Κεντρικά  ζητήματα του προγράμματος   του Λούλα  ο οποίος  είναι και ο πιθανότερος νικητής του β’ γύρου, στις 30 Οκτωβρίου παραμένουν το ζητήματα της αντιμετώπισης της φτώχειας και η επιβίωση του Αμαζονίου, που έχει υποστεί τεράστιες ζημιές με την πολιτική Μπολσονάρου – κι αυτό είναι κάτι που αφορά όλον τον πλανήτη. Ο Λούλα ήδη θυμίζει σε κάθε ευκαιρία πόσο διαφορετική Βραζιλία παρέδωσε μετά τις δύο θητείες του, πόσα εκατομμύρια βραζιλιάνοι βγήκαν τότε από την φτώχεια,  τα δικαιώματα που έδωσε σε εργατες και αγρότες, τα προγράμματα υποδομών, την αύξηση του βασικού μεροκάματου κατά 50%, την μείωση της φτώχειας από το 40% στο 25%, τη μείωση της παιδικής θνησιμότητας. Και, βεβαίως, θυμίζει ότι ο Μπολσονάρου κατήργησε όλα τα επιδόματα, πήρε πίσω όλα τα εργατικά δικαιώματα και άφησε αχαλίνωτες να δρουν τις μαφιόζικες και ένοπλες «ομάδες ασφαλείας» των μεγαλοϊδιοκτητών γης.

Written by

altpress.gr ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗ ΛΑΜΙΑ ΚΑΙ ΤΗ ΦΘΙΩΤΙΔΑ- ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ

Comments are closed.