Βιβλικές καταστροφές και απόγνωση σε Γερμανία και Βέλγιο- Δεκάδες νεκροί και αγνοούμενοι από τις πλημμύρες

Σε 133 ανέρχονται οι θάνατοι στην Ευρώπη, με βαρύ τίμημα για τη Γερμανία από τις «πλημμύρες του θανάτου», όπως έγραψε η εφημερίδα Bild, συγκρίνοντας το μέγεθος της καταστροφής με τσουνάμι. Σε 1300 υπολογίζονται οι αγνοούμενοι στη χώρα.

Βροχοπτώσεις δύο μηνών έπληξαν σε λίγες ώρες τη δυτική Ευρώπη, εξηγούν μετεωρολόγοι, εκφράζοντας προβληματισμό για την κλιματική αλλαγή, στην οποία αποδίδουν το «χειμωνιάτικο χαμηλό βαρομετρικό» που προκάλεσε την τραγωδία.

«Ζούμε πάνω από 20 χρόνια εδώ και δεν έχουμε βιώσει ποτέ κάτι παρόμοιο, είναι σαν να βρισκόμαστε σε πόλεμο», σχολίασε ο 65χρονος Χανς-Ντίτερ Φράνκεν, ένας κάτοικος του Σουλντ, ενός χωριού στη Ρηνανία-Παλατινάτο, το οποίο σχεδόν ισοπεδώθηκε.

Πολλά χωριά στην ίδια ζώνη είναι έρημα και κατεστραμμένα.

Ανυπολόγιστες καταστροφές και απόγνωση στη Γερμανία

«Σύμφωνα με τις έως τώρα πληροφορίες, 90 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους κατά την καταστροφή», στην περιοχή Ρηνανίας-Παλατινάτου, από τις πλέον πληγείσες, σύμφωνα με την αστυνομία του Κόμπλεντς. Ο απολογισμός αυτός έρχεται να προστεθεί στους 43 νεκρούς στη Βόρεια Ρηνανία-Βεστφαλία, μια ακόμα περιοχή της Γερμανίας που επλήγη από την καταστροφή.

Γερμανοί αξιωματούχοι εκφράζουν φόβους ότι ο αριθμός των θυμάτων θα αυξηθεί, ενώ εκφράζονται ελπίδες για αρκετούς αγνοούμενους, καθώς οι τηλεπικοινωνίες αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα και εκτιμάται ότι δεν είναι εύκολο πολλοί να επικοινωνήσουν με τους δικούς τους. 

Το πρώτο κανάλι της γερμανικής δημόσιας τηλεόρασης ARD μετέδωσε πως η Μέρκελ θα επισκεφτεί την Κυριακή την Σούλντ, μια από τις πλέον πληγείσες πόλεις.

«Η ομοσπονδιακή καγκελάριος βρίσκεται σε συνομιλίες με τοπικές κυβερνήσεις για μια πρώτη επίσκεψη στις πληγείσες περιοχές», δήλωσε σε δημοσιογράφους χθες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέφεν Ζάιμπερτ.

Ολόκληρες κοινότητες έχουν καταστραφεί εξ ολοκλήρου στις δυτικές περιοχές της χώρας, καθώς ποτάμια υπερχείλισαν, προκαλώντας τεράστιες πλημμύρες.

Στο χωριό Σουλντ ο ομώνυμος ποταμός με στάθμη στα 3 μέτρα έφτασε στα 8, βυθίζοντας την καταπράσινη κοιλάδα Ahr, κοντά στη Βόννη. Σπίτια παρασύρθηκαν, γέφυρες και δρόμοι κατέρρευσαν. Θαύμα θεωρείται ότι κανείς δεν πέθανε στο χωριό των 700 κατοίκων.

Περίπου 50 χιλιόμετρα (30 μίλια) μακριά στο Bad Neuenah-Ahrweilar, οι κάτοικοι περιγράφουν: “Στις 11:30 μ.μ., υπήρχε μόνο λίγο νερό, 1:00 π.μ., όλα ήταν κάτω από το νερό”.

“Μέσα σε 15 λεπτά», σάρωσαν οι πλημμύρες στην περιοχή Ahrweiler του κρατιδίου Ρηνανία-Παλατινάτο, όπου πολλά σπίτια κατέρρευσαν.

Αυτή η εικόνα δεν έχει ιδιότητα alt. Το όνομα του αρχείου είναι Screenshot_15-2-1024x513.jpg

Κήρυξη εθνικού πένθους στο Βέλγιο

Στο γειτονικό Βέλγιο, η κυβέρνηση επιβεβαίωσε ότι ο αριθμός των νεκρών αυξήθηκε σε 20 με περισσότερους από 10 αγνοούμενους σε τέσσερις από τις 10 επαρχίες της χώρας.

Ημέρα εθνικού πένθους είναι για το Βέλγιο η 20ή Ιουλίου, όπως ανακοίνωσε ο Πρωθυπουργός της χώρας, Αλεξάντερ Ντε Κρόο, σημειώνοντας: «Αυτές που θα έπρεπε να ήταν όμορφες, καλοκαιρινές ημέρες έγιναν ξαφνικά μαύρες».

Ο ποταμός Meuse “απειλεί και την Λιέγη με 200.000 κατοίκους, προειδοποίησε ο περιφερειακός πρόεδρος της Βαλλονίας Έλιο Ντι Ρούπο.

Εκκενώθηκαν περιοχές στην νότια Ολλανδία

Στη νότια Ολλανδία εκκενώνονται όλο και περισσότερες περιοχές με τελευταία και την πόλη του Μάαστριχτ.

Ο πρωθυπουργός Μαρκ Ρούτε κήρυξε σε κατάσταση εθνικής καταστροφής την επαρχία του Λίμπουργκ, στα σύνορα με τη Γερμανία και το Βέλγιο. Οι αρχές ετοιμάζονται να εκκενώσουν μεγάλο μέρος της πόλης Φένλο, ενώ κάλεσαν και τους κατοίκους της μικρότερης κοινότητας Μέερσεν να είναι έτοιμοι να φύγουν.

Μεγάλο μέρος της Ολλανδίας βρίσκεται κάτω από το επίπεδο της θάλασσας και προστατεύεται από σύστημα παλαιών αναχωμάτων και φραγμάτων που δεν αφήνουν τα νερά της θάλασσας και των ποταμών να κατακλύσουν τη χώρα. Ωστόσο, η στάθμη του νερού στους ποταμούς Μεύση και Ρουρ έφτασε σε επίπεδα ρεκόρ, ξεπερνώντας το ύψος που είχε καταγραφεί το 1993 και το 1995, όταν είχαν σημειωθεί μεγάλες πλημμύρες στη χώρα.

Ο στρατός κατάφερε να ενισχύσει το ανάχωμα κοντά στο Μέερσεν, όμως η εντολή εκκένωσης δεν έχει αρθεί. Στο Φάλκενμπουργκ, κοντά στα σύνορα με το Βέλγιο και τη Γερμανία, τα νερά κατέκλυσαν το κέντρο της πόλης. Πολλά γηροκομεία εκκενώθηκαν ενώ τουλάχιστον μία γέφυρα καταστράφηκε.

Καταστροφές σε Ελβετία και Λουξεμβούργο

Στην Ελβετία, λίμνες και ποτάμια υπερχείλισαν επίσης μετά τις έντονες βροχοπτώσεις κατά τη διάρκεια της νύχτας. Ειδικά η λίμνη της Λουκέρνης προκάλεσε πλημμύρες στο κέντρο της πόλης.

Καταστροφές αναφέρονται και στο Λουξεμβούργο

ΠΗΓΗ: https://www.ertnews.gr/eidiseis/diethni/sok-apo-tis-eikones-katastrofis-stin-eyropi-dekades-nekroi-ekatontades-agnooymenoi-video/

ΑΜΕ-ΑΠΕ

Written by

altpress.gr ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗ ΛΑΜΙΑ ΚΑΙ ΤΗ ΦΘΙΩΤΙΔΑ- ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ

Comments are closed.