Βηρυτός: Απολογισμός θανάτου και καταστροφής-Τι δείχνουν οι πρώτες έρευνες

Χρόνια εγκληματικής αδράνειας και αμέλειας δείχνουν οι πρώτες έρευνες σχετικά με την αποθήκευση εξαιρετικά εκρηκτικού υλικού στο λιμάνι τις Βηρυτού προκάλεσαν την απίστευτη, φονική έκρηξη.Τουλάχιστον 135 οι νεκροί, τους 5.000 ξεπερνούν οι τραυματίες. Δέκα με 15 δισεκατομμύρια δολάρια οι ζημιές 300.000 άστεγοι  ο τραγικός απολογισμός.

Ο πρωθυπουργός και η προεδρία δήλωσαν χθες πως 2.750 τόνοι νιτρικού αμμωνίου, χημικού λιπάσματος που μπορεί όμως να χρησιμοποιηθεί επίσης για την κατασκευή βομβών, ήταν αποθηκευμένα επί έξι χρόνια στο λιμάνι χωρίς οποιαδήποτε μέτρα ασφαλείας.

«Είναι αμέλεια», δήλωσε η επίσημη πηγή στο Reuters και πρόσθεσε πως το θέμα της ασφαλούς αποθήκευσης είχε εγερθεί σε πολλές επιτροπές και δικαστές και «τίποτα δεν έγινε» προκειμένου να εκδοθεί μια εντολή απομάκρυνσης ή καταστροφής του εξαιρετικά εύφλεκτου υλικού.

Η πηγή δήλωσε πως μια πυρκαγιά ξεκίνησε από την αποθήκη 9 του λιμανιού και επεκτάθηκε στην αποθήκη 12, όπου ήταν αποθηκευμένο το νιτρικό αμμώνιο.
Ο Μπάντρι Ντάχερ, γενικός διευθυντής των Τελωνείων του Λιβάνου, δήλωσε σήμερα στο τηλεοπτικό δίκτυο LBCI πως τα τελωνεία είχαν στείλει έξι έγγραφα στο δικαστικό σώμα προειδοποιώντας ότι το υλικό συνιστούσε απειλή.

Σύμφωνα με δύο έγγραφα που είδε το Reuters, τα Τελωνεία του Λιβάνου είχαν ζητήσει από το δικαστικό σώμα το 2016 και το 2017 να ζητήσει από «την αρμόδια ναυτιλιακή υπηρεσία» να επανεξαγάγει ή να εγκρίνει την πώληση του νιτρικού αμμωνίου, το οποίο είχε απομακρυνθεί από ένα φορτηγό πλοίο, το Rhosus, και είχε εναποτεθεί στην αποθήκη 12, προκειμένου να διασφαλιστεί η ασφάλεια του λιμανιού. Ενα από τα έγγραφα αναφέρεται σε παρόμοια αιτήματα που είχαν γίνει το 2014 και 2015.

«Μια εγχώρια και διεθνής έρευνα πρέπει να διενεργηθεί για το συμβάν, δεδομένης της κλίμακας και των περιστάσεων υπό τις οποίες αυτά τα προϊόντα αυτά μεταφέρθηκαν στα λιμάνια», δήλωσε ο Γκασάν Χασμπάνι, πρώην αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και μέλος του κόμματος Λιβανικές Δυνάμεις.

Το Shiparrested.com, ένα βιομηχανικό δίκτυο που ασχολείται με νομικές υποθέσεις, είχε αναφέρει το 2015 ότι το Rhosus, που είχε σημαία Μολδαβίας, έδεσε στη Βηρυτό τον Σεπτέμβριο του 2013 λόγω τεχνικών προβλημάτων κατά το ταξίδι του από τη Γεωργία στη Μοζαμβίκη με 2.750 τόνους νιτρικού αμμωνίου.

Κατά την επιθεώρηση, απαγορεύτηκε ο απόπλους του πλοίου και λίγο μετά εγκαταλείφθηκε από τους ιδιοκτήτες του, με αποτέλεσμα διάφοροι πιστωτές να προβάλουν νομικές διεκδικήσεις. «Λόγω των κινδύνων που συνδέονταν με την παραμονή του νιτρικού αμμωνίου πάνω στο πλοίο, οι λιμενικές αρχές άδειασαν το πλοίο και μετέφεραν το φορτίο του στις αποθήκες του λιμανιού», ανέφερε.

Σε κατ’ οίκον περιορισμό και υπό στρατιωτική φύλαξη έχουν ήδη τεθεί, από το βράδυ της Τετάρτης, οι υπεύθυνοι του λιμένος, και αναμένεται το πόρισμα για να τους απαγγελθούν κατηγορίες, εάν βρει δική τους ευθύνη. Το Ανώτατο Αμυντικό Συμβούλιο του Λιβάνου δήλωσε ότι «η εσχάτη των προβλεπομένων ποινών αναμένει όποιον αποδειχθεί ότι ευθύνεται» για την καταστροφή. Αναλυτές εκτιμούν ως κινήσεις  για εσωτερική κατανάλωση τις συγκεκριμένες κινήσεις της κυβέρνησης, που προσπαθούν να την εμφανίσουν σε θέση να διεξάγει έρευνα με διαφάνεια ώστε να αποδοθούν ευθύνες. Ο λαός του Λιβάνου βρισκόταν επί μήνες στους δρόμους διαμαρτυρόμενος για την τεράστια διαφθορά και την ανικανότητα των κυβερνήσεων και για την ατιμωρησία της ελίτ που δρα ατιμωρητί σε όλα τα επίπεδα. Η οργή του είναι δεδομένη, και ήδη εκφράζεται στα κοινωνικά δίκτυα.

Σήμερα φτάνει στο Λίβανο ο πρόεδρος της Γαλλία, Εμαννουέλ Μακρόν, μαζί με 55 διασώστες και μία φορητή κλινική ικανή να εξυπηρετήσει περίπου 500 περιστατικά. Το Παρίσι ελπίζει σε οικονομικά και γεωπολιτικά οφέλη και την εξαργύρωση, αργότερα, της βοήθειας που προσφέρει.

Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένεται το τηλεοπτικό διάγγελμα του γενικού γραμματέα της Χεσμπολάχ, Χασάν Νασράλλα, πιθανότατα σήμερα.

Εν τω μεταξύ, πληθαίνουν στο δυτικό Τύπο τα, εν πολλοίς αβάσιμα και υποβολιμιαία, δημοσιεύματα που κατηγορούν τη Χεσμπολάχ για όσα συνέβησαν. Το ραδιόφωνο του BBC μετέδωσε συνεντεύξεις και τουίταρε ώστε να στοχοποιεί τη Χεσμπολάχ και να αφήνει υπόνοιες για ευθύνη της στην τραγωδία.

Ο τραγικός απολογισμός της καταστροφής

Η χθεσινή έκρηξη ήταν η πιο ισχυρή που έχει σημειωθεί ποτέ στη Βηρυτό, μια πόλη φοβισμένη ακόμη από τον εμφύλιο πόλεμο πριν από τρεις δεκαετίες και η οποία έχει κλονιστεί από μια βαθιά οικονομική κρίση που έχει τις ρίζες της σε δεκαετίες διαφθοράς και οικονομικής κακοδιαχείρισης.

Τουλάχιστον 135 οι νεκροί, τους 5.000 ξεπερνούν οι τραυματίες. Δέκα με 15 δισεκατομμύρια δολάρια οι ζημιές 300.000 άστεγοι. Τεράστιες ελλείψεις σε κλίνες, φάρμακα, πρώτες ύλες στα νοσοκομεία. Ανεπαρκής η βοήθεια που καταφθάνει από όλο τον κόσμο.Οι διασώστες συνεχίζουν να εργάζονται πυρετωδώς, από ξηράς και από θαλάσσης, για τον εντοπισμό επιζώντων ή σορών, όσο το επιτρέπουν οι ελλείψεις και ειδικά οι διακοπές ρεύματος, που κάνουν αδύνατη την έρευνα τη νύχτα.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ), που ξεκίνησε να αποστέλλει βοήθεια από το απόγευμα της Τετάρτης, τρία από τα νοσοκομεία της Βηρυττού δεν είναι σε θέση καν να λειτουργήσουν, ένα λειτουργεί μερικώς και ένα, το νοσοκομείο του Αγίου Γεωργίου, που βρισκόταν στην περιοχή του λιμένος, έχει καταστραφεί και οι περισσότεροι από το προσωπικό έχασαν τη ζωή τους μετά την έκρηξη. Οι ανάγκες σε αίμα είναι τεράστιες και ήδη οι γειτονικές χώρες, με πρώτη την Παλαιστίνη, οργανώνουν μαζικές αιμοδοσίες υπό την αιγίδα του Ερυθρού Σταυρού και της Ερυθράς Ημισελήνου, που βοηθά και στην ασφαλή μεταφορά του αίματος.

Σήμερα, Πέμπτη, αναμένεται να φτάσουν στην πόλη και κάποιες φορητές κλινικές, η κάθε μία εκ των οποίων μπορεί να στηρίξει μερικές εκατοντάδες ανθρώπων, αλλά η κρισιμότητα της κατάστασης δεν επιτρέπει αισιοδοξία, προς το παρόν, όπως αναφέρουν εργαζόμενοι στα νοσοκομεία.

Η πόλη δεν είναι σε θέση να αντιμετωπίσει και το τεράστιο πρόβλημα των αστέγων, που όπως δήλωσε ο κυβερνήτης της πόλης, Μαρουάν Αμπούντ, φτάνουν τις 300.000. Εκατοντάδες σπίτια και κτήρια έχουν υποστεί ανεπανόρθωτες ζημιές και θα παραμείνουν μη κατοικίσιμα για πολύ καιρό.

Η καταστροφή του λιμανιού προκαλεί τεράστια προβλήματα στην εισαγωγή απαραίτητων για την επιβίωση του πληθυσμού αγαθών, αφού το λιμάνι της Τρίπολης που έχει από την Τρίτη γίνει το κύριο λιμάνι της χώρας, δεν είναι  ακόμη σε θέση να εξυπηρετήσει τις ανάγκες σε εισαγωγές τροφίμων και ιατροφαρμακευτικού υλικού.

ΠΗΓΗ: ΑΜΕ-ΑΠΕ, www.tvxs.gr, www.the pressproject.gr

Written by

altpress.gr ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗ ΛΑΜΙΑ ΚΑΙ ΤΗ ΦΘΙΩΤΙΔΑ- ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ

Comments are closed.