Βαθαίνει το ρήγμα Ερντογάν-Νταβούτογλου – Υπό παραίτηση ο Τούρκος πρωθυπουργός

Στο προσκήνιο ήρθε μία υποβόσκουσα εδώ και καιρό κρίση στις σχέσεις του προέδρου της Τουρκίας κ. Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και του πρωθυπουργού της χώρας κ. Αχμέτ Νταβούτογλου, προδιαγράφοντας ραγδαίες πολιτικές εξελίξεις στη γειτονική χώρα.  Πίσω από τη ρήξη θα πρέπει να αναζητηθεί ο αγώνας δρόμου των δύο πολιτικών για τη «νομή της εξουσίας» η οποία ωστόσο ξεφεύγει από τα συνήθη πλαίσια του ανταγωνισμού και καλύπτει ένα ευρύ φάσμα πολιτικών στην Τουρκία.

Η απόφαση του Τούρκου προέδρου κ. Ταγίπ Ερντογάν για να ενισχύσει τις προεδρικές εξουσίες, η διατήρηση εκ μέρους του πλήρως του ελέγχου στο κυβερνών κόμμα, η  πολιτική που έχει χαράξει απέναντις την Ευρώπη και το Κουρδικό, καθώς και η επιμονή του στην καταπάτηση βασικών ελευθεριών του Τύπου και στις διώξεις δημοσιογράφων, έχουν δημιουργήσει ένα εκρηκτικό κλίμα στην Τουρκία, το οποίο επισκιάζει τις σχέσεις των δύο πολιτικών και έχει  πυροδοτήσει μια ανοιχτή διαμάχη, εγείροντας ερωτήματα σχετικά με την παραμονή του κ. Νταβούτογλου στο  πρωθυπουργού στο αξίωμα και ανησυχίες στους ΝΑΤΟϊκούς συμμάχους της Τουρκίας αναφορικά με τη σταθερότητα της χώρας.

«Ο Ερντογάν μπορεί να είναι σε θέση να συνεχίσει με τον Νταβούντογλου, αλλά είναι ξεκάθαρο πως επί του παρόντος υπάρχει ρήγμα. Εάν το θέμα δεν επιλυθεί γρήγορα, ο Ερντογάν μπορεί να επιλέξει να ορίσει νέο πρωθυπουργό», δήλωσε στο πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς μια πηγή προσκείμενη στην προεδρία.

«Η σταθερότητα του (σ.σ. κυβερνώντος κόμματος) AKP ( Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης) σημαίνει σταθερότητα της Τουρκίας και αυτό το πρόβλημα χρειάζεται επειγόντως να επιλυθεί για να αποφευχθούν οικονομικά και πολιτικά προβλήματα», πρόσθεσε η πηγή.

Σημειώνεται πως το κυβερνών Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP) θα πραγματοποιήσει έκτακτο συνέδριο τις ερχόμενες εβδομάδες, στο οποίο ο πρωθυπουργός κ. Αχμέτ Νταβούτογλου δεν σχεδιάζει να θέσει υποψηφιότητα για την ηγεσία του κόμματος, δήλωσαν την Τετάρτη ανώτεροι αξιωματούχοι του κόμματος . Ένας αξιωματούχος του AKP δήλωσε πως το συνέδριο θα διεξαχθεί αμέσως μετά τις 21 Μαΐου και όχι αργότερα από τις 6 Ιουνίου, πρώτη μέρα του Ραμαζανίου.

Εν τω μεταξύ, σε μια προσπάθεια να διασκεδάσει τις εντυπώσεις ο δήλωσε ο σύμβουλος της τουρκικής προεδρίας κ. Τζεμίλ Ερτέμ δήλωσε πως η Τουρκία δεν θα προχωρήσει σε πρόωρες εκλογές μετά την εκλογή νέου ηγέτη του κυβερνώντος Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP) και θα πορευθεί με «ασφάλεια» μέχρι το τέλος της θητείας της κυβέρνησης το 2019.

Η Τουρκία και η οικονομία της θα σταθεροποιηθεί περαιτέρω όταν αναλάβει ένας πρωθυπουργός που θα συνδέεται στενότερα με τον πρόεδρο κ. Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν,δήλωσε ο κ. Ερτέμ σε ζωντανή συνέντευξη στο τηλεοπτικό δίκτυο NTV.

Η σημερινή οικονομική διαχείριση θα παραμείνει ως έχει, είπε, προσθέτοντας ότι δεν περιμένει αλλαγές στην νομισματική και τη δημοσιονομική πολιτική. Η πτώση των τιμών των τουρκικών περιουσιακών στοιχείων, και ειδικά της λίρας, εν μέσω της πολιτικής αναταραχής δεν θα συνεχισθούν, και η λίρα ίσως και να υπερτιμηθεί, υπονομεύοντας τις εξαγωγές, είπε.

hitandrun.gr

Written by

altpress.gr ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗ ΛΑΜΙΑ ΚΑΙ ΤΗ ΦΘΙΩΤΙΔΑ- ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ

Comments are closed.