Βαβέλ μετά τη νέα πρόταση του Μπόρις Τζόνσον για τα ιρλανδικά σύνορα

Νέες προτάσεις για να αντικατασταθεί η «δικλίδα ασφαλείας» (backstop) στα σύνορα Ιρλανδίας – Βόρειας Ιρλανδίας είναι έτοιμος να καταθέσει ο Βρετανός πρωθυπουργός, οι οποίες έχουν ήδη δημιουργήσει αντιδράσεις στην Ιρλανδία, ενώ οι Βρυξέλλες διατυπώνουν τη δυσπιστία τους για το κατά πόσο μπορούν να είναι εφαρμόσιμες. 

Στο μπέρδεμα αυτό έχει συμβάλει τα μέγιστα ο ίδιος ο Μπόρις Τζόνσον, ο οποίος διαψεύδει τις διαρροές σχετικά με το σχέδιό του, χωρίς ωστόσο να αποσαφηνίζει τι ακριβώς θα προτείνει στην Ε.Ε. εν όψει της συνόδου κορυφής της 17-18 Οκτωβρίου.

Σύμφωνα με όσα διέρρευσαν στο ιρλανδικό δίκτυο RTE το βράδυ της Δευτέρας, η βρετανική κυβέρνηση έχει δεχθεί ότι θα πρέπει να υπάρχουν τελωνειακοί έλεγχοι στα σύνορα Βόρειας Ιρλανδίας-Ιρλανδίας, αλλά αυτοί θα πραγματοποιούνται «μακριά από τα σύνορα», είτε στον τόπο παραγωγής των προϊόντων είτε στον τόπο τελικού προορισμού. Η πρόταση αυτή προκάλεσε την αντίδραση του Ιρλανδού πρωθυπουργού, Λίο Βαράντκαρ, ο οποίος τόνισε ότι το Λονδίνο έχει υποσχεθεί ότι δεν θα υπάρχει «σκληρό σύνορο» και το Δουβλίνο περιμένει ότι αυτό θα τηρηθεί. Τόνισε δε, ότι μόνο σε περίπτωση άτακτου Brexit μπορεί να υπάρξουν συνοριακοί τελωνειακοί έλεγχοι.

Μιλώντας στο BBC, ο Βρετανός πρωθυπουργός προσπάθησε να διαψεύσει τις διαρροές όσον αφορά το σχέδιο το οποίο θα καταθέσει στην Ε.Ε. την Τετάρτη ή την Πέμπτη, ωστόσο δεν μπόρεσε να καθησυχάσει τις ανησυχίες ούτε της άμεσα ενδιαφερόμενης Ιρλανδίας – τα ανοιχτά σύνορα και οι ελεύθερη διακίνηση προϊόντων και υπηρεσιών είναι μία από τις προϋποθέσεις για να λειτουργήσει η Συμφωνία Ειρήνης για τη Βόρεια Ιρλανδία – ούτε των Βρυξελλών.

Όπως είπε ο Μπόρις Τζόνσον, η «πραγματικότητα του Brexit» επιβάλλει την ύπαρξη ελέγχων, ωστόσο διέψευσε ότι θα υπάρξει «σκληρό σύνορο» ή έλεγχοι στα σύνορα. Αλλά την ίδια στιγμή ανέφερε ότι θα υπάρξουν τελωνεία σε απόσταση 10 μιλίων από τα σύνορα. «Μια ελεύθερη και κυρίαρχη χώρα πρέπει να έχει πλήρη έλεγχο των τελωνείων της», είπε. Ωστόσο αρνήθηκε να δώσει περισσότερες πληροφορίες, λέγοντας ότι οι προτάσεις του προς την Ε.Ε. θα γίνουν γνωστές τις επόμενες ημέρες.

 

Ανησυχία στις Βρυξέλλες για τον καμικάζι Μπόρις

Ο Μπόρις Τζόνσον έχει υποσχεθεί ότι θα βγάλει τη Βρετανία από την Ε.Ε. στις 31 Οκτωβρίου, με ή χωρίς συμφωνία, και η Ευρωπαϊκή Ένωση τηρεί στάση αναμονής εν όψει των προτάσεων για την εναλλακτική λύση στο backstop που θα παρουσιάσει ώστε να αρθεί το αδιέξοδο και να επιτευχθεί συμφωνία. Ωστόσο Ευρωπαίοι αξιωματούχοι εκφράζουν σοβαρές αμφιβολίες για το τι μπορεί να περιλαμβάνουν αυτές οι προτάσεις και αν πραγματικά μπορεί να αποτρέψουν το άτακτο Brexit.

Αξιωματούχος της Ε.Ε. χαρακτήρισε την στρατηγική του Βρετανού πρωθυπουργού «τακτική καμικάζι», ενώ άλλος είπε ότι «δεν περιμένουμε ουσιαστικές αλλαγές», ενώ τόνισε ότι αν προτάσεις του δεν είναι εφαρμόσιμες ή αποτελεσματικές, δεν υπάρχει περίπτωση να οδηγηθούμε σε συμφωνία.

Written by

altpress.gr ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗ ΛΑΜΙΑ ΚΑΙ ΤΗ ΦΘΙΩΤΙΔΑ- ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ

Comments are closed.