Αποφασισμένη για «Μανιφέστο ανεξαρτησίας» η Σκωτία

Το Εθνικό Σκωτικό Κόμμα (SNP) πέτυχε μια ιστορική νίκη -αν και χωρίς αυτοδυναμία- αφού από το 2007 και για τέταρτη συνεχή θητεία επικρατεί στο Χόλιρουντ, με την Νίκολα Στέρτζιον να εμφανίζεται αποφασισμένη να οδηγήσει τον λαό της Σκωτίας στο πολυπόθητο δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία της.

Μετά την καταμέτρηση των ψήφων στις 73 εκλογικές περιφέρειες (Constituencies) το SNP κατέκτησε 62 θέσεις, οι Συντηρητικοί 5, το κόμμα των Φιλελεύθερων Δημοκρατικών 4 και οι Εργατικοί 2.

Αφού προσμετρηθούν και οι 56 έδρες που προκύπτουν από τις λίστες των κομμάτων στις οκτώ ευρύτερες εκλογικές περιοχές (Regions), η σύνθεση του Σκωτικού Κοινοβουλίου θα διαμορφωθεί ως εξής: Εθνικό Σκωτικό Κόμμα 63 έδρες, Συντηρητικοί 31, Εργατικοί 22, Σκωτσέζοι Πράσινοι 9 και Φιλελεύθεροι Δημοκρατικοί 4.

Στέρτζιον εναντίον Τζόνσον

Στη νικητήρια ομιλία της η πρωθυπουργός της Σκωτίας αφιέρωσε αρκετό χρόνο στο σχέδιό της για τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος μετά το τέλος της πανδημίας. Όπως η ίδια ξεκαθάρισε «ο λαός της Σκωτίας έδωσε την πλειοψηφία της Βουλής στα κόμματα που υποστηρίζουν την ανεξαρτησία» και «μάλιστα η πλειοψηφία τους είναι ακόμα ισχυρότερη από ό,τι στην προηγούμενη σύσταση του κοινοβουλίου» κάνοντας έτσι και «άνοιγμα» προς το κόμμα των Πράσινων, που τάσσεται επίσης υπέρ της ανεξαρτησίας.

Η Στέρτζιον, η οποία οδεύει προς τη συμπλήρωση δεκαετίας ως πρωθυπουργός της χώρας, εμφανίστηκε δυναμική, προειδοποιώντας μάλιστα τον Μπόρις Τζόνσον ότι «αν αρνηθεί να εγκρίνει το δημοψήφισμα δεν έρχεται απέναντι σε εμένα ή το κόμμα μου αλλά στον λαό της Σκωτίας».

To μέλλον του Ηνωμένου Βασιλείου

Η επικεφαλής του SNP έδειξε ότι δεν θα κάνει πίσω στις όποιες πιέσεις από το Γούεστμινστερ, αφού «αν επιχειρήσει η κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου να εμποδίσει το δημοψήφισμα, θα αποδείξει ότι δεν είναι μια Ένωση μεταξύ ίσων εθνών και αυτό θα αποτελέσει το βασικό μας επιχείρημα για ανεξαρτησία».

Τόσο το αποτέλεσμα όσο και η στάση της Νίκολα Στέρτζιον δείχνει ότι το Εθνικό Σκωτικό Κόμμα βγήκε απόλυτος νικητής από αυτές τις εκλογές, αφού κατάφερε να «κλέψει» δύο έδρες από το κόμμα των Συντηρητικών και μία έδρα από τους Εργατικούς. Η νίκη του SNP ήταν λίγο – πολύ αναμενόμενη. Το βλέμμα όμως όλων στρέφεται τώρα στην ουσία του αποτελέσματος, δηλαδή στην επόμενη ημέρα στη σχέση Αγγλίας – Σκωτίας αλλά και το μέλλον του Ηνωμένου Βασιλείου γενικότερα.

Deutsche Welle

Written by

altpress.gr ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗ ΛΑΜΙΑ ΚΑΙ ΤΗ ΦΘΙΩΤΙΔΑ- ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ

Comments are closed.