Αποτελέσματα… Βαυαρίας στην Έσση

Αποτελέσματα… Βαυαρίας δείχνει η κάλπη στην Έσση, προβληματίζοντας την Άνγκελα Μέρκελ και τους Σοσιαλδημοκράτες, την ίδια στιγμή που οι Πράσινοι παίρνουν και πάλι τη ρεβάνς.

Τα exit polls της εκλογικής αναμέτρησης στο κρατίδιο της Έσσης φέρνουν πρώτους τους Χριστιανοδημοκράτες (CDU) της Μέρκελ και δεύτερους τους Σοσιαλδημοκράτες (SPD), με αμφότερους να καταγράφουν πτώση 10 μονάδων περίπου σε σχέση με τις προηγούμενες εκλογές. Αντιθέτως κατά 10 περίπου μονάδες ανεβαίνουν οι Πράσινοι.

Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με την πρόγνωση του πρώτου καναλιού της γερμανικής δημόσιας τηλεόρασης ARD, το CDU κερδίζει 28% των ψήφων (38,3% το 2013), το SPD το 20% (30,7% τo 2013), οι Πράσινοι 19,5%, (11,1% το 2013), η Εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD) 12% (4,1% το 2013), οι Φιλελεύθεροι (FDP) 7,5% (5% το 2013) και η Αριστερά (De Linke) 6,5% (5,2% το 2013).

Σημειώνεται ότι στο κρατίδιο της Έσσης βρίσκεται η οικονομική πρωτεύουσα της χώρας, η Φρανκφούρτη. Ο σημερινός κυβερνητικός συνασπισμός αποτελείτο από το κόμμα της Μέρκελ, της Ένωσης Χριστιανοδημοκρατών (CDU) και τους Πράσινους. Μετά την είσοδο του ακροδεξιού AfD στο κρατιδιακό κοινοβούλιο της Έσσης, το κόμμα εκπροσωπείται πλέον και στα δεκαέξι ομόσπονδα κρατίδια αποσπώντας ψήφους από το CDU.

Ανοιχτό παραμένει τι θα γίνει με τον κυβερνητικό συνασπισμό Χριστιανοδημοκρατών-Πρασίνων, που κυβερνά στο κρατίδιο της Έσσης από το 2013, ενώ παράλληλα οι εκλογές θεωρούνται κρίσιμη δοκιμασία και για το μέλλον της ομοσπονδιακής κυβέρνησης Μεγάλου Συνασπισμού στο Βερολίνο.

Οι πρώτες δηλώσεις

Η συμπρόεδρος των Πρασίνων Αναλένα Μπάερμποκ Annalena εμφανίστηκε ενθουσιασμένη για το καλό αποτέλεσμα του κόμματός της στις εκλογές της Έσσης: «Ποτέ ως τώρα δεν ήταν τόσο πράσινη η Έσση», είπε και πρόσθεσε: «Η κλιματολογική κρίση έφτασε μέσα στη Γερμανία». «Είμαστε οι νικητές αυτής της εκλογικής βραδιάς», δήλωσε ο επικεφαλής υποψήφιος των Πρασίνων της Έσσης, Ταρέκ Αλ Ουαζίρ. «Είναι μια εντολή για μας» να συνεχίσουμε τη δουλειά μας σε τομείς όπως ο ενεργειακός, ο αγροτικός και ο τομέας των μεταφορών, όπου πρέπει να πραγματοποιηθεί αλλαγή πλεύσης, τόνισε.

Ο Χριστιανοδημοκράτης πρωθυπουργός του κρατιδίου Φόλκερ Μπούφιερ, κατέστησε συνυπεύθυνη την ομοσπονδιακή κυβέρνηση του Μεγάλου Συνασπισμού για το κακό αποτέλεσμα του CDU στην Έσση. «Το αποψινό μήνυμα για τα κόμματα του Βερολίνου που κυβερνούν εκεί είναι σαφές: Οι άνθρωποι θέλουν λιγότερους τσακωμούς και περισσότερο προσανατολισμό στα πραγματικά προβλήματα».  Η Γ.Γ. του CDU, Ανεγκρέτ Κραμπ-Καρενμπάουερ, δήλωσε πεπεισμένη ότι ο μαυρο-πράσινος συνασπισμός θα συνεχίσει να κυβερνά στην Έσση. Πρόσθεσε όμως ότι είναι «οδυνηρό» που το CDU έχασε τόσες πολλές ψήφους. «Είναι μια δύσκολη και πικρή μέρα για το SPD της Έσσης», δήλωσε ο επικεφαλής υποψήφιος των Σοσιαλδημοκρατών για την πρωθυπουργία της Έσσης, Θόρστεν Σεφερ Γκούμπελ. «Είναι μια πικρή ήττα και δεν υπάρχει καμιά δικαιολογία. Είναι το χειρότερο αποτέλεσμα από το 1946», πρόσθεσε.

Written by

altpress.gr ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗ ΛΑΜΙΑ ΚΑΙ ΤΗ ΦΘΙΩΤΙΔΑ- ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ

Comments are closed.