Αποσύρεται ο Μπέρνι Σάντερς από την κούρσα για το χρίσμα των Δημοκρατικών

Την απόφαση του να βάλει τέλος στην εκστρατεία του για το χρίσμα των Δημοκρατικών ενόψει των προεδρικών εκλογών του Νοεμβρίου του 2020 στις ΗΠΑ, ανακοίνωσε ο Μπέρνι Σάντερς. 

Η αποχώρηση του Μπέρνι Σάντερς από την κούρσα φέρνει ουσιαστικά τον Τζο Μπάιντεν αντιμέτωπο με τον Ρεπουμπλικανό Ντόναλντ Τραμπ στις αμερικανικές εκλογές του Νοεμβρίου 2020. 

Σε μια πορεία που σίγουρα ανασχηματίστηκε εκ βάθρων από την κλιμάκωση της κρίσης του κοροναϊού, ο Μπέρνι Σάντερς μετά το πολύ δυνατό ξεκίνημα που έκανε ήρθε αντιμέτωπος με μια σειρά ήττες απέναντι στον Μπάιντεν που ξεκίνησαν από τη Νότια Καρολίνα στα τέλη Φεβρουαρίου και συνεχίστηκαν το Μάρτιο σε κρίσιμες πολιτείες όπως το Μίτσιγκαν και η Φλόριντα.

«Θα ήθελα να σας πω καλύτερα νέα, αλλά νομίζω ότι γνωρίζετε την αλήθεια», είπε ο ίδιος ο Μπέρνι Σάντερς στους υποστηρικτές του. Ο γερουσιαστής του Βερμόντ σημείωσε ότι το προβάδισμα του Τζο Μπάιντεν έκανε τη νίκη του «σχεδόν αδύνατη». «Έχω καταλήξει στο συμπέρασμα ότι αυτή η μάχη για το Δημοκρατικό Χρίσμα δεν θα είναι επιτυχής και έτσι σήμερα ανακοινώνω την αναστολή της εκστρατείας μου». Ο Σάντερς αναγνώρισε ότι η απόφαση να αποσυρθεί από την κούρσα ήταν μια «δύσκολη και επίπονη απόφαση», που ήρθε μετά από μια «ειλικρινή εκτίμηση» των προοπτικών του.

Πρόσθεσε πάντως ότι «λίγοι θα αρνιόντουσαν ότι κατά τη διάρκεια των τελευταίων πέντε ετών το κίνημα μας έχει κερδίσει τον ιδεολογικό αγώνα» και «το νέο όραμα για την Αμερική είναι αυτό που πέτυχε η εκστρατεία μας».

Το πρόγραμμα του Σάντερς ήταν ιδιαίτερα ριζοσπαστικό για τις ΗΠΑ αφού προσπαθούσε να απαντήσει στις πραγματικές ανάγκες της αμερικανικής κοινωνίας και όχι των ελίτ, κι είχε καταφέρει να δημιουργήσει ένα άνευ προηγουμένου λαϊκό κίνημα με δεκάδες χιλιάδες εθελοντές και εκατομμύρια μικρές δωρεές για τη χρηματοδότηση της καμπάνιας του.

Ο Μπέρνι Σάντερς κατά τα πέντε τελευταία χρόνια του αγώνα του «κατάφερε να αναδειχτεί σε σύμβολο της εργατικής τάξης, πρότυπο του αμερικανικού φιλελευθερισμού και ηγέτη μιας αυτο-ρυθμιζόμενης πολιτικής επανάστασης», γράφουν σήμερα οι New York Times, σημειώνοντας ότι η αποχώρησή του «αφήνει το προοδευτικό κίνημα χωρίς κεντρική φωνή στην εκλογική κούρσα του 2020».

Στην πρώτη του αντίδραση ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ ανέφερε για την αποχώρηση του Μπέρνι Σάντερς: «Ο Μπέρνι Σάντερς είναι εκτός! Ευχαριστώ την Ελίζαμπεθ Ουόρεν. Αν δεν ήταν αυτή, ο Μπέρνι θα είχε κερδίσει σχεδόν όλες τις πολιτείες την Σούπερ Τρίτη! Αυτό τελείωσε όπως ήθελαν οι Δημοκρατικοί και η Εθνική Επιτροπή Δημοκρατικών, με τον ίδιο τρόπο όπως στο φιάσκο της Χίλαρι. Οι άνθρωποι του Μπέρνι πρέπει να έρθουν στο κόμμα των Ρεπουμπλικανών, ανταλλαγή!».

Written by

altpress.gr ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗ ΛΑΜΙΑ ΚΑΙ ΤΗ ΦΘΙΩΤΙΔΑ- ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ

Comments are closed.