Απορρίφθηκε το αίτημα έκδοσης του Τζούλιαν Ασάνζ στις ΗΠΑ

To Βρετανικό δικαστήριο αποφάσισε σήμερα ότι ο ιδρυτής των WikiLeaks Τζούλιαν Ασάνζ δεν πρέπει να εκδοθεί στις ΗΠΑ, όπου αντιμετωπίζει κατηγορίες για παραβίαση της νομοθεσίας περί κατασκοπείας

Η δικαστής Βανέσα Μπαρέιτσερ επισήμανε ότι αρνήθηκε την έκδοση του Ασάνζ στις ΗΠΑ  για ανθρωπιστικούς λόγους λόγω της εύθραυστης ψυχικής υγείας και τλασεων αυτοκτονίας του δημοσιογράφου.

Οι αμερικανικές αρχές έχουν κατηγορήσει τον Ασάνζ για «κατασκοπεία», διότι αποκάλυψε πάνω από 700.000 αμερικανικά εμπιστευτικά και απόρρητα έγγραφα. Γι’ αυτό τον σκοπό έχουν σχηματίσει δικογραφία σε βάρος του Αυστραλού δημοσιογράφου, που περιλαμβάνει 18 κατηγορίες για «συνωμοσία» με την Τσέλσι Μάνινγκ, πρώην αναλύτρια του αμερικανικού στρατού, με σκοπό την παρείσφρηση σε υπολογιστές της κυβέρνησης των ΗΠΑ και για παραβίαση της αμερικανικής νομοθεσίας περί κρατικών απορρήτων.

Αμερικανοί εισαγγελείς επιμένουν να χαρακτηρίζουν τον Ασάνζ επικίνδυνο «εχθρό», οι ενέργειες του οποίου έθεσαν σε κίνδυνο τη ζωή στρατιωτικών, διπλωματών και πρακτόρων τους, τα ονόματα των οποίων περιέχονταν σε έγγραφα που αποκάλυψαν τα WikiLeaks.

Το 2010, ο WikiLeaks έδωσε στη δημοσιότητα βίντεο από την κάμερα αμερικανικού ελικοπτέρου Apache κατά τη διάρκεια εξόδου του στη Βαγδάτη, όταν άνοιξε πυρ σκοτώνοντας πάνω από δέκα ανθρώπους, ανάμεσά τους δύο εργαζόμενους του πρακτορείου ειδήσεων Ρόιτερς. Κατόπιν δημοσιοποίησε εκατοντάδες χιλιάδες απόρρητα έγγραφα και διπλωματικά τηλεγραφήματα του αμερικανικού στρατού και της αμερικανικής διπλωματίας.

Υποστηρικτές του σε όλο τον κόσμο καταγγέλλουν ότι υφίσταται διωγμό διότι εξέθεσε εγκλήματα πολέμου των ΗΠΑ στο Αφγανιστάν και στο Ιράκ και χαρακτηρίζουν την ποινική δίωξη σε βάρος του επίθεση στη δημοσιογραφία και στην ελευθερία του λόγου.

Η ομάδα των συνηγόρων του Ασάνζ στα τελικά επιχειρήματα που υπέβαλε γραπτώς στη δικάστρια Βανέσα Μπαρέιτσερ υπογράμμιζε ότι η δίωξη του εντολέα της έχει πολιτικά κίνητρα και κινήθηκε κατά τη διάρκεια μιας «μοναδικής» περιόδου«στην ιστορία των ΗΠΑ», δηλαδή επί των ημερών του Ρεπουμπλικάνου προέδρου Ντόναλντ Τραμπ.

Το σκεπτικό της απόφασης νομιμοποιεί τη χρήση του νόμου περί Κατασκοπείας  ενός υπεραιωνόβιου νόμου των ΗΠΑ, εναντίον των δημοσιογράφων και εκδοτών που μέχρι τωρα δεν έχει ενεργοποιηθεί γιατί προσκρούει στις συνταγματικές ελευθερίες.  Η δημοσιογραφία, κατά το σκεπτικό της Μπαράιτσερ, εντάσσεται στα εγκλήματα κατά του κράτους, εφόσον το κράτος δεν επιθυμεί τη δημοσιοποίηση κάποιων στοιχείων, κάποιων διαβαθμισμένων εγγράφων του, όσων μπορούν να φέρουν στο φως τα εγκλήματά του .

Και, μπορεί  να χαιρόμαστε που ο Τζούλιαν Ασάνζ δεν θα εκδοθεί στις ΗΠΑ, δεν θα αντιμετωπίσει ποινή 175 ετών, και δεν θα υποβληθεί σε νέα βασανιστήρια σε κάποιο αμερικάνικο κολαστήριο, ωστόσο δεν μπορούμε να αγνοήσουμε ότι η απόφαση, από νομικής πλευράς, μας βάζει σε πολύ σκοτεινά και επικίνδυνα νερά για την άσκηση ανεξάρτητης δημοσιογραφίας.

Η απόφαση είναι εφέσιμη, και οι εκπρόσωποι των ΗΠΑ εντός της αιθούσης επιβεβαίωσαν ότι η έφεση θα ασκηθεί άμεσα . Το αίτημα τους θα συζητηθεί την Τετάρτη, μαζί με το αίτημα της υπεράσπισης για την απελευθέρωση του Τζούλιαν Ασάνζ με εγγύηση.

Written by

altpress.gr ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗ ΛΑΜΙΑ ΚΑΙ ΤΗ ΦΘΙΩΤΙΔΑ- ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ

Comments are closed.