Ανακηρύχθηκε αυτοκέφαλη η Εκκλησία της Ουκρανίας

Tο νέο Σχίσμα είναι γεγονός. Η Ουκρανία εξέλεξε σήμερα τον Μητροπολίτη Μπελοτσερόφσκι Επιφάνιο επικεφαλής της νέας ανεξάρτητης Ορθόδοξης Εκκλησίας.

Πρόκειται για μια ιστορική ρήξη με τη Ρωσία, κάτι που το Κίεβο υποστηρίζει ότι είναι απαραίτητο για την ασφάλεια και την ανεξαρτησία της χώρας.

Ο Ουκρανός πρόεδρος Πέτρο Ποροσένκο ανακοίνωσε  ότι ο Μητροπολίτης Επιφάνιος του Πατριαρχείου Κιέβου, θα είναι ο επικεφαλής της νέας εκκλησίας και δήλωσε πως  «αυτή η ημέρα θα περάσει στην ιστορία ως μια ιερή ημέρα… η ημέρα της οριστικής ανεξαρτησίας από τη Ρωσία», σε λόγο που απήυθυνε σε υποστηρικτές του που είχαν συγκεντρωθεί στην κεντρική πλατεία ενώπιον του Ναού της Αγίας Σοφίας.

Το σχέδιο του καταστατικού χάρτη δημοσιεύει η εφημερίδα «Έθνος»

Υπενθυμίζεται ότι την αυτοκεφαλία είχε αναγνωρίσει και το Οικουμενικό Πατριαρχείο, όπως αποφασίστηκε από την Ιερά Σύνοδο.

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος στην ομιλία του επισήμανε:

«Με την αγάπη πορεύεται η Μητέρα Εκκλησία δια μέσου των αιώνων και με αυτή την αγάπη προσπαθεί και τώρα να λύσει το εκκλησιαστικό πρόβλημα της Ουκρανίας. Καθ’ ην στιγμή οι εκ βορρά αδελφοί μας ομιλούν για σχίσμα, εμείς ομιλούμε για αγάπη!», και υπενθυμίζοντας τους λόγους του επισκόπου Ρώμης Κλήμεντος προς τους Κορίνθιους τόνισε: «Ουδέν βάναυσον εν αγάπη, ουδέν υπερήφανον, αγάπη σχίσματα ουκ έχει, αγάπη ου στασιάζει, αγάπη πάντα ποιεί εν ομονοία. Εν τη αγάπη ετελειώθησαν πάντες οι εκλεκτοί του Θεού. Δίχα αγάπης ουδέν ευάρεστόν έστι τω Θεώ».

Written by

altpress.gr ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗ ΛΑΜΙΑ ΚΑΙ ΤΗ ΦΘΙΩΤΙΔΑ- ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ

Comments are closed.