Αμφίρροπη παραμένει η μάχη των προεδρικών εκλογών των ΗΠΑ με προβάδισμα Μπάιντεν στους εκλέκτορες

Aμφίρροπη παραμένει η μάχη των προεδρικών εκλογών των ΗΠΑ που ολοκληρώθηκε σε κλίμα πρωτοφανούς πόλωσης με τους αμερικανούς πολίτες να ψηφίζουν (δια ζώσης ή επιστολικά) για τον επόμενο πρόεδρο της χώρας. Μέχρι τις 06:50 ώρα Ελλάδας δεν υπάρχει ξεκάθαρη εικόνα για το ποιος θα ανακηρυχθεί νικητής της εκλογικής μάχης.

Η απάντηση στο ερώτημα αν θα είναι ο  Δημοκρατικός Τζο Μπάιντεν ή ο Ρεμπουμπλικάνος Ντόναλντ Τραμπ νέος πρόεδρος των ΗΠΑ εξελίσσεται σε εκλογικό θρίλερ. Αν και οι περισσότερες δημοσκοπήσεις έδειχναν ως φαβορί τον Τζο Μπάιντερ , η καταμέτρηση των ψήφων στις πολιτείες, και μάλιστα τις πιο σημαντικές, βρίσκεται σε εξέλιξη και όλα δείχνουν πως η ανάδειξη του νέου αμερικανού προέδρου είναι ένα ντέρμπι για γερά νεύρα. Η συμμετοχή αναμένεται να κινηθεί σε ιστορικά επίπεδα, σε μια από τις πιο κρίσιμες εκλογικές μάχες. Περισσότεροι από 100 εκατομμύρια Αμερικανοί ψήφισαν δια αλληλογραφίας τις τελευταίες εβδομάδες, ένας αριθμός που ισοδυναμεί με το 73% όσων ψήφισαν το 2016.

Το τελικό αποτέλεσμα κρίνεται στις κρίσιμες πολιτείες, τις αποκαλούμενες «πολιτείες κλειδιά», όπου και επικεντρώνεται το ενδιαφέρον, καθώς ο νικητής δεν προκύπτει από τον συνολικό αριθμό των ψήφων, αλλά από το εάν θα καταφέρει να συγκεντρώσει τουλάχιστον 270 εκλέκτορες από τους 538  του συνόλου των Πολιτειών. Κάθε πολιτεία έχει έναν αριθμό εκλεκτόρων και όποιος κερδίζει παίρνει όλους τους εκλέκτορές της. Η λογική δηλαδή είναι «the winner takes it all» και οι πολίτες μέσω της ψήφου τους δίνουν εντολή στους εκλέκτορες, που συγκροτούν το «Κολέγιο των Εκλεκτόρων» να ψηφίσουν τον Πρόεδρο που ψήφισε η πολιτεία τους. 

Ακολουθούν οι προβλέψεις των μεγαλύτερων αμερικανικών μέσων ενημέρωσης με τις πολιτείες που έχουν εξασφαλίσει οι δύο υποψήφιοι πρόεδροι των ΗΠΑ. Σε αγκύλες αναγράφεται ο αριθμός των εκλεκτόρων ανά πολιτεία.

Έως τις 06:05 ώρα Ελλάδας, ο Τζο Μπάιντεν καταγράφει προβάδισμα.

Στην κρίσιμη πολιτεία της Φλόριντα, ο Ντόναλντ Τραμπ εμφανίζεται να προηγείται, σύμφωνα με εκτίμηση μόνο του Fox News.

Μπάιντεν (209)

Καλιφόρνια (55)

Κολοράντο (9)

Κονέκτικατ (7)

Ντέλαγουερ (3)

Ιλινόι (20)

Μέριλαντ (10)

Μασαχουσέτη (11)

Νιου Χάμσαϊρ (4)

Νιου Τζέρσεϊ (14)

Νέα Υόρκη (29)

Νιου Μέξικο (5)

Όρεγκον (7)

Ρόουντ Άιλαντ (4)

Βερμόντ (3)

Βιρτζίνια (13)

Ουάσινγκτον – Ομοσπονδιακή πρωτεύουσα (3)

Ουάσινγκτον (12)

Τραμπ (119)

Αλαμπάμα (9)

Άρκανσο (6)

Νότια Καρολίνα (9)

Βόρεια Ντακότα (3)

Νότια Ντακότα (3)

Άινταχο (4)

Ιντιάνα (11)

Κάνσας (6)

Κεντάκι (8)

Λουιζιάνα (8)

Μισισίπη (6)

Μιζούρι (10)

Νεμπράσκα (4 και δυνητικά 5)

Οκλαχόμα (7)

Τενεσί (11)

Γιούτα (6)

Δυτική Βιρτζίνια (5)

Γουαϊόμινγκ (3)

Written by

altpress.gr ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗ ΛΑΜΙΑ ΚΑΙ ΤΗ ΦΘΙΩΤΙΔΑ- ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ

Comments are closed.