Αίτημα για ένταξη στο Μηχανισμό Στήριξης υπέβαλε η Κύπρος

Λευκωσία: Αίτημα προς τις χώρες μέλη της ζώνης του ευρώ για οικονομική στήριξη από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας διατύπωσε μετά την Ισπανία επίσημα και η Κύπρος. Οι εξελίξεις αυτές καταδεικνύουν ότι η κρίση γενικεύεται και η ευρωζώνη εξελίσσεται σε «νεκροταφείο» οικονομιών . Οι εξελίξει αυτές οδήγησαν το ευρώ ακόμα χαμηλότερα στις διεθνείς αγορέςτα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια σε πτώση και το ελληνικό χρηματιστήριο σε πτώση -6,84%, βοηθούσης και της αβεβαιότητας που κυριαρχεί στη χώρα μας.

Αναλυτικά η ανακοίνωση αναφέρει:

H Κυπριακή Δημοκρατία έχει σήμερα ενημερώσει τις αρμόδιες Ευρωπαϊκές Αρχές για την απόφασή της να υποβάλει αίτηση προς τις χώρες μέλη της ζώνης του ευρώ για οικονομική στήριξη από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας / Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (ΕΤΧΣ/ΕΜΣ).

Σκοπός του αιτήματος είναι ο περιορισμός των κινδύνων που αντιμετωπίζει η Κυπριακή οικονομία, ιδιαίτερα των αρνητικών επιπτώσεων που προέρχονται από τον τραπεζικό τομέα, λόγω της μεγάλης έκθεσής του στην ελληνική οικονομία.

Ερωτηθείς για  το ενδεχόμενο αυτό ο Πρόεδρος της Κύπρου Δ. Χριστόφιας σε συνέντευξη του στο ΒΗΜΑ  (25-6-12) απάντησε:

Η Κύπρος βρίσκεται ένα βήμα πριν από το μηχανισμό στήριξης. Πώς συνέβη αυτό;

«Η οικονομία της Κύπρου εξακολουθεί να έχει υγιείς βάσεις παρά τα προβλήματα, τις στρεβλώσεις και τις ανισορροπίες που μέσα από τα χρόνια έχουν συσσωρευτεί. Αυτά τα προβλήματα ανέδειξε με ιδιαίτερη οξύτητα η παγκόσμια οικονομική κρίση. Αυτά τα προβλήματα η Κυβέρνησή μας τα αντιμετωπίζει με σειρά διαρθρωτικών μέτρων, τα οποία άρχισαν να αποδίδουν αποτελέσματα. Χαρακτηριστικά αναφέρω ότι ο αριθμός των υπαλλήλων στο δημόσιο τομέα άρχισε να μειώνεται – ο στόχος είναι να μειωθούν κατά 5.000 τα επόμενα πέντε χρόνια. Μείωση πετύχαμε επίσης στις δημόσιες λειτουργικές δαπάνες ένεκα των μέτρων που έχουν ληφθεί, ενώ παράλληλα προβήκαμε σε μεταρρυθμίσεις των ασφαλιστικών σχεδίων του δημοσίου τομέα και διασφαλίσαμε τη βιωσιμότητα του Ταμείου Κοινωνικών Ασφαλίσεων για τις επόμενες δεκαετίες. Η ερώτησή σας προφανώς αναφέρεται στη δημοσιονομική εικόνα της οικονομίας της Κύπρου, η οποία παρά την επιδείνωση που σημειώθηκε λόγω της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης εξακολουθεί να βρίσκεται σε καλό επίπεδο σε σύγκριση με τους μέσους όρους της ευρωζώνης. Αξιολογώντας την κατάσταση της οικονομίας και προβαίνοντας σε συγκρίσεις με το πρόσφατο παρελθόν, πρέπει να έχουμε υπόψιν κάποια δεδομένα: λίγα χρόνια πριν από το ξέσπασμα της κρίσης η κυπριακή οικονομία παρουσίασε πλεονάσματα ένεκα διαφόρων συγκυριακών παραγόντων και κυρίως λόγω της μεγάλης οικοδομικής έκρηξης που εκτόξευσε τα έσοδα του κράτους. Η κρίση όχι απλώς καθήλωσε αυτά τα έσοδα, αλλά τα εξανέμισε. Το κράτος απώλεσε περίπου 1,2 δισ. ευρώ σε σύνολο 7,5 δισ. ευρώ που είναι ο συνολικός προϋπολογισμός. Επιπρόσθετα, στην περίοδο της κρίσης το κράτος χρειάστηκε να εκταμιεύσει μεγάλα ποσά για την αντιμετώπιση των συνεπειών της ανομβρίας και για τη στήριξη του αγροτικού κόσμου, για τη στήριξη της ανάπτυξης κ.ά. Ολα αυτά συμποσούνται περίπου στο 1 δισ. ευρώ. Αντιλαμβάνεστε ότι όλα αυτά, μαζί με τις συνολικότερες συνέπειες που προκάλεσαν η κρίση και η ύφεση, ανέτρεψαν τις δημοσιονομικές ισορροπίες. Η Κύπρος όμως δεν είναι προ του φάσματος της ένταξης στο μηχανισμό λόγω της δημοσιονομικής κατάστασης της οικονομίας, αλλά λόγω της ανάγκης ανακεφαλαιοποίησης των κυπριακών τραπεζών, οι οποίες σημαντικά εκτέθηκαν στην ελληνική οικονομία. Αυτό είναι το βασικό πρόβλημα της κυπριακής οικονομίας και αυτό πρωτίστως προσπαθούμε να αντιμετωπίσουμε».

Written by

altpress.gr ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗ ΛΑΜΙΑ ΚΑΙ ΤΗ ΦΘΙΩΤΙΔΑ- ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ

Comments are closed.