Έγινε το πρώτο βήμα για την άρση ασυλίας του Λαγού στις Βρυξέλλες

Ολοκληρώθηκε το μεσημέρι της Πέμπτης στις Βρυξέλλες η συνεδρίαση της Επιτροπής Νομικών Θεμάτων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για την άρση της βουλευτικής ασυλίας του καταδικασμένου για τη νεοναζιστική οργάνωση «Χρυσή Αυγή» Γιάννη Λαγού.  Η  συζήτηση, αποτελεί το πρώτο από τα βήματα που πρέπει να γίνουν μέχρι την οριστική άρση και την έκδοση εντάλματος σύλληψης.

Στη συνεδρίαση έγινε η αρχική παρουσίαση της υπόθεσης από την εισηγητή της υπόθεσης Μανόν Ομπρύ, συμπρόεδρο της ευρωομάδας της Αριστεράς. Σύμφωνα με τον κανονισμό, στην επόμενη συνεδρίαση θα προσκληθεί ο ίδιο ο Λαγός για να αναπτύξει τις θέσεις του επί της αίτησης άρσης. Αυτό θα πρέπει να γίνει σε μια από τις προσεχείς συνεδριάσεις της επιτροπής στις 22 Φεβρουαρίου ή στις 17/18 Μαρτίου, το αργότερο.

Ο Λαγός έχει δικαίωμα να μην να παραστεί στην πρώτη πρόσκληση που θα του γίνει, αν όμως το επαναλάβει στην επόμενη, τότε η διαδικασία θα προχωρήσει χωρίς την ακρόαση του εμπλεκόμενου ευρωβουλευτή και η Επιτροπή θα διαβιβάσει τη σύστασή της προς την Ολομέλεια, η οποία θα εγκριθεί πλειοψηφία. Η άρση θα ολοκληρωθεί επισήμως αφού εγγραφεί στην ημερήσια διάταξη και υπερψηφιστεί από την Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, που θα ακολουθήσει την ολοκλήρωση της διαδικασίας στην αρμόδια Επιτροπή. Αυτό υπολογίζεται ότι μπορεί να γίνει μέχρι τον Απρίλιο.

Όλες οι φάσεις της διαδικασίας, όταν πρόκειται για άρση ασυλίας, καλύπτονται από αυστηρό πλαίσιο εμπιστευτικότητας και διεξάγονται κεκλεισμένων των θυρών. Αυτό σημαίνει ότι η παραβίαση της μυστικότητας και η δημοσιοποίηση περιεχομένου, θα μπορούσε να δημιουργήσει νομικό έρεισμα στο νεοναζί ευρωβουλευτή, ώστε να καθυστερήσει τη διαδικασία. 

Πως η ελληνική κυβέρνηση καθυστέρησε τη διαδικασία

Υπενθυμίζεται ότι η διαδικασία κατά του Λαγού κινήθηκε κατ΄εξαίρεση και κατά προτεραιότητα σε σχέση με αρκετές παλαιότερες εκκρεμείς υποθέσεις άρσης ασυλίας. Μάλιστα, θα είχε φτάσει αρκετά νωρίτερα στην αρμόδια Επιτροπή, αν η Ελληνική Κυβέρνηση δεν είχε αποστείλει μαζί με το αίτημα άρσης και μια δικογραφία 2.000 σελίδων στα ελληνικά (αμετάφραστη), που προκάλεσε μεγάλη καθυστέρηση στην εξέλιξη της υπόθεσης, όπως ανέφερε ο Πρόεδρος του Κοινοβουλίου Νταβίντ Σασόλι στη συνάντηση που είχε με τον επικεφαλής της ευρωομάδας του ΣΥΡΙΖΑ και αντιπρόεδρο του Ευρωκοινοβουλίου Δημήτρη Παπαδημούλη.

Έτσι, αν και η αναγγελία του αιτήματος έγινε στα τέλη Οκτωβρίου του 2020, η παραπομπή, ο ορισμός εισηγητή και η πρώτη συνεδρίαση έφτασαν το Φεβρουάριο ενώ η τελική απόφαση δεν αναμένεται πριν τον Απρίλιο,  δηλαδή 6 μήνες μετά την καταδίκη του για ένταξη και διεύθυνση της εγκληματικής οργάνωσης Χρυσή Αυγή.

Τέλος, στην ίδια συνεδρίαση της Επιτροπής την Πέμπτη εισήχθη για συζήτηση και ένα παλαιότερο αίτημα των ελληνικών αρχών για άρση ασυλίας του Λαγού, που αφορά σε απλή υπόθεση οπλοφορίας.

Written by

altpress.gr ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗ ΛΑΜΙΑ ΚΑΙ ΤΗ ΦΘΙΩΤΙΔΑ- ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ

Comments are closed.