Τι είναι η οικολογική κατοικία?

Έχετε αναλογιστεί ποτέ σε πόσο μη φιλικά προς το περιβάλλον σπίτια μένουμε? Χτισμένα από μπετό, στου οποίου την προπαρασκευή χρησιμοποιούμε ΠΟΣΙΜΟ νερό, χωρίς σωστό προσανατολισμό με αποτέλεσμα να τα μετατρέπουμε σε θερμοκήπια, χρησιμοποιώντας αλόγιστα ηλεκτρική ενέργεια προκειμένου να επιτύχουμε λίγη δροσιά κατά τους καλοκαιρινούς μήνες.

Έχετε σκεφτεί σε τι ποσοστό τα τεράστια γυάλινα κτίρια που βρίσκονται στο κέντρο της Αθήνας επιβαρύνουν τις θερμοκρασίες του καλοκαιριού και πόσο απάνθρωπες κάνουν τις συνθήκες διαβίωσης μας?

Σύμφωνα με στατιστικές έρευνες οι Ευρωπαίοι το 90% του χρόνου τους, το περνάνε εντός των κτιρίων στα οποία διαμένουν ή εργάζονται. Το 40% της καταναλισκόμενης ενέργειας οφείλεται στα κτίρια ενώ μόλις το 28% στη βιομηχανία και το 32% στις μεταφορές.

Με αυτό ως δεδομένο, η Ευρωπαϊκή Ένωση, έχει θέσει ως στόχο την κατασκευή νέων οικοδομημάτων, στηριζόμενων στην ιδέα των «πράσινων» κτιρίων. Οι νέες αυτές κατασκευές, σχεδιασμένες βάσει συγκεκριμένων προδιαγραφών, εξοικονομούν πολύτιμη ενέργεια. Αυτό επιτυγχάνεται με την καλύτερη δυνατή εκμετάλλευση της ηλιακής ενέργειας, τη χρήση δομικών υλικών φιλικών προς το περιβάλλον, καθώς και τη σωστή χρήση των φυσικών πόρων.

Αλλά ας δούμε τι είναι το οικολογικό σπίτι/ πράσινη κατοικία για να αρχίσει να ξεκαθαρίζει σιγά σιγά το τοπίο.

Το «οικολογικό σπίτι» είναι εργοστάσιο παραγωγής ενέργειας. Στο εξωτερικό έχει ήδη ξεκινήσει η βιομηχανική παραγωγή προκατασκευασμένων προσόψεων κτιρίων που συνδυάζουν συστήματα αερισμού, φωτισμού, θέρμανσης και ψύξης.

Το κόστος κατασκευής για ένα οικολογικό σπίτι είναι αρκετό υψηλότερο από ένα συμβατικό, αλλά θα γίνει απόσβεση από το μειωμένο κόστος διαχείρισης σε βάθος 20ετίας.

Ένα οικολογικό σπίτι καταρχάς θα πρέπει να κατασκευαστεί εξαρχής κάτω από σωστή μελέτη των χώρων με βάση τον καλύτερο δυνατό προσανατολισμό. Έτσι θα πρέπει να φροντίσουμε τα παράθυρα και τα ανοίγματα του να βρίσκονται στον νότο και μικρότερα ανοίγματα στον βορρά για να μη χάνει ενέργεια και για να έχει τη σωστή θερμοκρασία που χρειαζόμαστε κάθε εποχή. Η βορινή πλευρά του σπιτιού καλό θα είναι να προστατεύεται από ψηλά δέντρα ή να τοποθετούμε από αυτήν την πλευρά κλειστούς χώρους στάθμευσης ή αποθήκες, ώστε να αποφεύγεται η απευθείας επαφή με τους ψυχρούς βορινούς ανέμους.

Επίσης είναι σημαντικό να έχει τη δυνατότητα αερισμού κατά τη διάρκεια της νύχτας, τους θερινούς μήνες, ώστε να πέφτει η θερμοκρασία μέσα στο σπίτι και να διατηρείται μια σταθερή χαμηλή θερμοκρασία την υπόλοιπη μέρα.

Σημαντικό ρόλο σε ένα βιολογικό σπίτι παίζει το χρώμα του. Όπως όλοι μπορούμε να φανταστούμε βάφοντας το εξωτερικό της οικίας μας με σκούρα χρώματα το μόνο που θα καταφέρουμε είναι να απορροφούμε περισσότερη από την απαιτούμενη ενέργεια, η οποία θα μεταδίδεται στο εσωτερικό του κτιρίου. Αντιθέτως, τα ανοιχτά χρώματα αντανακλούν ένα μεγάλο μέρος της ηλιακής ακτινοβολίας πίσω στο περιβάλλον και έτσι βοηθούν στην αποφυγή υπερθέρμανσης του κτιρίου. Κατά συνέπεια βάφοντας το σπίτι μας με ανοιχτά χρώματα μειώνουμε την ζέστη στο εσωτερικό και εξασφαλίζουμε περισσότερη δροσιά κατά τους καλοκαιρινούς μήνες.

Ένας ακόμη παράγοντας που θα μας βοηθήσει να έχουμε τη σωστή θερμοκρασία στο εσωτερικό του σπιτιού μας κατά τους χειμερινούς/ καλοκαιρινούς μήνες είναι η σωστή μόνωση. Για να αποφευχθεί η υπερβολική ζέστη μέσα στο κτίριο κατά τους καλοκαιρινούς μήνες, φροντίζουμε τον κατάλληλο σκιασμό του με πέργκολες ή τοποθέτηση φυλλοβόλων δέντρων στην κατάλληλη θέση.

Βάλτε λαμπτήρες οικονομίας για οικονομία στις λάμπες για φωτισμό. Τοποθετήστε συσκευές (ψυγείο, πλυντήριο κλπ) ενεργειακού τύπου Α, όσο το δυνατόν χαμηλότερης κατανάλωσης. Χρησιμοποιήστε ηλιακό θερμοσίφωνα για ζεστό νερό και κουζίνα με αέριο.

Μετά, υπολογίστε τις ανάγκες σας σε ηλεκτρισμό (πόσες κιλοβατώρες το μήνα καταναλώνεται) και αποφάσισε σε τι ποσοστό θέλετε να τις καλύπτετε από φωτοβολταϊκά (Τα φωτοβολταϊκά (Φ/Β) συστήματα έχουν τη δυνατότητα μετατροπής της ηλιακής ενέργειας σε ηλεκτρική. Για αυτόνομα συστήματα υπάρχει επίσης το σύστημα αποθήκευσης ενέργειας σε μπαταρίες).

Τέλος μπορείτε να κατασκευάσετε ένα φυσικό πηγάδι στο σπίτι σας ούτως ώστε να χρησιμοποιείται νερό που τώρα καταλήγει στους υπονόμους. Με αυτή την κατασκευή και με σύστημα βιολογικού καθαρισμού μπορείτε να συλλέγετε το βρόχινο νερό, να ανακυκλώνεται αυτό που χρησιμοποιείται και έτσι να μην καταναλώνεται ούτε μία σταγόνα από το πόσιμο νερό της ΕΥΔΑΠ.

Να θυμάστε πως ένα οικολογικό κτίριο δεν έχει να κάνει με πολύπλοκα συστήματα ψύξης – θέρμανσης, αλλά με μια γενικότερη εξοικονόμηση ενέργειας.

 Μπορούν, όμως, τα παλιά σπίτια να γίνουν πιο οικολογικά με διάφορες παρεμβάσεις;

Κάνοντας κάποια απλά πράγματα μπορούμε να μετατρέψουμε το παλιό μας σπίτι σε πηγή εξοικονόμησης ενέργειας.

Α) Τοποθετήστε ανεμιστήρες οροφής για δροσισμό.

Β) Αλλάξτε τους λαμπτήρες με νέους χαμηλής ενεργειακής κατανάλωσης.

Γ) Επίσης μπορείτε να αλλάξετε τον λέβητα πετρελαίου με νέο, ο οποίος θα λειτουργεί με φυσικά αέριο.

Δ) Τοποθετήστε όπου μπορείτε σκίαστρα/ τέντες για περισσότερη δροσιά

Ε) Έαν μπορείτε (οικονομικώς) τοποθετήστε φωτοβολταϊκά για παραγωγή ηλιακού ηλεκτρισμού. Μακροχρόνια θα βγήκε κερδισμένοι και στην τσέπη σας.

Στ) μπορείτε να βάψετε το κτίριο σας με υδατοδιαλυτά χρώματα. Το κόστος τους είναι ελάχιστα υψηλότερο των συμβατικών χρωμάτων.

Ζ) Εάν δεν τοποθετήστε φωτοβολταϊκα, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε και ηλιακό θερμοσίφωνα για το απαιτούμενο ζεστό νερό.

Ελπίζουμε να σας δώσαμε για αρχή κάποιες πρώτες χρήσιμες πληροφορίες.

Εάν εσείς έχετε περισσότερη ενημέρωση πάνω σε αυτό το θέμα με μεγάλη μας ευχαρίστηση θα θέλαμε να σας ακούσουμε.

Πηγή:spitogatos.gr

Written by

altpress.gr ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗ ΛΑΜΙΑ ΚΑΙ ΤΗ ΦΘΙΩΤΙΔΑ- ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ

Comments are closed.