Πως να κρατήσεις το σπίτι σου δροσερό μέσα στους καύσωνες χωρίς κλιματιστικό

Η χρήση κλιματιστικού καθώς και η σωστή μόνωση είναι αναγκαίες συνθήκες για να έχουμε μικρή ενεργειακή απώλεια και άμεση λύση έναντι του καύσωνα. Ωστόσο, τα παρακάτω εναλλακτικά μπορούν να σας διευκολύνουν  να περάσετε τις δύσκολες ημέρες του καύσωνα χωρίς κλιματιστικό, φτηνά και οικολογικά.

Μέτρα   που μπορούν να ρίξουν τη θερμοκρασία  του σπιτιού σας

1 Φροντίστε η νότια και νοτιοδυτική πλευρά του σπιτιού σας να είναι καλά σκιασμένη. Οι νότιες πλευρές του σπιτιού είναι πιο εκτεθειμένες στην ηλιακή ακτινοβολία και οι ακτίνες του ήλιου πέφτουν απευθείας στους τοίχους.

2 Μονώστε το σπίτι σας ώστε να κρατάτε μακριά τη ζέστη από την ταράτσα για παράδειγμα, αλλά και να μην αφήσετε τη δροσιά να διαφύγει από ένα χάσμα της πόρτας ή ένα ατελές κούφωμα.

3 Έχετε τις τέντες κατεβασμένες κατά τη διάρκεια της ημέρας. Συμβουλευτείτε έναν αρχιτέκτονα ή έναν πολιτικό μηχανικό ειδικευμένο σε θέματα βιοκλιματικής για τα ξύλινα κινητά σκίαστρα που μπορείτε να προσαρμόσετε στις μπαλκονόπορτες σας ή για πέργκολες που μπορείτε να τοποθετήσετε στη βεράντα ή την αυλή. Για να κατεβάζετε τις τέντες, ακολουθήστε πολύ απλά, την πορεία του ήλιου. Ανεβάστε τις τέντες το βράδυ για να «ανασαίνει» καλύτερα το σπίτι.

4 Μπορείτε επίσης να βάλετε αναρριχητικά φυτά ή πολλά ψηλά φυτά στο μπαλκόνι σας. Με τον τρόπο αυτό θα ρίξετε τη θερμοκρασία στο εσωτερικό του σπιτιού έως 3 βαθμούς.Με τα φυτά μπορείτε να φτιάξετε έναν φυσικό φράχτη για τη βεράντα ή το μπαλκόνι σας.

5 Γενική αρχή για δροσιά  είναι να δημιουργούμε διαμπερή ρεύματα αέρος μέσω αντικριστών ανοικτών κουφωμάτων.

6 Φροντίστε να αερίζετε το σπίτι σας νωρίς το πρωί ή αργά το βράδυ όταν η εξωτερική θερμοκρασία είναι μικρότερη έτσι ώστε να κρατήσετε τη ζέστη έξω από αυτό.

7 Τα ανοιχτά παράθυρα δεν ισούται και δροσιά. Μην ανοίγετε τα παράθυρα και τις πόρτες όταν ο υδράργυρος είναι στα σε υψηλά επίπεδα.

8 Κρεμάστε ένα υγρό πανί μπροστά από το παράθυρο. Όταν ο αέρας περνά μέσα από το υγρό πανί, η υγρασία τον βοηθάει να κρυώσει.

9 Αντανάκλαση της θερμότητας. Αν δεν θέλετε να ανοίξετε τα παράθυρα του σπιτιού σας ώστε να δροσίσετε την ατμόσφαιρα, σκεφτείτε να επενδύσετε τα παραθυρόφυλλά σας με ειδικές ταινίες (φίλτρα) που αντανακλούν το φως και κρατούν τη θερμότητα μακριά από το σπίτι σας.

10 Για να φτιάξετε ένα δροσερό σπίτι, δεν έχετε παρά να εκμεταλλευτείτε προς όφελός σας την εξάτμιση του νερού. Το φυσικό φαινόμενο, θα δροσίσει το σπίτι σας και θα διορθώσει τα ποσοστά της υγρασίας του. Γεμίστε, κεραμικά δοχεία με νερό και τοποθετήστε τα κοντά στα ανοίγματα του σπιτιού σας. Μην ξεχνάτε να ανανεώνετε το νερό στα δοχεία μέρα παρά μέρα.

11 Μην χρησιμοποιείτε λάμπες πυρακτώσεως. Οι συγκεκριμένες λάμπες όχι μόνο καταναλώνουν πολύ περισσότερη ενέργεια (από τις LED για παράδειγμα), αλλά εκλύουν παράλληλα και πολύ περισσότερη θερμότητα.

12 Βεβαιωθείτε ότι οι ανεμιστήρες οροφής δουλεύουν αριστερόστροφα. Κατά τη διάρκεια του χειμώνα πρέπει να βάλετε τον ανεμιστήρα να κινείτε δεξιόστροφα ώστε να συμπιέζει τον ζεστό αέρα προς τα κάτω και το αντίθετο το καλοκαίρι που θέλετε να κυκλοφορήσετε τον βαρύτερο δροσερό αέρα.

13 Μια ακόμα λύση, είναι να προμηθευτείτε έναν ανεμιστήρα υδρονέφωσης. Πρόκειται για έναν οικονομικότερο τρόπο να δροσιστείτε που βασίζεται σε μια νέα τεχνολογία.

14 Ενεργοποιήστε τον επιτραπέζιο ανεμιστήρα σας και τοποθετήστε ένα παγωμένο μπουκάλι με νερό μπροστά του ώστε να κρυώσει ο αέρας και να κυκλοφορήσει πιο δροσερός.

15 Αποφύγετε όσο μπορείτε τη χρήση της ηλεκτρικής κουζίνας και του φούρνου. Και τα δύο αυτά προσθέτουν άχρηστη θερμότητα στο σπίτι.  Ιδανικά, χρησιμοποιήστε τις ηλεκτρικές συσκευές τις βραδινές ώρες. Το ίδιο ισχύει και για τα φώτα. Όσα λιγότερα φώτα έχουμε αναμμένα, τόσο λιγότερη ζέστη έχουμε μέσα στο σπίτι.

Φυσικά,  οι ευπαθείς ομάδες, μπορούν να καταφύγουν στους ανοιχτούς κλιματιζόμενους χώρους που διαθέτουν προς το κοινό όλοι οι μεγάλοι δήμοι της χώρας. Στα παραπάνω, να προσθέσουμε το ελαφρύ ντύσιμο καθώς και ντύσιμο με φαρδιά και όχι εφαρμοστά ρούχα, ελαφριά γεύματα και μερικές βρεγμένες πετσέτες για να δροσιστούμε. Απαραίτητο, το να πίνουμε μεγάλες ποσότητες νερού.

Μπορεί μερικά από τα παραπάνω να σας φαντάζουν αυτονόητα, ωστόσο μερικές φορές, τα αυτονόητα σώζουν και καλό είναι να τα επαναλαμβάνουμε όποτε χρειάζεται.

 

Written by

altpress.gr ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗ ΛΑΜΙΑ ΚΑΙ ΤΗ ΦΘΙΩΤΙΔΑ- ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ

Comments are closed.