Πως διαλέγουμε τα κατάλληλα έπιπλα για βεράντα & κήπο

Από τις αρχές της άνοιξης έως και τα τέλη του φθινοπώρου οι περισσότεροι περνάμε ένα σημαντικό μέρος του ελεύθερου χρόνου μας στο μπαλκόνι, τη βεράντα ή τον κήπο του σπιτιού μας μια και ο καιρός στην Ελλάδα αρνείται σταθερά να …χειμωνιάσει. Γι’ αυτό άλλωστε και τα έπιπλα γι’ αυτούς του χώρους βρίσκονται πάντα σε πρώτη ζήτηση. Ας δούμε λοιπόν μία σειρά από βασικά δεδομένα που πρέπει να έχουμε υπόψιν μας ώστε ν’ επιλέγουμε τα κατάλληλα για το δικό μας χώρο:

Πλαστικά έπιπλα

+ οικονομία: είναι σαφώς πιο οικονομικά από τ’ αντίστοιχα ξύλινα ή μεταλλικά.

συντήρηση: δε χρειάζονται ιδιαίτερη συντήρηση και καθαρίζονται πολύ εύκολα.

βάρος: είναι πολύ πιο ελαφριά από τον …ανταγωνισμό και μετακινούνται εύκολα.

διαστάσεις: συνήθως είναι πιο μαζεμένα σε διαστάσεις κι άρα προτιμότερα για τις περιπτώσεις που δεν υπάρχει μεγάλη άνεση χώρου.

– αντοχή: πλαστικό με …πλαστικό έχει διαφορά στην αντοχή του. Εξ’ ου και η ποιότητα των επίπλων που θα αγοράσουμε είναι ο καθοριστικότερος παράγοντας για την …μακροημέρευσή τους.

αισθητική: αν και σαφώς βελτιωμένα από ότι παλιότερα τα πλαστικά έπιπλα δεν μπορούν να συγκριθούν με τ’ αντίστοιχα ξύλινα ή μεταλλικά.

Ξύλινα έπιπλα

+ σχεδίαση / αισθητική: τα ξύλινα έπιπλα κήπου και βεράντας ξεχωρίζουν οπτικά δίνοντας μία πραγματικά άλλη αίσθηση στο χώρο μας.

αντοχή: τα ξύλινα έπιπλα καλής ποιότητας είναι εξαιρετικά ανθεκτικά.

– συντήρηση:  για να διατηρήσουν την εμφάνισή τους τα ξύλινα έπιπλα βεράντας / κήπου, χρειάζονται μία τακτική συντήρηση – τουλάχιστον μία φορά κάθε χρόνο (διαβάστε εδώ πως).

βάρος:  είναι σαφώς πιο βαριά κα συνεπώς πιο δύσκολα στη μετακίνηση από τ’ αντίστοιχα πλαστικά.

καθαρισμός:  ο καθαρισμός των ξύλινων επίπλων χρειάζεται πολύ προσοχή, ενώ όταν τρώμε το πλαστικό τραπεζομάντελο επιβάλλεται καθώς πιθανή λαδιά πάνω στο ξύλο δεν είναι μία απλή υπόθεση…

Μεταλλικά έπιπλα

+ αντοχή: τα μεταλλικά έπιπλα είναι, λόγω υλικού κατασκευής, εξαιρετικά ανθεκτικά στην όποια …ταλαιπωρία.

σχεδίαση / αισθητική: τα μεταλλικά έπιπλα είναι συνήθως καλοσχεδιασμένα ενώ οι γυάλινες επιφάνειες που τις περισσότερες φορές διαθέτουν τα μεταλλικά τραπέζια προσθέτουν τη δική τους πινελιά στο όλο σύνολο.

– βάρος:  είναι κι αυτά, όπως και τα ξύλινα έπιπλα, βαριά και αρκετά …δυσκίνητα.

συντήρηση:  μπορούν να συντροφεύουν το χώρο μας για πολλά χρόνια, αρκεί να τους κάνουμε μία τακτική συντήρηση αφού είναι ευάλωτα στη σκουριά.

Έπιπλα Μπαμπού

+ σχεδίαση / αισθητική: τα μπαμπού έπιπλα βεράντας και κήπου σε θέματα αισθητικής απλά δεν …παίζονται δίνοντας άλλη όψη στο χώρο μας.

– αντοχή:  δυστυχώς μπαμπού με μπαμπού έχει διαφορά… Χρειάζεται πολύ προσοχή λοιπόν στην ποιότητα των επίπλων που θ’ αγοράσουμε. Επίσης θα πρέπει να προσέχουμε ώστε να μην τ’ αφήνουμε εκτεθειμένα στα έντονα καιρικά φαινόμενα – ιδαίτερα δε στη βροχή.

συντήρηση/καθαρισμός:  τα μπαμπού είναι ευαίσθητα έπιπλα που φθείρονται σχετικά εύκολα και ζητούν τακτική συντήρηση ενώ και ο καθαρισμός τους δεν είναι η ευκολότερη διαδικασία αφού η σκόνη μπορεί να χωθεί …οπουδήποτε ανάμεσα στις πτυχές του επίπλου.

Έπιπλα Αλουμινίου

+ αντοχή: τα έπιπλα από αλουμίνιο δε διαθέτουν το βασικό μειονέκτηκα των αντίστοιχων μεταλλικών – δηλαδή δε σκουριάζουν.

Βάρος:  είναι ελαφριά κάτι που τα κάνει εξαιρετικά εύχρηστα. 

συντήρηση / καθαρισμός: τα έπιπλα βεράντας και κήπου από αλουμίνιο δεν έχουνε ιδιαίτερες απαιτήσεις στον καθαρισμό τους. Μ’ ένα απλό σφουγγάρι, νερό και σαπούνι η δουλειά γίνεται πανεύκολα.

– εμφάνιση:  όπως και να το κάνει κανείς,  δεν μπορούν να φθάσουν τα αντίστοιχα ξύλινα ή μπαμπού καθώς το ίδιο το υλικό τους τα κάνει σχετικά …ξένα εμφανισιακά με το όλο περιβάλλον του κήπου.

 Π ρ α κ τ ι κ ά  T i p s :

– Προτού επιλέξουμε έπιπλα για τη βεράντα ή τον κήπο μας  καλό είναι να έχουμε σκεφτεί το χώρο που θα τ’ αποθηκεύουμε κατά τους χειμωνιάτικους μήνες.

– Το πόσο …τεμπέληδες είμαστε πρέπει ν’ αποτελεί ένα από τα βασικά κριτήρια για την επιλογή των κατάλληλων  επίπλων. Έτσι, εάν γενικώς δεν είμαστε και πολύ φίλοι με τις εργασίες συντήρησης, καλό είναι ν’ αποφύγουμε ν’ αγοράσουμε ξύλινα ή μπαμπού έπιπλα.

– Ένα σημαντικό πλεονέκτημα που έχουν, από την άλλη, τα ξύλινα και τα μπαμπού έπιπλα είναι ότι μπορούν να παίξουν μ’ ευπρέπεια και το ρόλο του επίπλου εσωτερικού χώρου – αν και δεν είναι αυτή η βασική αποστολή τους. Δύο σε ένα δηλαδή!

– Η επιλογή των κατάλληλων μαξιλαριών μπορεί να αναβαθμίσει σημαντικά την εμφάνιση των επίπλων μας. Έτσι ακόμη κι ένα σχετικά αδιάφορο σύνολο μπορεί ν’ αναβαθμιστεί σημαντικά εάν το συνοδεύσουμε με τα κατάλληλα μαξιλάρια.

 http://praktikesidees.gr/

Written by

altpress.gr ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗ ΛΑΜΙΑ ΚΑΙ ΤΗ ΦΘΙΩΤΙΔΑ- ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ

Comments are closed.