Με ποια κριτήρια αγοράζουν ακίνητα οι ΄Ελληνες

Με γνώμονα την τιμή αγοράζουν ακίνητα οι Ελληνες. Παρότι οι τιμές των διαμερισμάτων έχουν υποχωρήσει σχεδόν στο μισό της αρχικής τους αξίας (μείωση 41,3% από το 2008 σύμφωνα με στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος), παρότι για το 2015 οι τιμές τους μειώθηκαν περαιτέρω κατά 5%, το οικονομικό παραμένει το μεγάλο «αγκάθι» για την ολοκλήρωση μιας συμφωνίας αγοράς ή μίσθωσης ακινήτου.

Ελέω της κρίσης και των capital controls, ο «παράγοντας χρήμα» φαίνεται πως διαδραματίζει κυρίαρχο ρόλο για την πλειονότητα των Ελλήνων (σε ποσοστό 96,2%) που ενδιαφέρονται να προβούν σε κάποια αγοραπωλησία. Μάλιστα, ζητούν να πληροφορηθούν την τιμή αγοράς ή ενοικίασής του πριν καν το δουν από κοντά, ώστε αν το ποσό που ζητείται είναι… απαγορευτικό, να μην μπουν μάταια στη διαδικασία. Αντίστοιχη είναι και η τάση σε ευρωπαϊκό επίπεδο, με το 85% των Ευρωπαίων να θεωρούν την τιμή του ακινήτου το πιο σημαντικό κριτήριο.

Αυτό υποστηρίζει πρόσφατη έρευνα του παγκόσμιου κτηματομεσιτικού δικτύου RE/MAX, αναφορικά με τις ποικίλες παραμέτρους και προτιμήσεις των Ελλήνων κατά τη διάρκεια αναζήτησης μιας νέας κατοικίας είτε για αγορά είτε για ενοικίαση.

Ενεργειακή απόδοση
Εκτός όμως από την τιμή, στην πρώτη σειρά των προτεραιοτήτων που θέτουν οι ενδιαφερόμενοι αγοραστές πριν δουν ένα ακίνητο είναι να γνωρίζουν πληροφορίες για την τοποθεσία που βρίσκεται, για το εμβαδόν του αλλά και για το έτος κατασκευής του, καθώς και για την ενεργειακή του απόδοση, που μπορεί να εξασφαλίσει σημαντική οικονομία στην τσέπη του νέου ιδιοκτήτη.

Λιγότερο ενδιαφέρον για τους υποψήφιους αγοραστές/ενοικιαστές φαίνεται να έχουν στοιχεία του ακινήτου όπως είναι ο εξοπλισμός που διαθέτει, καθώς και η ημερομηνία από την οποία είναι διαθέσιμο.

Ο ενδιαφερόμενος αγοραστής, αφού εξετάσει όλες τις προηγούμενες παραμέτρους και αποφασίσει τελικά να επισκεφτεί το ακίνητο που τον ενδιαφέρει, δίνει ιδιαίτερη προσοχή και σε άλλα σημαντικά χαρακτηριστικά όπως είναι για παράδειγμα το είδος της θέρμανσης, αν έχει και πόσα μπάνια (!), ενώ η φωτεινότητα και η μυρωδιά είναι δύο παράγοντες που θεωρούνται άκρως σημαντικοί για την επιλογή του ακινήτου.

Έκπληξη προκαλεί το γεγονός πως οι υποψήφιοι αγοραστές ή ενοικιαστές δεν ενδιαφέρονται τόσο για την ύπαρξη θέσης πάρκινγκ, αποθήκης, ή αν είναι κοντά σε σταθμό μετρό ή δημόσιας συγκοινωνίας. Σε αντίθεση με το παρελθόν παράμετροι όπως οι γείτονες ή ο προσανατολισμός του σπιτιού ενδιαφέρουν μόλις ένα 22,6% και 19,8% των ερωτηθέντων.

Τόσο στην Ελλάδα όσο και στις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες που συμμετέχουν στην έρευνα, η βαρύτητα πέφτει στο κόστος και στις ευκολίες συντήρησης, καθώς και στη λειτουργικότητά του ακινήτου. Για παράδειγμα, το μπάνιο το παρατηρούν έντονα το 59% των ενδιαφερόμενων, τη φωτεινότητα το 54,6%, τη μυρωδιά το 58,6%, τους τοίχους και την ηχομόνωση το 54,4%.

Η ύπαρξη σχολείου, παιδικής χαράς ή εμπορικού κέντρου φαίνεται πως επηρεάζουν θετικά την τελική επιλογή των Ελλήνων αγοραστών. Αντίθετα, η γειτνίαση με βιομηχανικές εγκαταστάσεις, κοιμητήρια, αεροδρόμιο ή φυλακές λειτουργούν αποτρεπτικά για την επιλογή ενός ακινήτου, όσο σύγχρονο ή πολυτελούς κατασκευής και αν είναι. Ακόμη κι αν πρόκειται για «κελεπούρι» από άποψη τιμής, οι ενδιαφερόμενοι απλά το προσπερνούν και ψάχνουν σε άλλες… γειτονιές.

Το σχολείο
Οπως αναφέρει η έρευνα, σε μία ενδεχόμενη κατασκευή σχολείου το 51,8% των ερωτηθέντων τάχθηκε υπέρ μιας τέτοιας εξέλιξης. Μάλιστα, από το ποσοστό αυτό που ανταποκρίθηκε απόλυτα θετικά, το 26,8% είναι γυναίκες, το 31,2% είναι ηλικίας 40-49 ετών (δηλαδή οικογενειάρχες), το 45,6% ειναι ιδιοκτήτες, ενώ το 36,3% ενοικιαστές.

Αμέσως μετά το σχολείο, οι Ελληνες προτιμούν να μείνουν σε σπίτι κοντά σε παιδική χαρά (κατά 51,6%), καθώς και σε εμπορικό κέντρο (κατά 51,6%). Αντίστοιχες είναι και οι προτιμήσεις των υποψήφιων αγοραστών, σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

Αντίθετα, το 32,4% των ερωτηθέντων θα ενοχλούνταν σε υπερθετικό βαθμό από τη δημιουργία κοιμητηρίου στη γειτονιά τους, ενώ το 32% δείχνει απλά τη δυσαρέσκειά του. Αξιοσημείωτο είναι πώς ένα ποσοστό 0,8% θα έβλεπε θετικά μια τέτοια κίνηση.

Ακολούθως, το 73,8% θα αντιμετώπιζαν με αρνητικό τρόπο την κατασκευή αεροδρομίου σε γειτονική τους περιοχή, ενώ μόλις ένα ποσοστό της τάξεως του 2,8% που θα καλωσόριζε μία τέτοια πρωτοβουλία.

Σχεδόν οι μισοί από τους ερωτηθέντες (45,8%) δεν θα επιθυμούσαν σε καμία περίπτωση να βρίσκονται βιομηχανικές εγκαταστάσεις και εργοστάσια κοντά στον χώρο κατοικίας τους. Από αυτούς το 51,1% εντάσσεται ηλικιακά στην κλίμακα 40-49 ετών και το 47,2% κατοικούν σε αστικό κέντρο.

Στην ενδεχόμενη εγκατάσταση φυλακών οι απαντήσεις ήταν αναμενόμενες, με την πλειονότητα των Ελλήνων να μη δέχεται κάτι τέτοιο.

Ενδιαφέρον στοιχείο που προκύπτει από την ίδια έρευνα είναι το γεγονός ότι πλέον η τεχνολογία και το Διαδίκτυο έχουν μπει για τα καλά στη ζωή όλων όσων αναζητούν κατοικία, και μάλιστα στις πρώτες επιλογές είναι τα στοιχεία που προσφέρουν μέσω του Ιντερνετ τα οργανωμένα μεσιτικά γραφεία για όλα τα είδη των ακινήτων.

AAhqCdv.img

ΑΓΓΕΛΙΚΗ ΜΑΡΙΝΟΥ- ΕΘΝΟΣ gr

πηγή http://www.msn.com/el-gr/money/economy/

Written by

altpress.gr ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗ ΛΑΜΙΑ ΚΑΙ ΤΗ ΦΘΙΩΤΙΔΑ- ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ

Comments are closed.