Θέρμανση: τριπλάσια χρήματα σε σχέση με τους Φινλανδούς δαπανούν οι Έλληνες

Τριπλάσια χρήματα σε σχέση με τους Φινλανδούς δαπανούν, κατά μέσο όρο, οι Έλληνες για να θερμάνουν τα σπίτια τους και παρ΄ όλα αυτά συνεχίζουν, σε ποσοστό 60%, να κρυώνουν τον χειμώνα.

Όπως μεταδίδει η «Ημερησία», τα παραπάνω επισήμανε ο υπεύθυνος για θέματα ενέργειας της περιβαλλοντικής οργάνωσης«Greenpeace», Τάκης Γρηγορίου, κατά τη διάρκεια εκδήλωσης για την ενεργειακή φτώχεια στη Θεσσαλονίκη.

Σύμφωνα με στοιχεία που παρέθεσε ο κ. Γρηγορίου τεράστια χρηματικά ποσά εξαφανίζονται από τον οικογενειακό προϋπολογισμό για θέρμανση και ψύξη, ενώ τουλάχιστον 4 εκατομμύρια κτήρια στην Ελλάδα, που κατασκευάστηκαν πριν το ’80, δεν διαθέτουν καν τη στοιχειώδη μόνωση.

Το πρόβλημα, όπως τόνισε ο κ. Γρηγορίου, είναι ότι η πολιτεία δεν επικεντρώνεται στην ενεργειακή αναβάθμιση των ακατάλληλων κτηρίων αλλά χορηγεί επιδόματα και εξισώνει τον φόρο κατανάλωσης πετρελαίου.

«Το 2013 θα δαπανηθούν 270 εκατομμύρια ευρώ για επιδόματα θέρμανσης και το 2014 άλλα 300 εκατομμύρια. Αν αυτά τα χρήματα κατευθυνόταν σε αναβαθμίσεις κτιρίων και σε εναλλακτικές μορφές ενέργειας το κέρδος θα ήταν πολλαπλάσιο», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Από την πλευρά του ο κ. Νίκος Χρυσόγελος ανέφερε ότι στην Ελλάδα για την εξασφάλιση θέρμανσης και ψύξης των κτιρίων, σπαταλώνται αναίτια κάθε χρόνο 1,5 δις ευρώ περίπου (επίδομα θέρμανσης, λιγνιτικό τέλος ΔΕΗ, εισαγωγές πετρελαίου κ.α.), ενώ με αυτά τα χρήματα θα μπορούσαν να δημιουργηθούν νέες θέσεις εργασίας, μέσω της αναβάθμισης των κτιρίων, αλλά και να προστατευθεί το περιβάλλον.

Πηγή: econews.gr

Written by

altpress.gr ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗ ΛΑΜΙΑ ΚΑΙ ΤΗ ΦΘΙΩΤΙΔΑ- ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ

Comments are closed.