Αναβαθμίστε ενεργειακά την κατοικία σας με το πρόγραμμα «Εξοικονομώ κατ΄οίκον»

Τα κτήρια στην Ελλάδα ευθύνονται περίπου για το 36% της συνολικής ενεργειακής κατανάλωσης ενώ, κατά την περίοδο 2000–2005, αύξησαν την ενεργειακή τους κατανάλωση κατά περίπου 24%, μία από τις μεγαλύτερες αυξήσεις στην Ευρώπη.

Στην κατεύθυνση αυτή, το Υπουργείο Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής (Υ.Π.Ε.Κ.Α.) ολοκληρώνοντας το θεσμικό πλαίσιο για την ενεργειακή απόδοση των κτηρίων, προχώρησε, με τη συγχρηματοδότηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης, σε μία δέσμη οικονομικών κινήτρων προκειμένου να πραγματοποιηθούν παρεμβάσεις ενεργειακής αναβάθμισης των κτηρίων του οικιακού τομέα, μέσω του Προγράμματος «Εξοικονόμηση κατ’ Οίκον».

Σε 39.952 ανέρχεται πλέ­ον ο συνολικός αριθμός των ωφελουμένων από το «Εξοικονομώ κατ’ Οί­κον», καθώς εγκρίθηκε η υπαγωγή άλλων 6.773 νέων δικαιούχων στο Πρόγραμμα, με απόφαση της Επεν­δυτικής Επιτροπής του

Σύμφωνα με στοιχεία του υπουρ­γείου Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, μέχρι σή­μερα:

– Εχουν υπαχθεί στο Πρό­γραμμα 39.952 αιτήσεις, συ­νολικού επιλέξιμου προϋπολογι­σμού 406.787.474,90 €. (Από 30.935 υπαγωγές έως τα τέλη Ιουνίου 2013, συνολικού επιλέξι­μου προϋπολογισμού 351,46 εκατ. ευρώ).

  – Εχουν συμβασιοποιηθεί 27.078 αιτήσεις, συνολικού επιλέξιμου προϋπολογισμού 275.596.629,70 €. (Εως τα τέλη Ιουνίου 2013, είχαν υπογραφεί 22.358 συμβάσεις συνολικού επι­λέξιμου προϋπολογισμού 223,62 εκατ. ευρώ).

  – Εχουν ολοκληρωθεί 14.439 αιτήσεις, συνολικού επιλέξιμου προϋπολογισμού 134.234.026,10 €. (Από 13.597 έργα, που είχαν εκταμιευθεί πλήρως μέχρι τον πε­ρασμένο Ιούνιο).

Παράλληλα με τροποποίηση της κοινής Υπουργικής απόφασης ενώ το ποσό που προβλέπεται για το Ταμείο του προγράμματος (κλάδος δανειοδοτήσεων σε συνεργασία με τις τράπεζες) παραμένει αμετάβλητο στο ύψος των 241 εκ. ευρώ, οι απευθείας ενισχύσεις προς τα νοικοκυριά αυξάνονται από 155 εκ. ευρώ σε 307 εκ. ευρώ για να καλύψουν την αυξημένη ζήτηση.

Επιλέξιμες δαπάνες

. Τοποθέτηση θερμομόνωσης στο κέλυφος του κτηρίου συμπεριλαμβανομένου του δώματος/στέγης και της πιλοτής (συμπεριλαμβάνονται πρόσθετες εργασίες όπως αποξηλώσεις και αποκομιδή, επεμβάσεις στη στέγη πχ. αντικατάσταση κεραμιδιών, κτλ).
2. Αντικατάσταση κουφωμάτων και τοποθέτηση συστημάτων σκίασης (συμπ. εξώπορτα κτηρίου, κουφώματα κλιμακοστασίου, παντζούρια, ρολά, τέντες, κτλ)
3. Αναβάθμιση του συστήματος θέρμανσης και παροχής ζεστού νερού χρήσης (συμπ. αντικατάσταση εξοπλισμού του λεβητοστασίου και του δικτύου διανομής, τοποθέτηση ηλιακού θερμοσίφωνα, συστήματα ελέγχου και αυτονομίας θέρμανσης κτλ).
Για την υλοποίηση των παρεμβάσεων δεν απαιτείται αδειοδότηση, ούτε καν έγκριση εργασιών δόμησης μικρής κλίμακας, εκτός πολύ ειδικών περιπτώσεων.

Για την ένταξη στο Πρόγραμμα απαιτείται η διενέργεια ενεργειακών επιθεωρήσεων (πριν και μετά τις παρεμβάσεις), το κόστος των οποίων καλύπτεται κατά 100% από το Πρόγραμμα, μετά την επιτυχή υλοποίηση του έργου.

Η δωρεά επιδότηση μπορεί να φτάσει και το 70% ανάλογα με το εισόδημα του ιδιοκτήτη του ακινήτου….

Untitled-1(47)

Πληροφορίες: http://exoikonomisi.ypeka.gr/

Written by

altpress.gr ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗ ΛΑΜΙΑ ΚΑΙ ΤΗ ΦΘΙΩΤΙΔΑ- ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ

1 comment

  1. Σχετικά με την θερμομόνωση κέλυφους σε πολυκατοικίες και την πρόσοψη αυτών, τι γνωρίζουμε;