Ο γιορτασμός της επετείου του Πολυτεχνείου το 1982- Ανέκδοτες φωτογραφίες

Ελλάδα 1982

Ο Καραμανλής έχει μετακομίσει στην Προεδρία της Δημοκρατίας και η Ελλάδα   είναι  μέλος της ΕΕ έστω και με αντιρρήσεις.

Η ελληνική κοινωνία ζει τον πυρετό της «αλλαγής» με το ΠΑΣΟΚ του Ανδρέα Παπανδρέου στην εξουσία. Η Αριστερά διασπασμένη βλέπει το ΠΑΣΟΚ να κεφαλαιοποιεί  τους λαϊκούς αγώνες και να λεηλατεί την εκλογική της βάση.

Το ΚΚΕ  έχει καταφέρει να επιβιώσει εκλογικά (από την πίεση του ΠΑΣΟΚ ( μακράν όμως  από το στόχο του 17%) και στο 11ο συνέδριο  βάζει στόχο  να παλέψει για την «πραγματική αλλαγή». Το ΚΚΕ εσωτερικού  βρίσκεται εκτός Βουλής αλλά  στο 2ο συνέδριο η κυρίαρχη αντιδεξιά γραμμή που ευνοούσε τη λεηλασία των ψήφων του από το ΠΑΣΟΚ δεν φαίνεται να αναθεωρείται.

Στη Νέα Δημοκρατία τον  μετριοπαθή Γ. Ράλλη διαδέχεται ο Ευαγ. Αβέρωφ  και το κόμμα μετατοπίζεται ιδεολογικά προς την ακροδεξιά. Σύσσωμη η κοινοβουλευτική ομάδα της Νέας Δημοκρατίας  (πλην του Π. Κανελλόπουλου) αποχωρεί από τη Βουλή  όταν έρχεται το νομοσχέδιο για την αναγνώριση της Εθνικής Αντίστασης. Από κορυφαία στελέχη της δεξιάς ακούγονται  κραυγές για κατάργηση του γιορτασμού του Πολυτεχνείου….

 Η πορεία στις  17 Νοέμβρη είναι από τις πιο μαζικές και μαχητικές. Στη κεφαλή της πορείας η ΕΦΕΕ με τη ματωμένη σημαία. Παρούσα  σύσσωμη «η γενιά του Πολυτεχνείου».  Αυτοί που έχουν  πλέον καταλάβει θέσεις στο κοινοβούλιο και την κυβέρνηση αλλά και οι απλοί αγωνιστές …  

Το σύνθημα της Εξέγερσης του Πολυτεχνείου» ΨΩΜΙ-ΠΑΙΔΕΙΑ-ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ-ΕΘΝΙΚΗ ΑΝΕΞΑΡΤΗΣΙΑ»  αντηχεί στους δρόμους της Αθήνας , στέλνοντας το μήνυμα ότι ενίοτε «οι από κάτω» με τους αγώνες  τους μπορούν να αλλάξουν τα πράγματα….

Ιδωμένες με την εμπειρία του σήμερα –  στην Ελλάδα του μνημονίου που τίποτα δεν έχει μείνει όρθιο – οι ανέκδοτες αυτές φωτογραφίες του φίλου ΝΕΣΤΩΡΑ   έρχονται να μας  υπενθυμίζουν πόσο εύκολα  «στραβώνουν» τα πράγματα όταν υποχωρούν  οι  λαϊκοί αγώνες και οι αγωνιστές  επαναπαύονται  ή βολεύονται…

Από το φωτογραφικό αρχείο του φίλου ΝΕΣΤΩΡΑ

1982-11982b1982c1982d

Written by

altpress.gr ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗ ΛΑΜΙΑ ΚΑΙ ΤΗ ΦΘΙΩΤΙΔΑ- ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ

Comments are closed.