Ολυμπιακοί αγώνες 1968: «We are black and we are proud»

Το πρωί της 16 Οκτωβρίου του 1968, ο αθλητής των ΗΠΑ Tommie Smith κέρδισε το χρυσό μετάλλιο στα 200 μέτρα κάνοντας παγκόσμιο ρεκόρ με χρόνο 19,83 δευτερόλεπτα. Στην 2η θέση τερμάτισε ο Αυστραλός Peter Norman με χρόνο 20,06 δευτερόλεπτα, και στην Τρίτη θέση ο John Carlos των ΗΠΑ, με χρόνο 20,10 δευτερόλεπτα.

Όταν οι τρεις ανέβηκαν στην εξέδρα για την απονομή των μεταλλίων, οι δύο αθλητές των ΗΠΑ έλαβαν τα μετάλλια τους χωρίς να φοράνε παπούτσια αλλά φορώντας μαύρες κάλτσες, που αντιπροσώπευε την φτώχεια των μαύρων. Ο Smith φορούσε ένα μαύρο μαντίλι γύρω από το λαιμό του ως σύμβολο μαύρης περηφάνιας, ενώ ο Κάρλος είχε ανοιχτό το φερμουάρ της φόρμας του δείχνοντας αλληλεγγύη προς όλους τους εργάτες στις ΗΠΑ και φορούσε ένα κολιέ από χάντρες που “ήταν για εκείνα τα άτομα που βασανίστηκαν, κατακρεουργήθηκαν ή σκοτώθηκαν χωρίς μια προσευχή να ειπωθεί για αυτούς, για όσους κρεμάστηκαν η βουτήχτηκαν στην πίσσα.

Για όλους όσους πέταξαν απ τις βάρκες κατά τη διάρκεια του εμπορίου σκλάβων απ την Αφρική στην Δύση”. Και οι τρεις αθλητές φορούσαν κονκάρδες του Ολυμπιακού Σχεδίου για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα (Olympic Project for Human Rights (OPHR)). Ο λευκός αθλητής από την Αυστραλία, Peter Norman(αργυρό μετάλλιο), ήταν εναντίων της Πολιτικής της Αυστραλίας για μια Λευκή Αυστραλία και εξέφρασε την συμπάθεια και την συμπαράσταση του προς τους 2 αθλητές από τις ΗΠΑ.

Και οι δύο αθλητές των ΗΠΑ αποφάσισαν να φορέσουν μαύρα γάντια για την κίνηση αυτή αλλά ο Carlos ξέχασε τα δικά του στο Ολυμπιακό Χωριό. Ο Αυστραλός, Peter Norman, πρότεινε στον Carlos να φορέσει το αριστερό γάντι του Smith και αυτός είναι ο λόγος που ο Carlos ύψωσε το αριστερό του χέρι, σε αντίθεση με τον παραδοσιακό τρόπο χαιρετίσματος Black Power, όπου υψώνεται το δεξί χέρι. Όταν o εθνικός ύμνος των ΗΠΑ ακούστηκε και οι 2 αθλητές χαιρέτησαν με το κεφάλι σκυμμένο, μια χειρονομία που έγινε πρωτοσέλιδο σε εφημερίδες ανά τον κόσμο.
Όταν αποχώρησαν από το βάθρο μετά την απονομή, αποδοκιμάστηκαν από το πλήθος. Ο Smith αργότερα δήλωσε: “Όταν κερδίζω, είμαι Αμερικανός και όχι ένας μαύρος Αμερικανός. Αλλά αν ποτέ κάνω κάποιο λάθος, τότε θα πουν ότι είμαι ένας νέγρος. Είμαστε μαύροι και υπερήφανοι για αυτό που είμαστε. Οι μαύροι στην Αμερική καταλαβαίνουν τι συμβολίζει αυτό που κάναμε σήμερα. “H Διεθνής Ολυμπιακή Επιτροπή (ΔΟΕ) και ο τότε πρόεδρος, Avery Brundage, διέταξε ώστε οι Σμιθ και Κάρλος αποκλειστούν από την ομάδα των ΗΠΑ και να διωχθούν από το Ολυμπιακό Χωριό. Όταν η Ολυμπιακή Επιτροπή των ΗΠΑ αρνήθηκε, ο Brundage απείλησε ότι θα αποκλείσει όλη την ομάδα στίβου των ΗΠΑ. Αυτή η απειλή οδήγησε στην αποβολή των δύο αθλητών από τους Αγώνες!Να σημειωθεί ότι ο Brundage, ο οποίος ήταν πρόεδρος της Ολυμπιακής Επιτροπής των Ηνωμένων Πολιτειών το 1936 δεν είχε αντιρρήσεις για τους ναζιστικούς χαιρετισμούς κατά τη διάρκεια της Ολυμπιάδας του Βερολίνου….
(Το κείμενο είναι από http://elgrecogr.wordpress.com/)

Written by

altpress.gr ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗ ΛΑΜΙΑ ΚΑΙ ΤΗ ΦΘΙΩΤΙΔΑ- ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ

Comments are closed.