H ύφεση σπάει το lockdown: Προς άνοιγμα της αγοράς την 1η Μαρτίου

Η πανδημία επιμένει, επιμένει όμως και η ύφεση. Και μεταξύ των δύο η κυβέρνηση δείχνει πια να φοβάται πολύ περισσότερο την δεύτερη.

Αυτός ο φόβος είναι που έχει καταστήσει ειλημμένη την απόφαση να προχωρήσει, με την όποια δυνατή μορφή, το άνοιγμα της αγοράς από την 1η Μαρτίου, δηλαδή την επόμενη Δευτέρα, με μόνη προϋπόθεση να φανεί αυτή την εβδομάδα μια ελαφρά έστω πτωτική τάση στα ημερήσια κρούσματα.

Την κυβερνητική απόφαση, κόντρα στις δημόσιες επιφυλάξεις αρκετών επιστημόνων επαναβεβαίωσε το Σαββατοκύριακο ο υπουργός Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης και έχει ήδη διαμηνυθεί ήδη από κυβερνητικά στελέχη και στους φορείς της αγοράς.

«Από 1ης Μαρτίου σταδιακώς ελπίζουμε ότι θα ανοίξουμε, αν επικρατήσει επιπεδοποίηση στα κρούσματα, που υπάρχει σήμερα. Θα υπάρχει σταδιακό άνοιγμα, αυτή θα είναι η δική μας τοποθέτηση με την επιφύλαξη της εισήγησης της υγειονομικής επιτροπής», είπε ο Γιώργος Γεραπετρίτης.

Κατά τις πληροφορίες επίσης, ο υπουργός Ανάπτυξης Αδωνις Γεωργιάδης έχει υποσχεθεί στους εκπροσώπους του εμπορικού κόσμου ότι το λιανεμπόριο θα ανοίξει οπωσδήποτε την 1η Μαρτίου, έχοντας βάλει στο τραπέζι και τρία διαφορετικά σενάρια λειτουργίας: Το πρώτο είναι το γνωστό πια click away, το οποίο όμως δεν προτιμούν ούτε οι έμποροι ούτε το υπουργείο Ανάπτυξης, και οι άλλες δύο εκδοχές είναι το click in shop (αγορές εντός καταστήματος με ραντεβού) και το «μοντέλο σούπερ μαρκετ», δηλαδή η πλήρης λειτουργία των καταστημάτων με περιορισμό στον αριθμό πελατών αναλόγως τετραγωνικών.

Από τις υποσχέσεις αυτές εκπορεύεται και η βεβαιότητα που εξέφρασε χθες ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Αθηνών Σταύρος Καφούνης για επαναλειτουργία του κλάδου την επόμενη εβδομάδα:  «Την ερχόμενη Δευτέρα θεωρώ ότι το λιανεμπόριο θα ανοίξει. Έχει αποδείξει ότι μπορεί να λειτουργήσει με οποιοδήποτε τρόπο του έχει προταθεί» δήλωσε στο MEGA.

Πίσω από αυτόν τον σχεδιασμό βρίσκεται η μεγάλη πια αγωνία του οικονομικού επιτελείου για τους εφιαλτικούς αριθμούς της ύφεσης και των χαμένων εσόδων. Μόνον το «λουκέτο» στο λιανεμπόριο κοστίζει 1,4 δις ευρώ ευρώ, χωρίς να συνυπολογίζεται το κόστος στην οικονομία από το lockdown στους υπόλοιπους τομείς της αγοράς.

Από τις περιοχές επίσης που βρίσκονται στο «κόκκινο», άρα και σε καθολικό lockdown, προέρχεται το 57% του πανελλαδικού τζίρου με την μερίδα του λέοντος, βεβαίως, στην Αττική. Και σύμφωνα με τον ίδιο τον υπουργό Οικονομικών Χρήστο Σταϊκούρα «κάθε 15 μέρες lockdown στο λιανεμπόριο σε αυτές τις κόκκινες περιοχές, έχει ως αποτέλεσμα να μειώνονται τα ταμειακά διαθέσιμα της χώρας κατά 1 με 1,2 δισ. ευρώ, ο ρυθμός ανάπτυξης να πέφτει κατά 0,8% με 0,9% και το πρωτογενές αποτέλεσμα να γίνεται χειρότερο κατά 0,7% του ΑΕΠ».

Με αυτά τα μεγέθη και με τα επίσημα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ να δείχνουν ότι οι ζημιές στο λιανεμπόριο από τα αλλεπάλληλα lockdowns ξεπερνούν πια τα 10 δισ. ευρώ, μόνον μια δραματική επιδείνωση στα επιδημιολογικά δεδομένα θα μπορούσε να ανακόψει την κυβερνητική απόφαση για άνοιγμα της αγοράς από την 1η Μαρτίου.

Ο δημοσιονομικός σχεδιασμός, άλλωστε, του υπουργείου Οικονομικών προβλέπει σταδιακή άρση των μέτρων στήριξης από τον Μάρτιο, προκειμένου οι όποιες επιπλέον δημόσιες δαπάνες απαιτηθούν το επόμενο δίμηνο και έως τον Μάιο να περιοριστούν μόνον στους τομείς της εστίασης και του τουρισμού.

Ο σχεδιασμός για την εστίαση παραμένει να λειτουργήσει μετά το Πάσχα, ενώ στον τουρισμό παρά την αργή πορεία των εμβολιασμών στην κυβέρνηση επιμένουν να βλέπουν δυναμική ανάκαμψη μετά τον Ιούνιο και επίτευξη εσόδων που θα φθάσουν στο 60% του επιπέδου του 2019.

Ο στόχος είναι εξαιρετικά φιλόδοξος, μετά όμως από 12 μήνες διαρκούς και βαθιάς οικονομικής συρρίκνωσης και με δεδομένο ότι η Κομισιόν υπολογίζει ήδη τις απώλειες της ελληνικής οικονομίας από την πανδημία στα 25 δις ευρώ, οποιοδήποτε άλλο σενάριο αυτή την στιγμή θεωρείται από το οικονομικό επιτελείο απλώς καταστροφικό.

tvxs.gr

Written by

altpress.gr ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗ ΛΑΜΙΑ ΚΑΙ ΤΗ ΦΘΙΩΤΙΔΑ- ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ

Comments are closed.