Eurogroup: Καμία απόφαση για την Ελλάδα πριν το δημοψήφισμα

Σύντομη ήταν τελικά η τηλεδιάσκεψη του Eurogroup το απόγευμα της Τετάρτης. Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες δεν πρόκειται να υπάρξει άλλη συνεδρίαση πριν το δημοψήφισμα της Κυριακής.

Πρέπει να διεξαχθεί το δημοψήφισμα και στη συνέχεια να συζητήσουν σε νέα βάση, διαπίστωσαν οι Υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης.

«Δεν θα βοηθήσουμε τους Έλληνες ενάντια στη θέλησή τους, ας περιμένουμε το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος», είχε δηλώσει νωρίτερα ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ, ενώ και ο Γερούν Ντάισελμπλουμ διεμήνυσε πως όσο η ελληνική κυβέρνηση δηλώνει υπέρ του «όχι» στο δημοψήφισμα – και ας υπήρξε σαφής αναφορά του πρωθυπουργό για διαφορετική στάση της ελληνική κυβέρνησης – ο ίδιος θα επιμείνει στο δικό του «όχι» όσον αφορά τη διευκόλυνση της κατάστασης και την εύρεση λύσης για την Ελλάδα. 

Πληροφορίες αναφέρουν πως και ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ φέρεται να δήλωσε πως σταματάει οποιαδήποτε επαφή με την κυβέρνηση μέχρι το δημοψήφισμα. Αυτό φέρεται να είπε ο ίδιος στην κοινοβουλευτική ομάδα του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, την οποία πήγε να ενημερώσει για τις εξελίξεις στην Ελλάδα.

Σε άτυπη ενημέρωση από το Μαξίμου το μεσημέρι της Τετάρτης, διαψεύστηκαν δημοσιεύματα που ήθελαν να έχει υπάρξει συμφωνία τις τελευταίες ώρες. Όπως τονίζουν κυβερνητικές πηγές, η Ελλάδα κατέθεσε χθες νέα πρόταση που συνοδευόταν από επιστολή του Αλ. Τσίπρα με σειρά τροποποιήσεων στο κείμενο των θεσμών, όπως άλλωστε έχει κάνει τις τελευταίες εβδομάδες, στην προσπάθεια εξεύρεσης μιας αμοιβαία επωφελούς συμφωνίας. Τα δημοσιεύματα που αναφέρουν ότι η Ελληνική Κυβέρνηση αποδέχτηκε πλήρως την πρόταση των θεσμών δεν ευσταθούν, υπογραμμίζουν κυβερνητικές πηγές.

Το απόγευμα της Τρίτης πραγματοποιήθηκε έκτακτη συνεδρίαση του Eurogroup μέσω τηλεδιάσκεψης. Η έκτακτη συνεδρίαση ήρθε μετά την πρόταση της ελληνικής κυβέρνησης για διετή συμφωνία με τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (ESM) για την πλήρη κάλυψη των χρηματοδοτικών της αναγκών και με ταυτόχρονη αναδιάρθρωση του χρέους.

Μετά τη συνεδρίαση ο Γερούν Ντέισελμπλουμ δήλωσε ότι ένα νέο πακέτο διάσωσης θα μπορούσε να συνοδεύεται από αυστηρότερους όρους. Όπως τόνισε ο πρόεδρος του Eurogroup το αίτημα για τρίτο πακέτο στήριξης θα εξεταστεί μόνο μετά το δημοψήφισμα. 

Παράλληλα, ευρωπαϊκές πηγές δήλωσαν στο Reuters πως κατά τη τηλεδιάσκεψη την Τρίτη η ελληνική πλευρά παρουσίασε προτάσεις πιο κοντά σε αυτό που ζητούν οι θεσμοί.

Την επιβεβαίωση ότι το τρέχον πρόγραμμα της Ελλάδας από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSF) έληξε την Τρίτη τα μεσάνυχτα, ανακοίνωσε το Ταμείο. Παράλληλα, το Ταμείο προχώρησε σήμερα στην αποσαφήνιση ότι η μη πληρωμή του ΔΝΤ από την Ελλάδα θα συνιστούσε περίπτωση αθέτησης των υποχρεώσεων για ορισμένα δάνεια του EFSF. 

Ο EFSF αναφέρει σε σχετική ανακοίνωση πως λαμβάνει υπόψη το γεγονός ότι το ΔΝΤ έλαβε αίτημα χθες από τις ελληνικές αρχές για την επέκταση της υποχρέωσης αποπληρωμής από την Ελλάδα των δόσεων  οι οποίες κατέστησαν απαιτητές χθες. «Το Εκτελεστικό Συμβούλιο του ΔΝΤ προτίθεται να εξετάσει το αίτημα αυτό εν ευθέτω χρόνω» σημειώνει σχετικά.

Σύμφωνα με τις κατευθυντήριες γραμμές του EFSF, ο διευθύνων σύμβουλος του EFSF, Κλάους Ρέγκλινγκ οφείλει να ενημερώσει τον πρόεδρο της Ομάδας Εργασίας του Eurogroup και το Διοικητικό Συμβούλιο του Ταμείου σήμερα για την μη πληρωμή και να προτείνει μία από τις ακόλουθες τρεις επιλογές:
 
– Την επιτάχυνση του δανείου: αυτό σημαίνει ότι το EFSF ακυρώνει τη σύμβαση δανείου και ζητά την άμεση εξόφληση του κεφαλαίου και των τόκων.
– Την παραίτηση από δικαιώματα: αυτό σημαίνει ότι το EFSF παραιτείται αμετάκλητα από το δικαίωμα και τα μέσα αντιμετώπισης της αθέτησης πληρωμής στο πλαίσιο του δανείου για τη συγκεκριμένη μη πληρωμή.
– Επιφύλαξη δικαιωμάτων: αυτό σημαίνει ότι το EFSF δεν επιταχύνει το δάνειο ούτε παραιτείται του δικαιώματός του να το κάνει, αλλά αντ” αυτού διατηρεί το δικαίωμα να ενεργεί σε μεταγενέστερο στάδιο.

Στην ανακοίνωση σημειώνεται πως ο EFSF θα συντονίσει τα επόμενα βήματά του πολύ στενά με την Ομάδα Εργασίας του Eurogroup και με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και το ΔΝΤ. «Η ελληνική αθέτηση δεν έχει καμία επίδραση στην ικανότητα του EFSF να αποπληρώσει τους ομολογιούχους του» καταλήγει η σχετική ανακοίνωση.

Παράλληλα, το ΔΝΤ επιβεβαίωσε πως η Ελλάδα δεν αποπλήρωσε τη δόση των περίπου 1,5 δισ. στο Ταμέιο.

Σε ανακοίνωσή του ο εκπρόσωπος Τύπου του ΔΝΤ Τζέρι Ράις λίγο μετά τη 1 τα μεσάνυχτα τόνισε ότι το ΔΝΤ δεν έλαβε τη δόση των περίπου 1,5 δισ. ευρώ που όφειλε η Ελλάδα. Παράλληλα, εξήγησε ότι η εκτελεστική επιτροπή του Ταμείου ενημερώθηκε ότι η Ελλάδα βρίσκεται σε καθεστώς καθυστέρησης πληρωμών.

Ο κ. Ράις επεσήμανε ότι η Ελλάδα μπορεί να λάβει χρηματοδότηση μόνο όταν αποπληρώσει το χρέος της στο Ταμείο. Όπως επιβεβαίωσε ο κ. Ράις, το ΔΝΤ έλαβε αίτημα από τις ελληνικές αρχές για αναβολή καταβολής της δόσης. «Το εκτελεστικό συμβούλιο του ΔΝΤ θα εξετάσει το αίτημα εν ευθέτω χρόνω», πρόσθεσε ο κ. Ράις.

Νέα συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου θα γίνει σήμερα Τετάρτη μετά από σχετικό αίτημα της γενικής διευθύντριας του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ. Τα μέλη του ΔΣ του Ταμείου θα συνεδριάσουν για τις νομικές λεπτομέρειες της μη πληρωμής των δόσεων 1,56 δισ. ευρώ, ενώ θα συζητήσουν και για το ελληνικό αίτημα για παράταση των πληρωμών.

Ακόμη, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα εξετάζει σήμερα Τετάρτη το αίτημα της Τράπεζας της Ελλάδος για αύξηση του ορίου της ρευστότητας που λαμβάνουν οι ελληνικές τράπεζες μέσω του έκτακτου μηχανισμού (ELA).

Υπενθυμίζεται ότι ο Αλέξης Τσίπρας με αίτημα του στις υπόλοιπες ηγεσίες της ΕΕ είχε ζητήσει παράταση του προγράμματος για ένα μήνα. Από την πρώτη στιγμή είχαμε ξεκαθαρίσει πως η απόφαση για διεξαγωγή δημοψηφίσματος δεν αποτελεί το τέλος αλλά τη συνέχεια της διαπραγμάτευσης με καλύτερους όρους για τoν ελληνικό λαό. Η Ελλάδα παραμένει στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης, αναφέρουν πηγές της κυβέρνησης.

Η ελληνική κυβέρνηση πρότεινε την Τρίτη διετή συμφωνία με τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (ESM) για την πλήρη κάλυψη των χρηματοδοτικών της αναγκών και με ταυτόχρονη αναδιάρθρωση του χρέους, προσθέτουν οι ίδιες πηγές.

«Η ελληνική κυβέρνηση μέχρι τέλους θα διεκδικήσει βιώσιμη συμφωνία εντός του ευρώ» υπογραμμίζουν και καταλήγουν «Αυτό θα είναι και το μήνυμα του ΟΧΙ σε μια κακή συμφωνία στο δημοψήφισμα της Κυριακής».

Η πρόταση της κυβέρνησης ήρθε μετά την επαναφορά της πρότασης προς την Ελλάδα από τον πρόεδρο της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ η οποία απορρίφθηκε. Η πρόταση Γιούνκερ, η λήξη του προγράμματος την Τρίτη, μετά την άρνηση παράτασής του από τους ηγέτες της ΕΕ, καθώς και της προθεσμίας καταβολής της δόσης της Ελλάδας στο ΔΝΤ άνοιξε νέους διαύλους μεταξύ Αθήνας και Βρυξελλών.

«Με τη νέα κυβερνητική πρόταση ζητείται μια συμφωνία που θα ρυθμίζει τα ζητήματα χρηματοδότησης μέσω του ESM , ώστε να καταστεί βιώσιμο το χρέος καθώς και να δοθεί έμφαση στην αναπτυξιακή προοπτική».

Σύμφωνα με πηγές του Μεγάρου Μαξίμου στη νέα πρόταση της κυβέρνησης:

  • Διατηρείται ο μειωμένος ΦΠΑ στα νησιά.
  • Αναστέλλεται η εφαρμογή της ρήτρας μηδενικού ελλείμματος.
  • Το νέο πλαίσιο για τις εργασιακές σχέσεις θα ψηφιστεί το φθινόπωρο του 2015.
  • Δεν θα εφαρμοστούν τα μέτρα της εργαλειοθήκης ΟΟΣΑ για το γάλα, τα φαρμακεία, το ψωμί και τις Κυριακές.
  • Δεν θα προχωρήσει η ιδιωτικοποίηση του ΑΔΜΗΕ.

Από το Μαξίμου ξεκαθαρίζουν επίσης ότι «σειρά μέτρων που προτείνουν οι θεσμοί δεν θα εφαρμοστούν άμεσα αλλά σταδιακά, ώστε η κυβέρνηση να βρει ισοδύναμα μέτρα για την αντικατάστασή τους».

Από την κυβέρνηση επιβεβαιώθηκε ότι η νέα πρόταση προς τους θεσμούς συνοδεύτηκε από επιστολή του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα, την οποία έδωσε στη δημοσιότητα.

 

Written by

altpress.gr ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗ ΛΑΜΙΑ ΚΑΙ ΤΗ ΦΘΙΩΤΙΔΑ- ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ

Comments are closed.