«Νέα Αριστερά» το όνομα της Κ.Ο των 11 βουλευτών που  αποχώρησαν  από τον  ΣΥΡΙΖΑ

Οι 11 βουλευτές που αποχώρησαν από τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ ανακοίνωσαν τη «ΝΕΑ ΑΡΙΣΤΕΡΑ»,  όπως ονόμασαν την  κοινοβουλευτική  τους ομάδα , σε εκδήλωση που έγινε το βράδυ της Δευτέρας (4/12) στο Σεράφειο του Δήμου Αθηναίων.

«Μπροστά μας δημιουργείται κάτι καινούργιο και ελπιδοφόρο. Θέλουμε κάτι νέο»  «Μια νέα, σύγχρονη, ευρωπαϊκή αριστερά. Μια αριστερά αξιόπιστη, μαχητική, οραματική. Μια αριστερά ευρύχωρη και ανοιχτόμυαλη που μιλά με ειλικρίνεια και σαφήνεια. Μια αριστερά που δεν κρύβει τις προθέσεις της: βρισκόμαστε εδώ γιατί πιστεύουμε σε μια κοινωνία ισότητας και δικαιοσύνης», ανέφερε ο Πρόεδρος της κοινοβουλευτικής ομάδας  Αλέξης Χαρίτσης, κατά την ομιλία του στην παρουσίαση της «Νέας Αριστεράς.

Στη συνέχεια έκανε εκτενή αναφορά στα επιτεύγματα της διακυβέρνησης του  ΣΥΡΙΖΑ , χωρίς πάντως να κάνει ονομαστική αναφορά στον Αλέξη Τσίπρα. «Συναντηθήκαμε από διαφορετικές αφετηρίες σε έναν μεγάλο σταθμό της ιστορίας: την αριστερά στην κυβέρνηση της χώρας. Και δοκιμαστήκαμε. Μην περιμένετε να απαρνηθούμε αυτό που υπήρξαμε. Θα είμαστε για πάντα περήφανοι και περήφανες που πετύχαμε την έξοδο της χώρας από τα Μνημόνια με την κοινωνία όρθια και τα δημόσια οικονομικά σε τάξη, θα είμαστε περήφανοι και περήφανες για τις τομές στην κοινωνική και εργατική πολιτική, για την καταπολέμηση των ανισοτήτων, για την απόδοση της ιθαγένειας στα παιδιά των μεταναστών, για την προώθηση ενός νέου μοντέλου ανάπτυξης. Θα είμαστε βεβαίως περήφανοι και περήφανες για τη Συμφωνία των Πρεσπών. Δεν κάνουμε βήμα πίσω από αυτά που καταφέραμε» σημείωσε χαρακτηριστικά ο Αλέξης Χαρίτσης.

Παράλληλα, άφησε βαρύτατες αιχμές κατά της Στέφανου Κασσελάκη και της νέας ηγετικής ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ. «Η βαρύτατη ήττα των εκλογών του 2023 δεν οδήγησε σε μια ουσιαστική και σε βάθος ιδεολογική και πολιτική συζήτηση» υπογράμμισε ο επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας της «Νέας Αριστεράς» και πρόσθεσε ότι κάτι τέτοιο «οδήγησε στην επικράτηση ενός νέου προέδρου και μιας νέας ηγετικής ομάδας που επενδύει αλλού στην κατασκευή εσωτερικών εχθρών, στην παραγωγή ενός αδιέξοδου σκανδαλολογικού λαϊκισμού, στην υποκατάσταση της πολιτικής από αποσπασματικά συνθήματα με αντιφατικές και συχνά εξαιρετικά συντηρητικές θέσεις».

«Το αποτέλεσμα είναι ήδη ορατό. Η αριστερά στη χώρα μας κινδυνεύει όχι από την εκλογική της συρρίκνωση, αλλά από κάτι πιο σοβαρό: την ιστορική της απαξίωση» τόνισε ο Αλέξης  Χαρίτσης.

«Σήμερα κάνουμε μία νέα αρχή για την αξιοπρέπειά μας και τις ζωές μας. Ξέρετε πολύ καλά ότι δεν ήταν εύκολο για κανέναν μας. Κάνουμε μία νέα αρχή για τη συνείδησή μας», είπε η Έφη Ατχσιόγλου.

«Υπάρχουν δυνατότητες ανατροπής. Δεν κοιτάμε πίσω και δεν νοσταλγούμε παλιές καλές μέρες και έτοιμες λύσεις. Πρέπει να αλλάξουμε και να δημιουργήσουμε μια πολιτική δύναμη που δεν φοβάται την αλλαγή», ανέφερε από την πλευρά του ο Νάσος Ηλιόπουλος.

«Είμαστε εδώ για να παράγουμε πολιτική»τόνισε ο Ευκλείδης  Τσακαλώτος στην ομιλία του .  «Δεν επιδιώκουμε να είμαστε στρατηγοί» υπογράμμισε καλώντας  τον κόσμο να πρωταγωνιστήσει στο νέο εγχείρημα.

Ως ορόσημο για τη νέα Κ.Ο. κρίνεται η συζήτηση στη Βουλή για τον προϋπολογισμό, με την Ομάδα να θέλει να παρουσιάσει το δικό της πολιτικό στίγμα.

Οι «11» που αποτελούν την Κ.Ο. είναι οι: Έφη Αχτσιόγλου, Αλέξης Χαρίτσης, Νάσος Ηλιόπουλος, Δημήτρης Τζανακόπουλος, Θεανώ Φωτίου, Σία Αναγνωστοπούλου, Μερόπη Τζούφη, Ευκλείδης Τσακαλώτος, Πέτη Πέρκα, Χουσείν Ζειμπέκ και Φερχάτ Οζγκιούρ.

Μετά τις ομιλίες ακολούθηκε συζήτηση ανάμεσα στους παρόντες βουλευτές και στελέχη των τάσεων «6+6» και της «Ομπρέλας».

Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας είναι ο Αλέξης Χαρίτσης, οι Νάσος Ηλιόπουλος και Ευκλείδης Τσακαλώτος θα αναλάβουν ρόλο κοινοβουλευτικού εκπροσώπου, ενώ η Πέτη Πέρκα θα είναι η γραμματέας της.

Οι «11» θέλουν να προτάξουν ένα διαφορετικό μοντέλο λειτουργίας, το οποίο δεν θα είναι αρχηγοκεντρικό, αλλά πιο συλλογικό. Μάλιστα, η Σία Αναγνωστοπούλου -που θα αναλάβει τον τομέα Εξωτερικής Πολιτικής- θα είναι εκείνη που θα συναντήσει τη Τρίτη, τον υπουργό Εξωτερικών, Γιώργο Γεραπετρίτη.

Written by

altpress.gr ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗ ΛΑΜΙΑ ΚΑΙ ΤΗ ΦΘΙΩΤΙΔΑ- ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ

Comments are closed.