Πρόεδρος ΔΕΝΟΠ-ΔΕΗ: Έρχονται εκ περιτροπής διακοπές ρεύματος στα νοικοκυριά

H ενεργειακή κρίση έχει υποτροπιάσει και αναμένεται να κορυφωθεί τον επόμενο χειμώνα. Οι τιμές φυσικού αερίου και ηλεκτρικού ρεύματος έχουν εκτοξευτεί και πάλι, την ώρα που εξυφαίνονται δυσμενή σενάρια για την επάρκεια της Ευρώπης ενόψει του χειμώνα, ιδίως αν η Ρωσία περιορίσει κι άλλο τις ροές φυσικού αερίου.

Η κυβέρνηση  μας διαβεβαιώνει ότι η Ελλάδα έχει τη δυνατότητα να ανταπεξέλθει ικανοποιητικά στα σενάρια μείωσης της τροφοδοσίας από τη Ρωσία.  Το σχέδιο που έχει εκπονήσει το Υπουργείο Ενέργειας  υποστηρίζεται ότι είναι επαρκές και μεταξύ άλλων προβλέπει τη μείωση της χρήσης ρεύματος σε δημόσια κτίρια, δρόμους κτλ. ώστε να μην αντιμετωπίσουμε πρόβλημα.

Ο πρόεδρος της ΓΕΝΟΠ ΔΕΗ, Γιώργος Αδαμίδης όμως, σε συνέντευξη του στο OPEN  εκτιμά  ότι κάτι τέτοιο είναι αναπόφευκτο. Οπως τονίζει το  μέτρο του κλεισίματος μιας λάμπας σε κάθε δρόμο,  δεν επαρκεί για να καλύψει την αναντιστοιχία ζήτησης και προσφοράς ενέργειας. Συνεπώς, όπως, είπε «το σύστημα παροχής ηλεκτρισμού, δεν θα αντέξει τον επερχόμενο χειμώνα και πιθανόν να αναγκαστούμε να έχουμε εκ περιτροπής διακοπές και στα νοικοκυριά» προκειμένου να αποφευχθεί το χείριστο σενάριο που είναι ένα ολικό μπλακ άουτ.

Αν τελικά η Ρωσία αποφασίσει να περιορίσει κι άλλο τις ροές φυσικού αέριου προς τις χώρε τις ΕΕ, θα δούμε νέο ράλι στις τιμές, που είναι πιθανόν να επηρεάσει τον σχεδιασμό της κυβέρνησης για τη στήριξη των νοικοκυριών, συμπλήρωσε. Μάλιστα, επεσήμανε ότι ο σχεδιασμός φαίνεται να έχει πέσει ήδη έξω, καθώς, ο προγραμματισμός της κυβέρνησης έχει πραγματοποιηθεί με την τιμή της μεγαβατώρας στα 225 ευρώ τη στιγμή που για τον Αύγουστο έχει διαμορφωθεί στα 400 ευρώ.

Επιπρόσθετα ο Πρόεδρος της ΓΕΝΟΠ ΔΕΗ, ς εκτίμησε ότι το νέο ράλι που πραγματοποιούν οι ενεργειακές τιμές, θα επηρεάσει δυσμενώς τους κυβερνητικούς σχεδιασμούς για στήριξη των πολιτών. Η κυβέρνηση έχει προβεί στον κεντρικό σχεδιασμό της με δεδομένο ότι η τιμή της μεγαβατώρας θα κυμαίνεται στα 225 ευρώ , ωστόσο μετά τον υποτροπιασμό της ενεργειακής κρίσης, η μέση τιμή χονδρικής στο ρεύμα έφτασε την Παρασκευή στα 394 ευρώ ανά μεγαβατώρα. Αυτή η εξέλιξη, σύμφωναμε τον πρόεδρο της ΓΕΝΟΠ ΔΕΗ, σημαίνει ότι «οι επιδοτήσεις θα πρέπει να είναι διπλάσιες αν θέλει η κυβέρνηση οι καταναλωτές να συνεχίσουν να πληρώνουν μια αύξηση στα 17 λεπτά, από 11 που πλήρωναν πέρυσι»

Ενας από τους πυλώνες του κυβερνητικού σχεδίου έκτακτης ανάγκης για την ενεργειακή κρίση, είναι επαναδραστηριοποίηση των λιγνιτικών εφεδρειών. Ο κ.Αδαμίδης υποστήριξε ότι οι εξορύξεις λιγνίτη έχουν αυξηθεί, ωστόσο δεν είναι σε ικανοποιητικά επίπεδα λόγω της έλλειψης εξειδικευμένου προσωπικού.

«Χρειάζονται 1000 προσλήψεις στους σταθμούς και τα ορυχεία Δυτικής Μακεδονίας και Μεγαλούπολης προκειμένου να ανταποκριθούμε στοιχειωδώς στην αύξηση της εξόρυξης με βάση τις δηλώσεις του πρωθυπουργού ότι θα διπλασιαστεί η συμμετοχή του λιγνίτη», επεσήμανε και σημείωσε πως τον Σεπτέμβριο θα ενταχθεί στην παραγωγή και η Πτολεμαΐδα 5.

Written by

altpress.gr ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗ ΛΑΜΙΑ ΚΑΙ ΤΗ ΦΘΙΩΤΙΔΑ- ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ

Comments are closed.