Παρέμβαση Εισαγγελέα και σφοδρές αντιδράσεις για την επίθεση σε βάρος του Πρύτανη του Οικονομικού Πανεπιστημίου

Παρέμβαση του Εισαγγελέα έφερε η επίθεση σε βάρος του πρύτανη του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθήνας, Δημήτρη Μπουραντώνη, από ομάδα ατόμων με κουκούλες στο γραφείο του, η οποία έχει προκαλέσει από χθες σφοδρές αντιδράσεις.

Την έρευνα θα διενεργήσει η Κρατική Ασφάλεια και στο πλαίσιο αυτής θα διερευνηθεί αν έχουν τελεστεί αξιόποινες πράξεις, όπως παράνομη βία, διακεκριμένες φθορές και διατάραξη κοινής ειρήνης.

Καταδικάζουν ακαδημαϊκοί την επίθεση

Η  Σύνοδος των Πρυτάνεων τονίζει ότι «καμία έκφραση βίας δεν έχει θέση στα πανεπιστήμια» καταδικάζοντας απερίφραστα την επίθεση εκφράζοντας την αμέριστη συμπαράστασή» της στον πρύτανη.

«Πράξεις τυφλής βίας μέσα στον χώρο του πανεπιστημίου, συνιστούν απειλή για την ίδια την Δημοκρατία, παραβιάζοντας το θεμελιώδες δικαίωμα της ελευθερίας στην επιστήμη, έρευνα και διδασκαλία», αναφέρει η Σύνοδος.

Κάνει λόγο για «λιγοστούς γνωστούς- αγνώστους», που έχουν «διαρκή στόχευση να καταλύουν το ακαδημαϊκό άσυλο, με την ελεύθερη δημοκρατική έκφραση, τη γνώση και τη διακίνηση ιδεών να διώκονται μέσα στον ίδιο τον φυσικό τους χώρο».

«Απομονωμένες μειοψηφίες επιχειρούν να μετουσιώσουν τα πανεπιστήμια σε ορμητήρια ανομίας. Βρίσκουν σταθερά απέναντί τους σύσσωμη την ακαδημαϊκή κοινότητα και κάθε δημοκρατικό πολίτη της ελληνικής κοινωνίας», καταλήγει η ανακοίνωση.

Και το Πρυτανικό Συμβούλιο του Πανεπιστημίου Αθηνών, μετά από έκτακτη επικοινωνία του με τα μέλη της Συγκλήτου, καταδίκασε απερίφραστα «κάθε αθλιότητα, βία ή τραμπουκισμό που συμβαίνει σε πανεπιστημιακό χώρο, από οποιοδήποτε άτομο εντός ή εκτός του χώρου».

«Οι πρόσφατες εικόνες από το γραφείο του Πρύτανη του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών προκαλούν οδύνη και αποτροπιασμό σε κάθε μέλος της Πανεπιστημιακής κοινότητας και σε ολόκληρη την κοινωνία» σημειώνεται στη σχετική ανακοίνωση που προσθέτει το εξής:

«Παρόμοιες ενέργειες πλήττουν εν τέλει το κύρος και τη λειτουργία της δημόσιας τριτοβάθμιας εκπαίδευσης στη χώρα μας. Η προάσπιση της ακαδημαϊκής ελευθερίας και των δημοκρατικών θεσμών στους Πανεπιστημιακούς χώρους είναι αδιαπραγμάτευτες».

Την επίθεση καταδίκασαν τα κόμματα της αντιπολίτευσης,

 Ο ΣΥΡΙΖΑ  κάνει λόγο για αήθη επίθεση και  βίαιη καταπάτηση κάθε έννοιας ανθρώπινης αξιοπρέπειας. Οι πρακτικές διαπόμπευσης είναι εχθρικές προς κάθε έννοια δημοκρατικής διεκδίκησης. Η αυτονόητη καταδίκη τους είναι όρος για την προάσπιση των δημοκρατικών δικαιωμάτων» αναφερει στη  ανακοίνωση του.

 Η  πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής Φώφη Γεννηματά  τονίζει ότι πρόκειται  για φασιστικές ενέργειες δεν έχουν χώρο στο Πανεπιστήμιο και η νεολαία του ΚΚΕ υπογραμμίζει  τον προβοκατόρικο ρόλο ομάδων που δεν έχουν καμία σχέση με τους φοιτητές, τους συλλόγους και τους αγώνες τους.

Το ΜέΡΑ 25 σε ανακοίνωση του τονίζει: Η φωτογραφία με τον πρύτανη της ΑΣΟΕΕ και την πινακίδα να κρέμεται κάτω από το λαιμό του είναι μια μαύρη σελίδα για τα Ελληνικά πανεπιστήμια. Ο αγώνας μας για ένα ζωντανό πανεπιστήμιο με τις φοιτήτριες και τους φοιτητές να παλεύουν και να διεκδικούν μέσα σε αυτό για τα δικαιώματα και τις ανάγκες τους είναι διαρκής και αυτές οι πρακτικές αποτελούν τροχοπέδη στις μάχες που καλούμαστε να δώσουμε.

Ο Υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μιχάλης  Χρυσοχοΐδης τονίζει σε ανακοίνωση που εκδόθηκε αργά το βράδυ της Παρασκευής ότι «ταμπέλες κρέμαγαν οι χιτλερικοί στους Εβραίους και στους αντάρτες», προσθέτοντας ότι «οι δράστες θα επικηρυχτούν».

Νίκη Κεραμέως: Η εικόνα του Πρύτανη του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών που κυκλοφόρησε σήμερα από την εισβολή κουκουλοφόρων στο γραφείο του είναι αποτρόπαια. Η Κυβέρνησή μας αποκατέστησε το άσυλο στην πραγματική του έννοια, προβλέποντας την αυτεπάγγελτη επέμβαση των αρχών για κάθε αξιόποινη πράξη που λαμβάνει χώρα στο Πανεπιστήμιο. Και ο νόμος θα εξακολουθήσει να εφαρμόζεται μέχρι και οι τελευταίες φασιστικές ομάδες να εκδιωχθούν από τα Πανεπιστήμιά μας.

Όσοι νομίζουν ότι με τραμπουκισμούς, φασισμό και άσκηση βίας θα τρομοκρατήσουν τον ακαδημαϊκό χώρο και θα μείνουν ατιμώρητοι, πλανώνται πλάνη οικτρά. Και όσοι από τον ακαδημαϊκό χώρο επιδεικνύουν ανοχή στην παραβίαση του Πανεπιστημιακού ασύλου και την καταπάτηση της ακαδημαϊκής ελευθερίας, οφείλουν να αναλάβουν τις ευθύνες τους.

Ανάληψη ευθύνης από την «Πρωτοβουλία μαχητικής αλληλεγγύης» 

Νωρίτερα, η ομάδα που αυτοαποκαλείται «Πρωτοβουλία μαχητικής αλληλεγγύης» ανέλαβε την ευθύνη για την επίθεση με στόχο τον πρύτανη του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών, Δημήτρη Μπουραντώνη, στην οδό Πατησίων στο κέντρο της Αθήνας.

Η ομάδα αυτή συνοδεύει το κείμενό της, που αναρτήθηκε σε ιστοσελίδα του αντιεξουσιαστικού χώρου, με  μια σοκαριστική φωτογραφία που απεικονίζει τον πρύτανη με κρεμασμένη μία πινακίδα με σχοινί στο λαιμό που γράφει «αλληλεγγύη στις καταλήψεις». Η φωτογραφία αυτή έκανε το γύρο του διαδικτύου και έχει προκαλέσει σφοδρές αντιδράσεις.

Στο κείμενό τους οι δράστες αναφέρουν ότι «η συγκεκριμένη παρέμβαση αποτελεί μία δράση στα πλαίσια του πανελλαδικού καλέσματος αλληλεγγύης για έναν Οκτώβρη υπεράσπισης των καταλήψεων. Επιλέξαμε να στοχοποιήσουμε τον νυν πρύτανη της ΑΣΟΕΕ γιατί μέσα από τον τότε θεσμικό του ρόλο ήταν συνυπεύθυνος στην εκκένωση της κατάληψης Βανκβούβερ Απαρτμάν και του αυτοδιαχειριζόμενου στεκιού ΑΣΟΕΕ».

Written by

altpress.gr ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗ ΛΑΜΙΑ ΚΑΙ ΤΗ ΦΘΙΩΤΙΔΑ- ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ

Comments are closed.