Ψηφίστηκε το νομοσχέδιο για την κατάργηση των φυλακών τύπου Γ’

Ψηφίστηκαν κατά πλειοψηφία το βράδυ της Παρασκευής όλα τα άρθρα του νομοσχεδίου για την κατάργηση των φυλακών υψίστης ασφαλείας (Φυλακές Τύπου Γ) και τον εξανθρωπισμό του σωφρονιστικού συστήματος. Τη Δευτέρα το απόγευμα θα διεξαχθεί η ψηφοφορία επί του συνόλου. Το νομοσχέδιο είχε υπερψηφιστεί επί της αρχής από ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ. Η ΝΔ, το ΠΑΣΟΚ και το Ποτάμι το είχαν καταψηφίσει ενώ Χρυσή Αυγή και ΚΚΕ είχαν ψηφίσει «παρών».

Υπενθυμίζεται πως κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης υπήρξαν τροποποιήσεις με τον υπουργό Δικαιοσύνης Νίκο Παρασκευόπουλο να κάνει δεκτή την τροπολογία που κατέθεσαν βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ για κατάργηση του κουκουλονόμου. Παραμένει ως επιβαρυντική περίσταση μόνο στη διάπραξη ληστείας (5 έως 20 χρόνια).

Ακόμη με νομοτεχνικές βελτιώσεις στο άρθρο που εμπίπτει και η περίπτωση του Σάββα Ξηρού θεσπίζεται το μέτρο της χρήσης της ηλεκτρονικής επιτήρησης (βραχιολάκι) και επιπλέον προβλέπεται ότι η γνωμάτευση γιατρού των φυλακών αντικαθίσταται από την γνωμάτευση του κέντρου πιστοποίησης αναπηρίας. Το εν λόγω άρθρο δίνει τη δυνατότητα σε βαρυποινίτες με αναπηρία πάνω από 80%, να εκτίσουν το υπόλοιπο της ποινής τους υπό κατ’ οίκον περιορισμό, φορώντας το ηλεκτρονικό «βραχιολάκι».

Η τροπολογία των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ για την μη υποχρεωτική λήψη DNA απορρίφθηκε στην ουσία της. Η υποχρεωτικότητα θα παραμείνει, αλλά θα πρέπει να υπάρχει ιδιαίτερη προσοχή όσον αφορά τις εγγυήσεις κατά την διαδικασία λήψης γενετικού υλικού από τους συλληφθέντες. «Πρέπει το γενετικό υλικό να χρησιμοποιείται ως επιβαρυντικό στοιχείο», σημείωσε ο κ. Παρασκευόπουλος αλλά συμφώνησε με την άποψη των βουλευτών ότι «η λήψη DNA πρέπει να γίνεται με αυστηρές προϋποθέσεις, με σεβασμό στην ανθρώπινη αξιοπρέπεια και μετά από εντολή εισαγγελικού και κρατικού οργάνου παρουσία τεχνικού συμβούλου».

To άρθρο για κατ’ οίκον έκτιση της ποινής των ισοβιτών που έχουν πάνω από 80% αναπηρία και έχουν εκτίσει 10 χρόνια φυλάκισης, ρύθμιση στην οποία εμπίπτει και η περίπτωση του Σ. Ξηρού, καθώς και για κατ’ οίκον περιορισμό καταδικασμένων για οικονομικά εγκλήματα με 80% και άνω αναπηρία που έχουν εκτίσει πέντε χρόνια φυλάκισης, υπερψηφίστηκε επί συνόλου 249 ψηφισάντων από 152 βουλευτές έναντι 75 «κατά» και 22 παρών. Η τροπολογία για τον «κουκουλονόμο» ψηφίστηκε από 166 βουλευτές έναντι 74 «κατά» και 9 παρών και η τροπολογία για τους συγγενείς των καταδικασθέντων για τρομοκρατικές πράξεις ψηφίστηκε από 152 βουλευτές έναντι 75 «κατά» και 22 παρών.

 

Written by

altpress.gr ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗ ΛΑΜΙΑ ΚΑΙ ΤΗ ΦΘΙΩΤΙΔΑ- ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ

Comments are closed.