Χρ. Σταϊκούρας: Ύφεση 4,7% φέτος λόγω πανδημίας- Μείωση του ΦΠΑ εστίασης και στήριξη στους δανειολήπτες

Στο 4,7% θα διαμορφωθεί η ύφεση εφέτος στην ελληνική οικονομία, λόγω της κρίσης από την πανδημία, αλλά το επόμενο έτος θα επανέλθει η ανάπτυξη, στο  5,1% με βάση το Πρόγραμμα Μεταρρυθμίσεων, το οποίο υπέβαλε το υπουργείο Οικονομικών στην Ε.Ε.  Εξετάζεται μείωση στον ΦΠΑ εστίασης  και  φοροελαφρύνσεις στους ιδιοκτήτες ακινήτων.

Τι προβλέπει το Πρόγραμμα Μεταρρυθμίσεων του Υπουργείου Οικονομικών
Στο 4,7% θα διαμορφωθεί η ύφεση φέτος στην ελληνική οικονομία, λόγω της κρίσης από την πανδημία. Παράλληλα, επισημαίνεται ότι το 2020  η ανεργία αναμένεται να αγγίξει το 20%, ενώ λόγω του lockdown προβλέπεται μεγάλη πτώση στην ιδιωτική κατανάλωση, στις επενδύσεις, στις εισαγωγές και στις εξαγωγές.Η ανεργία από 17,3% του εργατικού δυναμικού πέρυσι, θα αυξηθεί στο 19,9% εφέτος για να υποχωρήσει το 2021 στο 16,4%. «Οι αυξημένες νέες δαπάνες έναντι της πανδημίας αναμένεται να φέρουν το πρωτογενές ισοζύγιο της γενικής κυβέρνησης σημαντικά κάτω από τον στόχο του 3,5% του ΑΕΠ για το 2020», αναφέρεται στο κείμενο.

Αξίζει να σημειωθεί ότι παρά το γεγονός ότι στην έκθεση επισημαίνεται ότι υπάρχει μεγάλη αβεβαιότητα για τη διάρκεια αλλά και την ένταση της κρίσης, το οικονομικό επιτελείο εκτιμά ότι το 2021 θα επανέλθει η ανάπτυξη, στο επίπεδο του 5,1%.

Σύμφωνα με το υπουργείο, η οικονομία υφίσταται ένα τριπλό σοκ, το οποίο έχει ως εξής:

  • Ένα προσωρινό, αλλά πολύ ισχυρό, σοκ προσφοράς. Το lockdown μειώνει την παραγωγή αγαθών και υπηρεσιών και, κατ’ επέκταση, τα εισοδήματα των παραγωγών και του εργατικού δυναμικού.
  • Ένα πολύ ισχυρό σοκ ζήτησης, καθώς, εκτός από τα εισοδήματα, το lockdown έχει μειώσει τις δυνατότητες κατανάλωσης. Ακόμα και εάν οι καταναλωτές διατηρούν κάποια αγοραστική δύναμη και επιθυμούν να καταναλώσουν, το lockdown μειώνει τις ευκαιρίες να το πράξουν.
  • Ένα ισχυρό σοκ αβεβαιότητας, διότι δεν είναι γνωστές ούτε η διάρκεια, ούτε η ένταση του φαινομένου. Αυτό το σοκ ενισχύει το σοκ ζήτησης, καθώς οδηγεί σε αναβολή καταναλωτικών και επενδυτικών δαπανών.

Χρ. Σταϊκούρας: Εξετάζεται μείωση ΦΠΑ εστίασης  και  φοροελαφρύνσεις στους ιδιοκτήτες ακινήτων

Λίγη ώρα μετά την ανακοίνωση των ελληνικών προβλέψεων για την ύφεση το 2020, ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, μιλώντας στην ΕΡΤ, υποστήριξε ότι μέχρι αυτή τη στιγμή «αντιμετωπίσαμε τη μία πλευρά του προβλήματος, για να ελαφρύνουμε όσο μπορούμε τις επιχειρήσεις που κλείσαμε και πλήττοντα, τους εργαζόμενους που πλήττονται και έχουν πρώτη κατοικία και τους φοιτητές».

Ο υπουργός προσέθεσε ότι «με τον τρόπο αυτό μεταφέραμε ένα κομμάτι του προβλήματος στους ιδιοκτήτες ακινήτων», ενώ δεσμεύτηκε ότι «υπάρχει πρόνοια της Πολιτείας γι’ αυτούς στην επόμενη φορολογική χρήση».

Προανήγγειλε μάλιστα ότι δρομολογείται το αμέσως προσεχές διάστημα παρέμβαση για τους ιδιοκτήτες ακινήτων που έχουν δεχθεί πίεση λόγω της μείωσης ενοικίων.

Για τη μείωση ΦΠΑ στην εστίαση τόνισε πως «μου έρχονται αρκετά αιτήματα από κλάδους για μειώσεις φόρων». Εξήγησε πως «εύχομαι αυτή η παρένθεση που άνοιξε με την κρίση να κλείσει γρήγορα ούτως ώστε να επανέλθουμε και να πιάσουμε το νήμα από εκεί που το αφήσαμε. Αλλά αυτήν την περίοδο προτεραιότητά μας είναι η αύξηση των δαπανών».«Μπορούμε και να συζητήσουμε για μειώσεις φόρων. Αλλά αυτό που προέχει είναι να απλώσουμε ένα δίχτυ προστασίας» υποστήριξε.Είπε, επίσης, ότι το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης εξετάζει την απαλλαγή από τον ΦΠΑ και για τις προστατευτικές μάσκες.

Δήλωσε πως τη Δευτέρα θα έχει τηλεδιάσκεψη με τον αντίστοιχο φορέα «για να δω τι μπορώ να κάνω ρεαλιστικά το επόμενο διάστημα». Εξήγησε πως υπάρχουν αντίστοιχες σκέψεις και για άλλες κατηγορίες αλλά πρέπει πάντα να συνυπολογίσουν τα ταμειακά διαθέσιμα, το κόστος. Στους κλάδους που έχουν δεχθεί μεγάλο πλήγμα ενέταξε και αυτούς της ενέργειας, των ιχθυοκαλλιεργειών μαζί με τον κλάδο των ξενοδοχείων, των μεταφορών και του πρωτογενούς τομέα.

Για πρώτη φορά υποστηρίζεται το σύνολο των δανειοληπτών, είτε έχουν κόκκινα δάνεια είτε ενήμερα, αρκεί να έχουν πληγεί από την πανδημία του κορωνοϊού ανέφερε ο υπουργός. Η  κυβέρνηση είναι σε συνεννόηση με τους θεσμούς για το ακριβές ποσοστό επιδότησης στη δόση του δανείου που θα έχουν και οι συνεπείς δανειολήπτες που πλήττονται από την πανδημία. Ανέφερε ότι το ποσό θα είναι αρχικά πολύ υψηλό και στη συνέχεια θα φθίνει και η χρονική διάρκεια θα είναι σίγουρα ως το 2020. Το κράτος ουσιαστικά θα καλύψει στην αρχή το συντριπτικά μεγαλύτερο μέρος της δόσης των δανείων κυρίως των ενήμερων δανειοληπτών, υπογράμμισε ο κ. Σταϊκούρας.

Είπε, επίσης, ότι το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης εξετάζει την απαλλαγή από τον ΦΠΑ και για τις προστατευτικές μάσκες.

Όχι σε περικοπές μισθών – συντάξεων

Ο υπουργός Οικονομικών ερωτήθηκε για τις αντοχές της ελληνικής οικονομίας καθώς και για το ενδεχόμενο να γίνουν μειώσεις μισθών και συντάξεων και τόνισε ότι «δεν είναι στο τραπέζι η μείωση συντάξεων και μισθών» και πως η κυβέρνηση καταβάλλει κάθε προσπάθεια για να στηρίξει το μεγαλύτερο κομμάτι του πληθυσμού.

Αναφορικά με άλλες κατηγορίες επαγγελματιών, όπως οι καλλιτέχνες που μένουν εκτός επιδόματος, ο υπουργός Οικονομικών τόνισε ότι «την επόμενη εβδομάδα το υπουργείο Εργασίας θα δώσει ποσά σε μια νέα κατηγορία. Σε αυτή, μεταξύ άλλων, περιλαμβάνονται ηθοποιοί, ταξιθέτες και οικοδόμοι. Είναι περίπου 160.000 πολίτες».

Τα μέτρα, όπως εξήγησε, θα επαναξιολογούνται διαρκώς. «Θα βοηθάμε οριζόντια την οικονομία ή κλάδους της οικονομίας εκεί που υπάρχουν ζητήματα. Δεν μπορούμε να ικανοποιήσουμε όλα τα αιτήματα. Μακάρι να μπορούσα να προαναγγείλλω νέα επιδόματα, αυξήσεις μισθών και αυξήσεις συντάξεων. Κάνουμε ό,τι μπορούμε, παίρνουμε μέτρα εμπροσθοβαρώς» είπε και προσέθεσε:

«Μέχρι στιγμής δεν έχει έρθει ούτε ένα ευρώ από την Ευρώπη, ενώ έχουν εγκριθεί όλα τα προγράμματα των υπουργείων Οικονομικών, Ανάπτυξης και Εργασίας. Τα βγάζουμε πέρα μόνοι μας, απ’ όσα λαμβάνουμε κάθε μήνα και θέλω να ευχαριστήσω τους φορολογούμενους που συνεισφέρουν στα έσοδα».

Καταλήγοντας, ο κ. Σταϊκούρας επισήμανε ότι η Ελλάδα «ποντάρει» πολλά στο πρόγραμμα SURE, για την επιδότηση της εργασίας, και στο Recovery Fund. «Εκτιμάμε ότι θα πάρουμε πόρους (σ.σ. από το SURE) μετά τον Ιούλιο. To Recovery Fund θέλουμε να είναι μεγάλο. Διεκδικούμε το βέλτιστο, όσο το δυνατόν μεγαλύτερο. Δεύτερον, διεκδικούμε να μην είναι δανεισμός, αλλά επιχορηγήσεις – επιδοτήσεις προς τις χώρες, ώστε να μην αυξηθεί το χρέος».

Written by

altpress.gr ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗ ΛΑΜΙΑ ΚΑΙ ΤΗ ΦΘΙΩΤΙΔΑ- ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ

Comments are closed.