«Χλιαρές» οι αντιδράσεις της ΕΕ: Οι δηλώσεις Δένδια και ο ρόλος της Γερμανίας

«Ικανοποιημένος από την καταδίκη της παράνομης τουρκικής συμπεριφοράς και τη συμπαράσταση που εξέφρασαν και πάλι οι εταίροι μας προς την Ελλάδα και την Κύπρο», δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας μετά το πέρας της τηλεδιάσκεψης των υπουργών Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ο Ν. Δένδιας ανέφερε ότι ο κατάλογος κυρώσεων που συμφωνήθηκε να καταρτίσουν οι υπηρεσίες της Ε.Ε.  «θα αποτελέσει αντικείμενο της προσεχούς συζήτησής μας στο Βερολίνο στο τέλος του μήνα».

Καταλήγοντας, ο υπουργός Εξωτερικών επανέλαβε ότι η ελληνική πλευρά παραμένει ανοιχτή σε διάλογο και με την Τουρκία, αλλά «όχι υπό το κράτος πίεσης και εκβιασμού» και «επί της μόνης πραγματικής μεταξύ μας διαφοράς».

Σύμφωνα ωστόσο με την «Καθημερινή», υπήρξε διαφωνία μεταξύ Γερμανίας και Ελλάδας για την ανακοίνωση που θα εκδιδόταν μετά το έκτακτο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της Ε.Ε. Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές που επικαλείται η εφημερίδα, η ελληνική πλευρά επέμενε σε μία πιο σκληρή διατύπωση κατά της Τουρκίας, η οποία θα ζητούσε τον άμεσο τερματισμό των ερευνητικών δραστηριοτήτων αυτής της εβδομάδας και θα καλωσόριζε την ελληνο-αιγυπτιακή συμφωνία μερικής οριοθέτησης Αποκλειστικών Οικονομικών Ζωνών.

Η γερμανική πλευρά αντέδρασε, ειδικά στην αναφορά στην ελληνο-αιγυπτιακή συμφωνία, καθώς το Βερολίνο δεν κρύβει την ενόχλησή του για τη συγκυρία στην οποία δημοσιοποιήθηκε – μία μέρα πριν την ανακοίνωση των διερευνητικών επαφών μεταξύ Αθήνας και Άγκυρας που συμφωνήθηκαν με γερμανική διαμεσολάβηση. Ως αποτέλεσμα, με την Ελλάδα να αρνείται να συνυπογράψει την προτεινόμενη διατύπωση για τα γεγονότα στη Λευκορωσία, δεν υπήρξε κοινή δήλωση των «27».

Παρόλα αυτά, «απόλυτη αλληλεγγύη προς την Ελλάδα και την Κύπρο», αναφέρει σε ανάρτησή του στο twitter ο Ύπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ για την Εξωτερική Πολιτική, Ζοζέπ Μπορέλ και προσθέτει: «Καλούμε την Τουρκία να προχωρήσει άμεσα σε αποκλιμάκωση και να επιστρέψει στο διάλογο».

Απευθείας διάλογο  Ελλάδας-Τουρκίας θέλει η Γερμανία

«Οι προκλήσεις πρέπει να τερματιστούν. Αυτό που χρειαζόμαστε είναι μια πολιτική λύση, μέσω ενός απευθείας διαλόγου μεταξύ των εμπλεκομένων πλευρών», δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας και προεδρεύων του συμβουλίου των υπουργών Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης κατά το τρέχον εξάμηνο Χάικο Μάας, λίγο πριν από την έναρξη της έκτακτης τηλεδιάσκεψης των υπουργών Εξωτερικών της Ε.Ε

Την πολιτική ίσων αποστάσεων που ακολουθεί η Γερμανία επιβεβαίωσε και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος. «Μπορώ να επιβεβαιώσω ότι η Καγκελάριος μίλησε χθες τηλεφωνικά με τον Πρωθυπουργό Μητσοτάκη και τον Πρόεδρο Ερντογάν και ότι ασφαλώς μίλησε για την ανησυχητική κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο. Η θέση μας έχει αναφερθεί εδώ επανειλημμένα τις τελευταίες ημέρες και είναι σαφής: αυτές οι εντάσεις προκαλούν ανησυχία. Το σημαντικό είναι η αποκλιμάκωση και το να αποφευχθεί κάθε περαιτέρω όξυνση. Σημαντικό είναι τα δύο κράτη να μπουν σε απευθείας συνομιλία, στην οποία θα συζητήσουν πράγματι μεταξύ τους τα διαφιλονικούμενα θέματά τους του Δικαίου της Θάλασσας. Και αυτή είναι η θέση την οποία η Καγκελάριος -είναι βεβαίως και η θέση ολόκληρης της κυβέρνησης- υποστήριξε σε αυτές τις συνομιλίες», δήλωσε ο ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέφεν Ζάιμπερτ.

Απαντώντας σε ερωτήσεις σχετικά με το εάν το Βερολίνο εφαρμόζει πολιτική ίσων αποστάσεων, σε αντίθεση με την Γαλλία, η οποία έχει λάβει σαφή θέση υπέρ της Ελλάδας, ο κ. Ζάιμπερτ τόνισε ότι δεν θέλει να εκφράσει περαιτέρω αξιολόγηση για το θέμα και πρόσθεσε: «Η Καγκελάριος μίλησε και με τις δύο πλευρές της – αν θέλετε – διένεξης. Είναι σημαντικό και οι δύο εμπλεκόμενοι να αποφύγουν κάθε περαιτέρω κλιμάκωση και να επιδιώξουν μια λύση των διαφιλονικούμενων θεμάτων σε απευθείας συνομιλίες. Η έκκλησή μας για αυτό απευθύνεται και στους δύο και αυτό υπηρετούν και τέτοια τηλεφωνήματα, όπως τα πραγματοποίησε χθες η Καγκελάριος».

tvxs.gr

Written by

altpress.gr ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗ ΛΑΜΙΑ ΚΑΙ ΤΗ ΦΘΙΩΤΙΔΑ- ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ

Comments are closed.