Χίος: Επίθεση ακροδεξιών σε αλληλέγγυους και πρόσφυγες μετά από φωτιά στον καταυλισμό της Σούδας

«Πάρτι» έστησαν την Δευτέρα, 6 Ιουνίου 2016, στην περιοχή της Σούδας, με αφορμή την πυρκαγιά στο καταυλισμό, γνωστοί χρυσαυγίτες και φασιστοειδή, ανακατεμένοι με δήθεν προβληματισμένους και τους συνήθεις «αγανακτισμένους» πολίτες.  Oμόθυμη καταδίκη των επιθέσεων.

Σοβαρά επεισόδια σημειώθηκαν το απόγευμα της Δευτέρας στον καταυλισμό της Σούδας, κοντά στην πόλη της Χίου, όπου διαμένουν εδώ και 2,5 μήνες, περί τους 1.000 πρόσφυγες (ενώ σε δύο ακόμα καμπ, στο ΔΗΠΕΘΕ και στη ΒΙΑΛ, μένουν ακόμα 1.500 περίπου). 

Αρχικά, νεαροί πρόσφυγες και μετανάστες έβαλαν φωτιά σε κάδους σε ένδειξη διαμαρτυρίας, κατάσταση που πήρε ανεξέλεγκτες διαστάσεις όταν επεκτάθηκε στα πλαστικά σπιτάκια και τις σκηνές που στεγάζουν ΜΚΟ και την Υπατη Αρμοστεία. ΑΠό τη φωτιά δεν γλίτωσε και μια μεγάλη σκηνή (rubhall) έξω από τον καταυλισμό, που υπέστη σοβαρές ζημιές, αναγκάζοντας δεκάδες πρόσφυγες να αναζητήσουν καταφύγιο για το βράδυ στήνοντας νέες σκηνές επί της διπλανής παραλίας της Σούδας.

Φασιστοειδή ανενόχλητα από την αστυνομία

Στον χώρο βρέθηκαν γνωστοί χρυσαυγίτες και φασιστοειδή, ανακατεμένοι με δήθεν προβληματισμένους και τους συνήθεις «αγανακτισμένους» πολίτες, που επιδόθηκαν σε χειροδικίες και προπηλακισμούς. Οι επιθέσεις τους κατά προσφύγων και μεταναστών, αλλά και πολιτών της Χίου, έγιναν μπροστά στις αστυνομικές δυνάμεις, χωρίς καν αυτές να αντιδράσουν.

Το πλέον σοβαρό επεισόδιο σημειώθηκε όταν άτομο (με το όνομα Ματθαίος Μερμηγκούσης), που προηγούμενα κατάβρεχε με μάνικα τους μετανάστες (!) -είχε δε πρωταγωνιστήσει στα γνωστά γεγονότα του λιμανιού το προηγούμενο διάστημα- επιτέθηκε αρχικά φραστικά και στη συνέχεια χειροδικώντας και κλωτσώντας τον νοσηλευτή Γιάννη Κουτσοδόντη, που βρισκόταν στο σημείο για να ενημερώνει τη Διοικήτρια του Νοσοκομείου, για να διαπιστωθεί ο βαθμός ετοιμότητας που αυτό θα ετίθετο. Το επεισόδιο, για το οποίο ο Γιάννης Κουτσοδόντης δήλωσε ότι θα μηνύσει το δράστη, έγινε μπροστά στα μάτια των Αστυνομικών, οι οποίοι και δεν τον συνέλαβαν. Ο Μερμηγκούσης πάντως έδινε …προθεσμία στις αρχές μια εβδομάδα για να αδειάσουν τη Σούδα! 

 Ο Γ. Κουτσοδόντης, που βρισκόταν στον χώρο προκειμένου να ενημερώνει το νοσοκομείο Χίου για την ανάγκη λήψης εκτάκτων μέτρων, κατέθεσε το βράδυ της Δευτέρας μηνυτήρια αναφορά κατά του Ματθαίου Μερμηγκούση, κατηγορώντας τον για αναίτια και απρόκλητη επίθεση. Τονίζει ότι χειροδίκησε σε βάρος του, τον κτύπησε και αναγκάσθηκε να καταφύγει στα επείγοντα του Νοσοκομείου. Καταγγέλλει δε ότι παρόντες στην επίθεση ήταν αστυνομικοί, οι οποίοι ουδεμία κίνηση για την προστασία του και πολύ περισσότερο για την σύλληψη του δράστη έκαναν. 

 
Ο βουλευτής Χίου του ΣΥΡΙΖΑ, Ανδρέας Μιχαηλίδης, με αφορμή την επίθεση κατά του Γιάννη Κουτσοδόντη, φωτογραφίζοντας εμφανώς την Αστυνομία, σημείωσε μεταξύ άλλων ότι είναι καθαρό ότι υπάρχουν ευθύνες σε υπηρεσιακούς παράγοντες. Η επίθεση κατά του νοσηλευτή Γιάννη Κουτσοδόντη είναι βαρύτατες, τόνισε, ειδικά την ώρα που ο άνθρωπος τελούσε εν υπηρεσία. Επιπρόσθετα δεν είναι μόνο αυτό, οι Νόμοι πρέπει να εφαρμόζονται πρώτα απ’ όλα απ’ όσους είναι εντεταλμένοι γι’ αυτό. Η Νομοθεσία για όσους καλλιεργούν το φυλετικό μίσος ή προτρέπουν σε βιαιοπραγίες ή το χειρότερο τις πράττουν κατά μεταναστών, προβλέπει βαρύτατες ποινές.

Στο σημείο αυτό να συμπληρώσουμε, ότι ο βουλευτής έγινε γνώστης καταγγελίας, ότι πριν την επίθεση στον Γιάννη Κουτσοδόντη, το ίδιο άτομο, ο Ματθαίος Μερμηγκούσης, επιτέθηκε αιφνιδιαστικά σε έναν 15χρονο μετανάστη – πρόσφυγα, καταφέρνοντάς του μια γροθιά στο πρόσωπο, για την οποία χρειάστηκε να του παρασχεθούν οι πρώτες βοήθειες στο Νοσοκομείο. Το γεγονός έχει καταγραφεί στο βιβλίο συμβάντων, δημοσιοποιείται, οπότε η Αστυνομία οφείλει να ενημερώσει το θύμα ότι μπορεί να υποβάλλει μήνυση κατά του δράστη.

«Σε λίγες μέρες», προσθέτει ο βουλευτής, μιλώντας σε τοπικό ΜΜΕ, “αρχίζει η ροή για τη διαδικασία παροχής ασύλου. Αυτή θα μας λύσει τα χέρια, αφού σε 15 μέρες θα γνωρίζουν οι κρατούμενοι εδώ, αν μπορούν να φύγουν από το νησί για τα κέντρα διανομής σε όλες τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, εκτός αυτών που θα επιστραφούν στην Τουρκία. Ελπίζω ότι αν δεν αλλάξει κάτι δραματικά, οι μετανάστες – πρόσφυγες για τη Χίο μετά από μερικούς μήνες θα είναι παρελθόν.”.

Καταδίκη των επιθέσεων

Σε ανακοίνωσή της για τα γεγονότα στον καταυλισμό της Σούδας μετά την κατάσβεση της φωτιάς, η Επιτροπή Αλληλεγγύης στους Πρόσφυγες «ΛΑΘΡΑ;» στηλιτεύει την ανοχή της Αστυνομίας απέναντι σε συγκέκριμένες παραβατικές συμπεριφορές από χρυσαυγίτες που εξελίχθησαν μπροστά σε αστυνομικούς και παρευρισκόμενους στη Σούδα και αναρωτιέται ποιο μήνυμα στέλνει με αυτή την ανοχή.

Ο ΣΥΡΙΖΑ Χίου αναφέρει μεταξύ άλλων: «Αναρωτιόμαστε και θέλουμε απάντηση αν συμμετείχε πολίτης στην κατάσβεση της φωτιάς στην Ανοικτή δομή της Σούδας στις 6-6-2016 και μάλιστα εκδηλώνοντας επιθετική συμπεριφορά τόσο ως προς τους πρόσφυγες-μετανάστες, αλλά πολύ περισσότερο σε εργαζόμενο του ΣΕΣΝΟΧ ο οποίος κακοποιήθηκε ; Πως είναι δυνατόν να επιτρέπεται στον γνωστό ακραίο να βιαιοπραγεί κατά Δημοσίου Υπαλλήλου σε εντεταλμένη υπηρεσία με παρούσα και απαθή την Αστυνομία και να μην συλλαμβάνεται; Έτσι διασφαλίζονται τα δικαιώματα και προστατεύονται οι πολίτες, αφήνοντας ακραία στοιχεία να αυθαιρετούν;»

ΑΝΤΑΡΣΥΑ Χίου

«Καταγγέλλουμε το ξυλοδαρμό προσφύγων, ανήλικων παιδιών, αλλά και εργαζόμενου του Σκυλίτσειου Νοσοκομείου Χίου, ο οποίος βρέθηκε στο χώρο της Σούδας στα πλαίσια των καθηκόντων του, από γνωστό χρυσαυγίτη. Καταγγέλλουμε το ότι η Πυροσβεστική επέτρεψε σε μέλη της Χρυσής Αυγής να χρησιμοποιούν τις μάνικες για να καταβρέχουν μετανάστες, εξαπολύοντας απειλές, βρισιές, ρατσιστικό και φασιστικό οχετό προς κάθε κατεύθυνση», αναφέρει μεταξύ άλλων η 

Λ.Α.Ε.: Κανένας δεν μπορεί να αυτοδικεί

«Η κυβερνητική αδράνεια και η ανυπαρξία κυβερνητικής πολιτικής που να δίνει διέξοδο στους πρόσφυγες πυροδοτούν καταστάσεις ανεξέλεγκτες. Σε αυτές οι ναζιστές βρίσκουν ευκαιρία να πάρουν το νόμο στα χέρια τους συνεπικουρούμενοι από την αδράνεια των αστυνομικών αρχών. Και χάρις στην αδράνεια και την ανοχή των αστυνομικών αρχών (ηγεσίας και αστυνομικών) οι εκπρόσωποι της εγκληματικής Χ.Α ενθαρρύνονται να γίνουν ρυθμιστές της κατάστασης», αναφέρει με τη σειρά της η ΛΑΕ Χίου.

Χιακή Συμπολιτεία: Καμιά ανοχή στην ακροδεξιά, να αναλάβουν όλοι τις ευθύνες τους

 «H πυρκαγιά στον καταυλισμό της Σούδας, απόρροια των εκρηκτικών συνθηκών που δημιουργεί ο εγκλωβισμός χιλιάδων ανθρώπων στη Χίο επί μήνες, σε καμιά περίπτωση δεν μπορεί να αποτελεί άλλοθι για τους γνωστούς κύκλους της ντόπιας ακροδεξιάς (με τους γνωστούς πρωταγωνιστές) που επιτέθηκαν και βιαιοπράγησαν εις βάρος προσφύγων, αλληλέγγυων πολιτών ακόμα και εις βάρος υπαλλήλου του Νοσοκομείου Χίου σε εντεταλμένη υπηρεσία.

Καταδικάζουμε απερίφραστα τις επιθέσεις αυτές, που επιπλέον έλαβαν χώρα μπροστά στα μάτια των αστυνομικών οργάνων. Δηλώνουμε την αλληλεγγύη και τη συμπαράστασή μας στα θύματα των επιθέσεων.

Καλούμε την αστυνομία να μην παραμένει απλός θεατής αλλά, επιτέλους, να πράξει το καθήκον της», αναφέρει μεταξύ άλλων η δημοτική παράταξη σε ανακοίνωσή της.

ΠΗΓΗ http://left.gr/

Written by

altpress.gr ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗ ΛΑΜΙΑ ΚΑΙ ΤΗ ΦΘΙΩΤΙΔΑ- ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ

Comments are closed.