Χάθηκε βαρύς οπλισμός του πολεμικού ναυτικού στη Λέρο – Έχει διαταχθεί προανάκριση για τη διερεύνηση της απώλειας

Συναγερμός έχει σημάνει μετά την ανακοίνωση από  το Γενικό Επιτελείο Ναυτικού της απώλειας στρατιωτικού υλικού από την Υπηρεσία Ναυτικών Τεχνικών Εγκαταστάσεων Λέρου (ΥΝΤΕΛ). Σύμφωνα με πληροφορίες, αρχικά διαπιστώθηκε πως λείπει στρατιωτικό υλικό μέσα από έτοιμους σάκους μάχης, που προορίζονται για τις αποστολές των κομάντος του Πολεμικού Ναυτικού. Ωστόσο στη συνέχεια και έπειτα από δεύτερο επαναληπτικό έλεγχο έγινε σαφές ότι από τον φόρτο μάχης έλειπαν δύο αντιαρματικά, οπλοβομβίδες, χειροβομβίδες, βραδύκαυστο φιτίλι και μερικές δεκάδες σφαίρες.

Στην ίδια αποθήκη φυλάσσονταν και πολεμικά τυφέκια τύπου G3 και FN τα οποία βρίσκονταν στη θέση τους. Αμέσως μετά την διαπίστωση της απώλειας ενημερώθηκε η αρμόδια υπηρεσία του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας και σήμανε συναγερμός, ενεργοποιώντας τις αρμόδιες αρχές. Μέσα σε λίγα λεπτά είχε ζητηθεί οι επιστροφή στην Βάση της Λέρου «ΥΝΤΕΛ», όλου του προσωπικού που είχε λάβει άδειες, είτε είναι μόνιμο προσωπικό, είτε ναύτες που υπηρετούν την θητεία τους, ενώ οι έρευνες βρίσκονται σε εξέλιξη. Ήδη διενεργείται προανάκριση ενώ στο νησί έχει φτάσει κλιμάκιο της ΕΥΠ και της Αντιτρομοκρατικής.

Σημειώνεται πως η συγκεκριμένη αποθήκη φυλάσσεται νυχθημερόν με σκοπιά ενώ υπάρχουν κάμερες ασφαλείας αλλά και συναγερμός. Από τις μέχρι τώρα έρευνες δεν έχουν παρουσιαστεί ίχνη παραβίασης και έτσι οι έρευνες στρέφονται προς το προσωπικό. Πάντως ο βαθύτερος φόβος των αξιωματικών του Πολεμικού Ναυτικού είναι μήπως πρόκειται για κλοπή στρατιωτικού υλικού από επίδοξους τρομοκράτες.

Η βάση έχει σφραγιστεί και οι εμπλεκόμενοι με τις υπηρεσίες φύλαξης των αποθηκών πυρομαχικών, ειδικότερα οι υπεύθυνοι φύλαξης του φόρτου μάχης δίνουν καταθέσεις στους υψηλόβαθμους αξιωματικούς του Πολεμικού Ναυτικού και της Ελληνικής Αστυνομίας. Αναμένεται μάλιστα να εξεταστούν όλοι όσοι υπηρετούν στην Ναυτική Βάση στην Λέρο, ακόμα και όσοι υπηρέτησαν στην ΥΝΤΕΛ κατά το παρελθόν και ανάλογα με την εξέλιξη των ερευνών είναι δυνατόν να επεκταθεί σε βάθος δεκαετίας η εξέταση ναυτών και Αξιωματικών, έστω κι αν έχουν αποστρατευθεί.

Παράλληλα αναμένεται να αξιοποιηθεί και το οπτικό υλικό από το κλειστό κύκλωμα παρακολούθησης. Το ερώτημα είναι πότε έγινε η κλοπή ή πότε μεταφέρθηκαν τα αντιαρματικά, οι οπλοβομβίδες και οι χειροβομβίδες χωρίς να καταγραφεί. Οι κάμερες έχουν υλικό τριών μηνών, όμως η απώλεια του υλικού μπορεί να έχει συμβεί οποιαδήποτε στιγμή από τις 31 Δεκεμβρίου 2018 -όταν είχε γίνει ο τελευταίος έλεγχος- μέχρι τη χθεσινή ημέρα 9 Σεπτεμβρίου 2019, οπότε διαπιστώθηκε η απουσία του φόρτου μάχης.

Ο πρώην υπουργός Εθνικής Άμυνας, Ευάγγελος Αποστολάκης, μιλώντας στο News 24/7 , επεσήμανε με νόημα: «Οι επιθεωρήσεις στις αποθήκες που φυλάσσονται οπλικά συστήματα είναι καθημερινές. Στην περίπτωση της Λέρου δεν ξέρω τι ακριβώς έχει γίνει. Εκείνο όμως που πρέπει να γνωρίζει ο κόσμος είναι ότι οι επιθεωρήσεις στις αποθήκες όπου φυλάσσονται οπλικά συστήματα είναι καθημερινές. Οι αποθήκες ελέγχονται κάθε μέρα όπως και το περιεχόμενό τους. Δεν χρειάζεται, λοιπόν, να γίνει απογραφή. Απογραφές γίνονται όταν αλλάζουν καθήκοντα οι αξιωματικοί – αποθηκάριοι». 

Σχολιάζοντας την αναφορά των πηγών του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας, που υποστήριξαν πως η τελευταία απογραφή έγινε τον Δεκέμβριου του 2018, ο κ. Αποστολάκης σημείωσε δηκτικά: «Ναι, έγινε (σημ: Δεκέμβρη 2018) γιατί  τότε παραδόθηκαν στον επόμενο αξιωματικό. Αυτό όμως δεν σημαίνει σε καμία περίπτωση ότι δεν ελέγχονται καθημερινά. Οι καταστάσεις πρέπει να είναι σύμφωνες μεταξύ τους και πάμε στην… επόμενη μέρα, ούτως ώστε αν κλαπεί κάτι ή αν προκύψει κάποιο άλλο θέμα τότε να ξεκινήσουν άμεσα οι έρευνες». «Το να γυρνάμε πίσω στο 2018, δεν έχει κανένα νόημα. Η αντιτρομοκρατική και οι αρμόδιες υπηρεσίες του Ναυτικού κάνουν την δουλειά τους για το πότε και πως έγινε η καταμέτρηση και είναι απολύτως κατανοητό.  Αλλά δεν σημαίνει ότι απαλλάσσεται από την ευθύνη του ο αξιωματικός που έχει την απογραφή να προβεί σε καθημερινούς ελέγχους». Και κατέληξε επαναλαμβάνοντας πως «καταμέτρηση και καταγραφή γίνεται κάθε μέρα. Δεν νοείται διαφορετικά όταν μιλάμε για στρατιωτικό υλικό».

Αξίζει να σημειωθεί πως αντίστοιχη υπόθεση, η μεγάλη κλοπή οπλισμού από αποθήκες του Στρατού στην Κω, όπου είχαν χαθεί οπλοπολυβόλα, πιστόλια και τυφέκια και είχε σημειωθεί το 2002 ακόμα δεν έχει εξιχνιαστεί.

Written by

altpress.gr ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗ ΛΑΜΙΑ ΚΑΙ ΤΗ ΦΘΙΩΤΙΔΑ- ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ

Comments are closed.