Φοιτητικές εκλογές 2023: Πρώτη δύναμη για δεύτερη χρονιά η Πανσπουδαστική – Η ΔΑΠ δεν δέχεται τα αποτελέσματα

H Πανσπουδαστική αναδεικνύεται και φέτος στην κορυφή (με ποσοστό 35% σε 255 από 272 σχολές) με τη ΔΑΠ-ΝΔΦΚ να μην αναγνωρίζει το αποτέλεσμα – Η  ΕΑΑΚ  και άλλα αριστερά σχήματα συμφωνούν με την πρωτιά της  Πανσπουδαστικής- Αύξηση της συμμετοχής στις φοιτητικές εκλογές.

Λίγες ημέρες πριν από τις βουλευτικές κάλπες της 21ης Μαΐου 2023, οι φοιτητικές εκλογές  διεξήχθησαν σε όλη τη χώρα σε εκατοντάδες φοιτητικούς συλλόγους στα ανώτατα εκπαιδευτικά ιδρύματα.

Όπως δείχνουν τα μέχρι στιγμής συγκεντρωτικά αποτελέσματα των φοιτητικών εκλογών 2023 (όλων των φοιτητικών παρατάξεων πλην της ΔΑΠ-ΝΔΦΚ) η Πανσπουδαστική αναδεικνύεται και φέτος στην κορυφή με τη ΔΑΠ-ΝΔΦΚ ωστόσο να μην αναγνωρίζει το αποτέλεσμα.

Αύξηση της συμμετοχής κατά 15% σε σχέση με την περσινή χρονιά καταγράφεται στα εκλογικά αποτελέσματα της φοιτητικής κάλπης.

Να σημειωθεί ότι και φέτος δεν υπήρξαν ενιαία αποτελέσματα.

Τις τελευταίες ημέρες είχε ξεσπάσει “πόλεμος” ανάμεσα σε Πανσπουδαστική και ΔΑΠ-ΝΔΦΚ, με τις δύο φοιτητικές παρατάξεις να αλληλοκατηγορούν η μια την άλλη για νοθεία.

Από την άλλη μεριά, η κυβερνητική φοιτητική παράταξη ΔΑΠ-ΝΔΦΚ δεν αποδέχεται το αποτέλεσμα και έχει κυκλοφορήσει ανακοίνωση όπου μιλάει για νίκη της ΔΑΠ-ΝΔΦΚ. Αντίθετα, ΕΑΑΚ και αριστερά σχήματα αναγνωρίζουν την πρωτιά της ΠΚΣ.

Όπως   δημοσιεύει η ιστοσελίδα  neolaia.gr ,  σύμφωνα με την Πανσπουδαστική Κ.Σ. η ΔΑΠ-ΝΔΦΚ έχασε για δεύτερη συνεχή χρονιά την πρωτιά. ΄Πως δείχνουν τα συγκεντρωτικά αποτελέσματα που ανακοίνωσε η ΠΚΣ, το ποσοστό της Πανσπουδαστικής ανέρχεται (μέχρι στιγμής στους 255 από τους 272 συλλόγους) στο 35.15%, έναντι 26.36% της ΔΑΠ-ΝΔΦΚ, όταν το 2019 η ΠΚΣ είχε ανακοινώσει ποσοστό 23,32% στα ΑΕΙ και 20,89% στα ΤΕΙ, ενώ εκτιμούσε το ποσοστό της ΔΑΠ-ΝΔΦΚ στο 39,57% στα ΑΕΙ και στο 43,85% στα ΤΕΙ.

Σύμφωνα πάντα με τα αποτελέσματα της Πανσπουδαστικής, ακολουθούν: ΕΑΑΚ με 6.93%, ΠΑΣΠ με 9.67%, ΕΑΑΚ-ΑΡΕΝ με 9.42% και ΔΙΚΤΥΟ (πρώην BLOCO) 2.41%.

Κατά τα ΕΑΑΚ (μέχρι στιγμής στην καταμέτρηση 145 σχολών) η Πανσπουδαστική παίρνει περίπου 36,49%.

Σημειώνεται πως τα αποτελέσματα που ανακοίνωσε η Ενιαία Ανεξάρτητη Αριστερή Κίνηση “συμφωνούν” (έστω και κατά προσέγγιση) με αυτά της ΠΚΣ, στην οποία δίνουν την πρωτιά. Συγκεκριμένα, η ΕΑΑΚ ανακοίνωσε ότι (μέχρι στιγμής) η ΠΚΣ βρίσκεται στο 36,49%.Η ΔΑΠ-ΝΔΦΚ δίνει εντελώς αντίθετα αποτελέσματα, με πρώτη την ίδια με ποσοστό 40.31% (μέχρι στιγμής).

Κατατοπιστική είναι  και η ανάρτηση του Γ. Αλεξάτου:

Για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά πρώτη δύναμη στις φοιτητικές εκλογές η Πανσπουδαστική Κ.Σ. της ΚΝΕ, με ποσοστό 35% σε 255 από 272 σχολές.
Μεγάλη επιτυχία σημείωσαν και τα σχήματα των ΕΑΑΚ-ΑΡΕΝ (10%) και ΕΑΑΚ (7%), που υποστηρίχθηκαν τα πρώτα κυρίως από το ΜέΡΑ25 – Συμμαχία για τη ρήξη και τα δεύτερα κυρίως από την ΑΝΤΑΡΣΥΑ.
Η ΔΑΠ, πρώτη δύναμη επί τρεις δεκαετίες, περιορίζεται στο 26%, μόλις 9,5% παίρνει η άλλοτε κραταιά ΠΑΣΠ, ενώ εξαφανισμένο είναι το Δίκτυο του ΣΥΡΙΖΑ, που φαίνεται να μην ξεπερνάει το 3%.
Ίσως να μην είναι τυχαίο το ότι στην ιστοσελίδα της Αυγής και στο left.gr δεν βρήκα τίποτα για τις φοιτητικές εκλογές.
Είναι παγκόσμια πρωτοτυπία, κάποιο κόμμα εξουσίας που κινείται στον χώρο της Κεντροαριστεράς να απουσιάζει από τα μαζικά κινήματα.
Πάντως, με 55.000 ψηφίσαντες, έναντι 100.000 πριν δέκα χρόνια, η συμμετοχή παραμένει σοβαρό πρόβλημα. Κάτι που σχετίζεται με συνολικότερες καταστάσεις στην ηττημένη κατά τον αντιμνημονιακό αγώνα ελληνική κοινωνία. Εντούτοις, αξίζει να καταγραφεί η αύξηση κατά 15%, σε σχέση με τους περσινούς 48.000 ψηφίσαντες.

Written by

altpress.gr ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗ ΛΑΜΙΑ ΚΑΙ ΤΗ ΦΘΙΩΤΙΔΑ- ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ

Comments are closed.