Υπόθεση Λιγνάδη: Σοκ και δέος στο Εθνικό Θέατρο

Ένα πανό που αναγράφει «Κάτι βρωμάει στο ελληνικό θέατρο» τοποθετήθηκε έξω από το κτίριο Τσίλερ του Εθνικού Θεάτρου, ύστερα από την επισημοποίηση της παραίτησης του διευθυντή του Δημήρη Λιγνάδη. Πίσω από την κίνηση αυτή φέρεται να είναι η ομάδα «Αφανής Συμμετοχική Εταιρεία» η οποία ανάρτησε και σχετικές φωτογραφίες σε σελίδα της στο Facebook. 

Όλα ξεκίνησαν από μια ανάρτηση της Ελενας Ακρίτα που αποκάλυψε ότι ο Δημήτρης Λιγνάδης πρόκειται να παραιτηθεί από τη θέση του καλλιτεχνικού διευθυντή του Εθνικού Θεάτρου λόγω καταγγελιών σε βάρος του μέσα στη δίνη του #metoo.

Η υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη διέψευσε τις πληροφορίες, καταγγέλλοντας μάλιστα σκοπιμότητες, έδωσε και συνεντεύξεις για να διαρρήξει δημόσια τα ιμάτιά της υποστηρίζοντας ότι δεν τρέχει τίποτα, ενώ ο ίδιος δήλωσε άγνοια και εμφανίστηκε εμβρόντητος, επιβεβαιώνοντας μόνο ότι ναι, διόρισε τον αδελφό του στο Εθνικό (όπως επίσης δημοσιοποίησε η Ελ Ακρίτα).

Στο μεταξύ οι φήμες έδιναν και έπαιρναν: Στο Μέγαρο Μαξίμου ενδιαφέρονταν έντονα για την υπόθεση Λιγνάδη, ο ίδιος ο πρωθυπουργός τον εκτιμά βαθύτατα, αυτός άλλωστε τον επέλεξε για τη συγκεκριμένη θέση, αλλά οι καταγγελίες ήταν υπαρκτές και σύντομα θα έφταναν στη Δικαιοσύνη.

Μάλιστα, σύμφωνα με τις επίμονες φήμες, όσα θα αποκαλύπτονταν θα ήταν πολύ ειδεχθέστερα από όσα έχουν δει το φως της δημοσιότητας μέχρι σήμερα για άλλους σκηνοθέτες και ηθοποιούς.

Η παραίτησή του Δ. Λιγνάδη επιβεβαίωσε ότι ο καπνός προέρχεται από μια φωτιά, μεγάλη φωτιά. Ο ίδιος δηλώνει αθώος του αίματος και υποστηρίζει ότι απλά θέλει να απαλλάξει το Εθνικό Θέατρο από το σούσουρο ώστε να υπερασπιστεί ελεύθερα με νομικά μέσα τον εαυτό του αλλά είναι προφανές ότι αναγκάζεται να αποχωρήσει γιατί δεν έχει πια τόπο να σταθεί.

Τα ερωτήματα που ανακύπτουν είναι πολύ συγκεκριμένα:

  • Γιατί η ηγεσία του υπουργείου Πολιτισμού διέψευδε με πάθος αυτό που θα συνέβαινε δυο 24ωρα μετά;
  • Δεν είχαν φτάσει στο γραφείο της Λίνα Μενδώνη οι ψίθυροι που έχουν φτάσει εδώ και μέρες στα δημοσιογραφικά γραφεία;
  • Πώς είναι δυνατόν να γνώριζε η Ελ. Ακρίτα κάτι που δεν γνώριζε η Λ. Μενδώνη για τον καλλιτεχνικό διευθυντή του Εθνικού;
  • Εκαναν έρευνα στο θέατρο και διαπίστωσαν μιλώντας με ηθοποιούς ότι δεν υπάρχει καμία σκιά;
  • Οταν οι σπουδαστές της Δραματικής Σχολής του Εθνικού  γνωστοποίησαν με κείμενό τους ότι έχουν πέσει θύματα σεξουαλικής παρενόχλησης κινητοποιήθηκε η ηγεσία του υπουργείου για να μάθει τι ακριβώς εννοούν;
  • Με ποια κριτήρια επελέγη ο Δημήτρης Λιγνάδης για τη θέση; Μόνο με βάση την καλλιτεχνική του αξία; Ο Κ. Μητσοτάκης που τον επέλεξε είχε άποψη για το σύνολο της προσωπικότητάς του;
  • Και τώρα; Αν έρθουν στο φως φοβερά πράγματα, θα αναλάβει κανείς την πολιτική ευθύνη για την τοποθέτηση του Δ. Λιγνάδη ως επικεφαλής του σημαντικότερου θεάτρου στη χώρα;

Δεν υπάρχει τίποτα που να μην είναι ολοφάνερο. Ήξεραν, έκρυψαν, και όταν δεν μπορούσαν πια να τον σώσουν τον απομάκρυναν για να σωθούν και σιωπούν. Όσο μπορέσουν.

Εισαγγελική παρέμβαση και παραίτηση Μενδώνη ζητά ο ΣΥΡΙΖΑ

Μετά τις τελευταίες εξελίξεις, ο ΣΥΡΙΖΑ με ανακοίνωσή του ζητά εξηγήσεις από το υπουργείο Πολιτισμού, παρέμβαση του εισαγγελέα, αλλά και τις παραιτήσεις της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Πολιτισμού, υπενθυμίζοντας πως ο Δημήτρης Λιγνάδης υπήρξε προσωπική επιλογή της Λίνας Μενδώνη. «Το Εθνικό Θέατρο βρίσκεται τις τελευταίες μέρες στο μάτι του κυκλώνα που σαρώνει τον καλλιτεχνικό κόσμο και αφορά ανάρμοστες συμπεριφορές και ποινικά κολάσιμες πράξεις. Επί μέρες, κι ενώ οι φήμες «σέρνονταν» κι ενώ οι σπουδαστές της Δραματικής Σχολής του με επιστολή τους έδειχναν ότι κάτι «σάπιο υπάρχει στο βασίλειο της Δανιμαρκίας», το υπουργείο Πολιτισμού είχε επιβάλλει με αλαζονικό ύφος τη σιωπή», αναφέρει στην ανακοίνωσή του ο ΣΥΡΙΖΑ και προσθέτει: 

«Μέχρι που ήρθε η αινιγματική παραίτηση του Διευθυντού του Θεάτρου κ. Δ. Λιγνάδη, η οποία κατά δραματική σύμπτωση συνέπεσε με μια συνταρακτική (ανώνυμη) συνέντευξη για βαριά σεξουαλική κακοποίηση από καθηγητή του Εθνικού Θεάτρου το 2005. Μετά από αυτές τις δραματικές εξελίξεις, έχει φτάσει η ώρα του εισαγγελικού ελέγχου, όχι μόνο για το πρόσφατο παρελθόν, αλλά σε βάθος χρόνου. Το υπουργείο Πολιτισμού οφείλει να κινηθεί γρήγορα προς αυτή την κατεύθυνση. Να μην θεωρήσει ότι με την παραίτηση Λιγνάδη η «υπόθεση έκλεισε». Να μην προσπαθήσει να συγκαλύψει κανέναν και τίποτα. Το Εθνικό Θέατρο είναι δημόσιος οργανισμός και ένας από τους πυλώνες Πολιτισμού της χώρας. Η κάθαρση που θα επέλθει με την αποκάλυψη και τη δικαίωση των θυμάτων είναι χρέος της δημοκρατικής Πολιτείας, είναι καθήκον όλων μας.

Οι καταστροφικές για τους θεσμούς συνέπειες του επιτελικού κράτους του κ. Μητσοτάκη επιβεβαιώνονται με δραματικό τρόπο στην περίπτωση του Εθνικού Θεάτρου. «Ξήλωσε» με ένα νόμο και ένα άρθρο το νόμο της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ σύμφωνα με τον οποίο η θέση των Διευθυντών στα Κρατικά Θέατρα έπρεπε να τίθεται σε δημόσια προκήρυξη. Το επιτελικό κράτος ωστόσο όρισε ότι ο Πολιτισμός –όπως και πολλά άλλα- του ανήκει προνομιακά, και οι θέσεις των διευθυντών καλύπτονται με προσωπική επιλογή των «αρίστων». Οι προσωπικές επιλογές έχουν κόστος. Η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Πολιτισμού (κα Μενδώνη, κ. Γιατρομανωλάκης) οφείλει να ακολουθήσει το παράδειγμα του κ.Λιγνάδη. Ο πρωθυπουργός κ. Μητσοτάκης οφείλει να αναλάβει τις ευθύνες του επιτελικού κράτους του».

ΠΗΓΗ:https://tvxs.gr

Written by

altpress.gr ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗ ΛΑΜΙΑ ΚΑΙ ΤΗ ΦΘΙΩΤΙΔΑ- ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ

Comments are closed.