Υποχώρηση της κυβέρνησης για τη λειτουργία στις γιορτές φοβούμενη τη ρήξη με την Εκκλησία

Τηλεφωνική επικοινωνία είχε  το απόγεμα της Δευτέρας  ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης με τον αρχιεπίσκοπο Αθηνών και Πάσης Ελλάδος Ιερώνυμο αναφορικά με την λειτουργία των εκκλησιών κατά την περίοδο των γιορτών των Χριστουγέννων.

Σύμφωνα  με  δημοσιογραφικές πληροφορίες υπό το κράτος του πανικού, της απειλής για μια βαθιά ρήξη με τη δυσαρεστημένη Εκκλησία και της ανεξέλεγκτης αντίδρασης μερίδας πιστών έξω από τις εκκλησίες η κυβερνητική υποχώρηση φαίνεται αν είναι πλήρης, με μετακύλιση μάλιστα της ευθύνης στην Επιτροπή ειδικών. Αρκετοί μητροπολίτες είχαν δηλώσει δημόσια πως θα κάνουν λειτουργίες κι ας τους πιάσει η αστυνομία. 

Η υποχώρηση αυτή της κυβέρνησης απέναντι  στους Ιεράρχησες είναι αναντίστοιχη με την αυστηρή στάση της τόσο ως προς τις απαγορεύσεις συναθροίσεων όσο και με τα όρια για μετακινήσεις και ανώτατο όριο στα σπίτια τις γιορτές.

Σήμερα, Τρίτη, συνεδριάζει η Διαρκής Ιερά Σύνοδος της Ελλάδος με θέμα τη λειτουργεία των ναών τις μέρες των εορτών και αναμένεται να οριστικοποιηθούν οι σχετικές αποφάσεις.

Σύμφωνα με την «Εφημερίδα των Συντακτών», το νέο σχέδιο προβλέπει:

α) Χριστούγεννα, Πρωτοχρονιά και Θεοφάνια, διαδοχικές Λειτουργίες έως 3 ή και 4 την ημέρα, ανάλογα με τη δυναμικότητα του ναού,

β) Έως και 25 άτομα ανά λειτουργία στους ενοριακούς ναούς και έως 50 άτομα στους μητροπολιτικούς,

γ) Δυνατότητα για «ατομική προσευχή» όλες τις ημέρες των εορτών, ενώ την ημέρα των Φώτων αντί του αγιασμού των υδάτων θα διανέμονται στις εκκλησίες ο αγιασμός και το αντίδωρο σε ειδική συσκευασία.

Για την επικοινωνία Μητσοτάκη – Ιερώνυμου, κυβερνητικές πηγές αναφέρουν στο ΑΠΕ ότι στη συνομιλία που έγινε σε ιδιαίτερα θερμό κλίμα ο πρωθυπουργός ευχαρίστησε τον αρχιεπίσκοπο για τη σημαντική βοήθεια που έχει προσφέρει τόσο ο ίδιος, όσο και η Εκκλησία, στη συλλογική προσπάθεια για την αντιμετώπιση της πανδημίας.

Υπενθυμίζεται πως η κυβέρνηση είχε ήδη κάνει γνωστές τις προθέσεις της για το ζήτημα, ανακοινώνοντας ότι οι ναοί θα ανοίξουν μόνο για δύο συγκεκριμένες ημέρες–δηλαδή ανήμερα των Χριστουγέννων και των Θεοφανείων–, ενώ εντός των ναών θα επιτρέπεται η παρουσία 9 ατόμων, με τον αριθμό αυτό να ανεβαίνει στα 25 στις μητροπόλεις.

Αξίζει να σημειωθεί επιπλέον πως έντονες ήταν οι αντιδράσεις εκ μέρους πολλών μητροπολιτών, με αρκετούς να δηλώνουν την πρόθεση να λειτουργήσουν τις εκκλησίες κανονικά.

Σύμφωνα με τις κυβερνητικές πηγές, ο πρωθυπουργός «παρέπεμψε στις αποφάσεις της Επιτροπής των ειδικών τις οποίες η κυβέρνηση θα ακολουθήσει και κάλεσε την Εκκλησία να τις τηρήσει με αυστηρότητα, λαμβάνοντας όλα τα μέτρα προστασίας».

Written by

altpress.gr ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗ ΛΑΜΙΑ ΚΑΙ ΤΗ ΦΘΙΩΤΙΔΑ- ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ

Comments are closed.