Υπουργός Πολιτισμού: Μας εξαπάτησε ο Λιγνάδης… Δεν γνώριζα τίποτα επομένως…δεν έχω καμιά ευθύνη

ΠΟΘΑ: «Η σύνδεση της Υποκριτικής Τέχνης με την υποκρισία είναι αδιανόητη για οποιονδήποτε πολιτισμένο άνθρωπο»

Σχόλιο για την «αδιανόητη για κάθε πολιτισμένο άνθρωπο, πόσο μάλλον για την υπουργό Πολιτισμού» σύνδεση μεταξύ Υποκριτικής Τέχνης και υποκρισίας, στην οποία προχώρησε η Λίνα Μενδώνη μιλώντας για «εξαπάτηση» από τον Δημήτρη Λιγνάδη, έκανε η Πανελλήνια Ομοσπονδία Θεάματος – Ακροάματος (ΠΟΘΑ)

Σήμερα η κ. Μενδώνη προσπαθώντας να αποποποιηθεί τις ευθύνες της για την υπόθεση Λιγνάδη, υπέπεσε σε ένα τεράστιο ατόπημα. Ισχυρίστηκε ότι ο κ. Λιγνάδης την εξαπάτησε «επειδή είναι καλός ηθοποιός». Η σύνδεση της Υποκριτικής Τέχνης με την υποκρισία και την εξαπάτηση και η στοχοποίηση του σπουδαίου επαγγέλματος του Ηθοποιού είναι αδιανόητη για οποιονδήποτε πολιτισμένο άνθρωπο, αλλά όταν προέρχεται από την ίδια την Υπουργό Πολιτισμού, τότε μετατρέπεται σε μείζον πολιτικό θέμα. Θεωρούμε ότι πλέον η παραίτηση της Υπουργού είναι μονόδρομος, όπως άλλωστε είναι το πανδημο αίτημα του καλλιτεχνικού χώρου.

Υπενθυμίζεται ότι σε  συνέντευξη Τύπου η Υπουργός Πολιτισμού ανέφερε:

«Από την στιγμή που ξεκίνησαν οι φήμες τον πιέσαμε πολύ να μας πει την αλήθεια. Μας εξαπάτησε, με εξαπάτησε. Με υποκριτική τέχνη προσπάθησε να μας πείσει ότι δεν έχει σχέση με αυτά. Ότι οι φήμες δεν αφορούν αυτόν. Και ενώ οι φήμες πολλαπλασιάζονταν για την ανάρμοστη δράση του αυτός εξακολουθούσε να επιμένει.» προσθέτοντας ότι ο  Δημήτρης Λιγνλαδης γνωστός – με ονοματεπώνυμο πλέον – ηθοποιός σκηνοθέτης, σε βάρος του οποίου έχουν γίνει καταγγελίες και έχουν κατατεθεί και μηνύσεις για σεξουαλική κακοποίηση ανηλίκων, «είναι ένας επικίνδυνος άνθρωπος. Αυτό προκύπτει τώρα», είπε, ενώ ισχυρίστηκε πως «δεν γνώριζε τίποτα μέχρι χθες τα ξημερώματα που κατατέθηκε η επώνυμη καταγγελία για θύτη και θύμα».

Βασικό επιχείρημα της κ. Μενδώνη, στη συνέντευξη τύπου που παραχώρησε, ήταν ότι όταν διόρισε τον Δ.Λιγνάδη διευθυντή του Εθνικού Θεάτρου, δεν γνώριζε τίποτα για την προσωπική του ζωή. Επομένως δεν έχει καμία ευθύνη.

Στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε μετά από πολλές ημέρες σιώπης για την υπόθεση, η υπουργός Πολιτισμού, με φόντο τις νέες υποθέσεις σεξουαλικής κακοποίησης που φτάνουν στη Δικαιοσύνη και εν μέσω των σφοδρών αντιδράσεων των καλλιτεχνών εναντίον της για τον τρόπο που διαχειρίστηκε την εκρηκτική κατάσταση στον καλλιτεχνικό χώρο και την απόπειρα συγκάλυψης της υπόθεσης Λιγνάδη, αντεπιτέθηκε με επικριτικές αναφορές στον Κ. Γεωργουσόπουλο, στην Ελ. Ακρίτα, στο ΣΥΡΙΖΑ αλλά και σε δημοσιογράφους και σε ηθοποιούς και γενικότερα χρήστες των social media.

Υπενθυμίζεται πως ο Δημήρης Λιγνάδης τοποθετήθηκε καλλιτεχνικός διευθυντής στο Εθνικό Θεάτρο με απευθείας διορισμό, ο οποίος έγινε ένα μήνα μετά την ανάληψη της διακυβέρνησης από τη ΝΔ με τη νέα υπουργό πολιτισμού Λ. Μενδώνη να ανακοινώνει από το βήμα της βουλής την κατάργηση του νόμου του ΣΥΡΙΖΑ για διαγωνισμούς σχετικά με την πλήρωση των θέσεων των Καλλιτεχνικών Διευθυντών, τονίζοντας μάλιστα πως «… η ανάκληση υπαγορεύεται για λόγους δημοσίου συμφέροντος». Επιπλέον τόσο η υπουργός Πολιτισμού, όσο και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, επιχείρησαν όλο το τελευταίο διάστημα να υποβαθμίσουν τις εξελίξεις σχετικά με την υπόθεση Λιγνάδη, λέγοντας μάλιστα πως η παραίτησή του έγινε για… «προσωπικούς λόγους», ενώ οι καταγγελίες διαδέχονταν η μία την άλλη.

Η πρώτη αντίδραση Λιγνάδη στο άδειασμα Μενδώνη

Μια πρώτη απάντηση στη Λίνα Μενδώνη έδωσε μέσω του Mega ο Δημήτρης Λιγνάδης, λίγες ώρες μετά τη συνέντευξη Τύπου της υπουργού όπου τον χαρακτήρισε «πολύ επικίνδυνο άνθρωπο».

Ο γνωστός ηθοποιός – σκηνοθέτης, που αναγκάστηκε να παραιτηθεί υπό το βάρος των καταγγελιών για παιδεραστία, δήλωσε εξής: «Πριν από λίγο πληροφορήθηκα μια δήλωση που έκανε η κυρία Μενδώνη και πρώην προϊσταμένη μου για το άτομό μου… Δύο πράγματα θα ήθελα να επισημάνω. Πρώτα από όλα οφείλω να πω ότι θεωρώ την κυρία Μενδώνη μία επαρκέστατη – στη δουλειά της – υπουργό, με την οποία είχαμε μία πάρα πολύ καλή συνεργασία. Αυτό είναι η προσωπική μου άποψη. Από εκεί και πέρα για το δεύτερο που θα ήθελα να σας πω, είναι το εάν είμαι επικίνδυνος άνθρωπος, είτε στη ζωή μου, είτε πολλώ δε μάλλον στη δουλειά μου, νομίζω ότι αυτό θα πρέπει να περιμένουμε να το αποφασίσει η ιστορία και άλλοι θεσμοί. Να μην προεξοφλούμε και να μην προδικάζουμε. Και σίγουρα όχι στο λαϊκό δικαστήριο που έχει στηθεί εδώ και ημέρες».

Written by

altpress.gr ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗ ΛΑΜΙΑ ΚΑΙ ΤΗ ΦΘΙΩΤΙΔΑ- ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ

Comments are closed.