Υπερψηφίστηκε η αμυντική συμφωνία Ελλάδας-Γαλλίας. ΣΥΡΙΖΑ, ΚΚΕ και ΜεΡΑ25 καταψήφισαν

Ψηφίστηκε κατά πλειοψηφία από την Ολομέλεια της Βουλής, μετά από ονομαστική ψηφοφορία και με 191 ψήφους υπέρ έναντι 109 κατά, η Συμφωνία μεταξύ Ελλάδας – Γαλλίας για την εγκαθίδρυση στρατηγικής εταιρικής σχέσης για τη συνεργασία στην άμυνα και στην ασφάλεια.

Υπέρ ψήφισαν οι βουλευτές ΝΔ, ΚΙΝΑΛ και Ελληνικής Λύσης και η ανεξάρτητη βουλευτής Κ.Αδάμου.

ΣΥΡΙΖΑ, ΚΚΕ και ΜεΡΑ25 καταψήφισαν.

Φ. Γεννηματά: Ψηφίζουμε τη Συμφωνία γιατί θέτει τις βάσεις για την άμυνα και την ασφάλεια

Η πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής, Φώφη Γεννηματά, ξεκίνησε την ομιλία της στη Βουλή για την κύρωση της αμυντικής συμφωνίας με τη Γαλλία, κατακρίνοντας τον Κυριάκο Μητσοτάκη και τον Αλέξη Τσίπρα για την αντιπαράθεση που είχαν, χαρακτηρίζοντας απαράδεκτο να εμφανίζουν ποιοι είναι και ποιοι δεν είναι πατριώτες. «Πόσο μεγάλη ζημιά μας έχει κάνει το γεγονός ότι δεν έχουμε χαράξει μία ενιαία εθνική στρατηγική και αυτό με τεράστια προσωπική ευθύνη του κ. Μητσοτάκη, που αρνήθηκε το διάλογο όλο το τελευταίο διάστημα. Αυτό αφήνει περιθώρια να ερχόμαστε εδώ για τόσο σοβαρά ζητήματα και να ακούγονται αυτού του επιπέδου οι αντεγκλήσεις. Προκλήσεις από την πλευρά της κυβέρνησης, λαϊκισμός από την πλευρά της αξιωματικής αντιπολίτευσης», επεσήμανε η κ. Γεννηματά.

Τόνισε ότι το Κίνημα Αλλαγής ψηφίζει τη Συμφωνία καθώς θέτει τις βάσεις για μια ενισχυμένη συνεργασία στον τομέα της ‘Αμυνας και της Ασφάλειας καθώς και τον εκσυγχρονισμό του στόλου με την αγορά των Γαλλικών φρεγατών, σύμφωνα με τα αιτήματα των επιτελείων των Ενόπλων Δυνάμεων.

Η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ παρατήρησε ωστόσο ότι η προς κύρωση Συμφωνία έχει προβλήματα. «Δεν μπορούμε να συνεχίσουμε να παραδίδουμε μαθήματα πιστού και σταθερού συμμάχου και να εκλιπαρούμε προστασία απέναντι σε ενδοσυμμαχικές απειλές.

Ούτε βέβαια να παρασυρθούμε και σε μια κούρσα εξοπλισμών με την Τουρκία, που θα υπονομεύει την ήδη πληγωμένη οικονομία και θα έχει δυσμενείς συνέπειες στο βιοτικό επίπεδο των πολιτών.

Η ενδυνάμωση της αποτρεπτικής ικανότητας της χώρας, οφείλει να συνοδεύεται από μια νέα εθνική στρατηγική που θα αντιμετωπίζει την αναθεωρητική στρατηγική της Τουρκίας. Δεν θα κουραστούμε να το επαναλαμβάνουμε κ. Μητσοτάκη. Επιτέλους ας κάτσουμε γύρω από ένα τραπέζι να συζητήσουμε τα θέματα.

Αυτή ως σήμερα δεν υπάρχει. Με ευθύνη της Κυβέρνησης σας κ. Μητσοτάκη», ανέφερε η κ. Γεννηματά.

Αλ. Τσίπρας: Η συμφωνία μας εμπλέκει σε επικίνδυνα  παιχνίδια και αλόγιστες εξοπλιστικές δαπάνες

«Συναίνεση στο λάθος δεν θα δώσουμε», ανέφερε στην ομιλία του στην Βουλή ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Αλέξης Τσίπρας δικαιολογώντας την απόφαση του κόμματος να μην ψηφίσει την Συμφωνία για την Στρατηγική Σχέση Ελλάδας-Γαλλίας, και πρόσθεσε ότι «συνιστά νέο δόγμα στην Εξωτερική Πολιτική της χώρας που δεν λαμβάνει υπόψη τις οικονομικές δυνατότητες».

Σημείωσε πως «η συμφωνία μας εμπλέκει σε εξαιρετικά επικίνδυνα παιχνίδια» ενώ συνοδεύεται από «αλόγιστες εξοπλιστικές δαπάνες που μας γυρίζουν σε άλλες εποχές και διακινδυνεύουν την δημοσιονομική σταθερότητα». Διέβλεψε μάλιστα βιασύνη της κυβέρνηση να κλείσει εξοπλιστικές συμφωνίες ύψους 10 δις με δεσμεύσεις που ξεπερνούν την διάρκεια της θητείας της. O Αλέξης Τσίπρας επισήμανε ότι η στάση του ΣΥΡΙΖΑ για τους λόγους αυτούς είναι πατριωτική.

Ο κ. Τσίπρας ξεκίνησε την ομιλία του με επίθεση για τη στάση του κ. Μητσοτάκη στη Συμφωνία των Πρεσπών.

Απαντώντας στις αιτιάσεις του πρωθυπουργού «για μικροκομματικές σκοπιμότητες στη στάση του ΣΥΡΙΖΑ», ανέφερε: «Μας εγκάλεσε ο πρωθυπουργός για ανευθυνότητα και μικροκομματικές σκοπιμότητες σε κρίσιμα εθνικά θέματα. Αλήθεια ποιος μιλάει; Αυτός που έκανε μικροκομματικό εμπόριο πατριωτισμού όταν κλείσαμε το ονοματολογικό για να ψαρέψει στα θολά νερά της ακροδεξιάς; Εκείνος που αρνείται να φέρει τα τρία μνημόνια συνεργασίας μεταξύ των οποίων και εκείνο για τον εναέριο χώρο της γειτονικής χώρας; Μιλάτε για υπευθυνότητα εσείς που στερείται επιχειρησιακές δυνατότητες της χώρας υπό τον φόβο του Μπογδάνου;».

Συνεχίζοντας ανέφερε «δεν θα υπονοήσω ποτέ έλλειμμα πατριωτισμού για κανένα κόμμα παρά τις διαφορές που έχουμε», ωστόσο πρόσθεσε:

«Ποια ήταν η παράταξη που χρεοκόπησε την χώρα και ποια την έβγαλε από τα μνημόνια;». Ο ίδιος υποστήριξε ότι «αναδείξατε νέο δόγμα για την εξωτερική πολιτική της χώρας που αποστασιοποιείται από την λογική του πυλώνα σταθερότητας και ασφάλειας στη περιοχή».

Δ.Κουτσούμπας: Δεν αφορά την άμυνα της χώρας και τα λαϊκά συμφέροντα

Το πρώτο που πρέπει να γνωρίζει ο ελληνικός λαός, είναι πως η συμφωνία δεν αφορά την άμυνα της χώρας, την προστασία της εδαφικής της ακεραιότητας, δεν υπηρετεί τα λαϊκά συμφέροντα», επισήμανε στην ομιλία του ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας για την ελληνογαλλική συμφωνία. Όπως και παλαιότερες συμφωνίες, τόνισε, εξυπηρετεί τα συμφέροντα των ιμπεριαλιστικών οργανισμών, με τη συμμετοχή της Ελλάδας στα επικίνδυνα σχέδια των ΝΑΤΟ, ΕΕ, ΗΠΑ, σχέδια που απλώνονται στη Μέση Ανατολή, τη Βόρεια Αφρική και την υποσαχάρια Αφρική.

Η συμφωνία υπηρετεί τους στόχους του μεγάλου κεφαλαίου που θέλει να συμμετάσχει ενεργά στο πλιάτσικο που γίνεται στην περιοχή, τους οικονομικούς και ενεργειακούς ανταγωνισμούς που κλιμακώνονται σε παγκόσμιο επίπεδο που συνοδεύεται πάντα και παντού, με στρατιωτικές αντιπαραθέσεις που πληρώνουν με το αίμα τους οι λαοί.

Τους περί του αντιθέτου ισχυρισμούς διαψεύδουν τα ίδια τα κείμενα των συμφωνιών, επισήμανε και αναφέρθηκε διεξοδικά στο άρθρο 18 που προβλέπει τη διάθεση των υποδομών της χώρας ως βάση στις γαλλικές ένοπλες δυνάμεις αλλά και τη συμμετοχή των ελληνικών στρατιωτικών δυνάμεων σε πολυεθνικές δομές, που δρουν σε διάφορα σημεία του πλανήτη, όπως στο Μάλι κ.α.. «Τί δουλειά έχουν εκεί οι ελληνικές δυνάμεις, και τί συμφέροντα έχει εκεί ο ελληνικός λαός,» ρώτησε εμφατικά την κυβέρνηση. Κοροϊδεύετε ξεδιάντροπα και προκλητικά, επισήμανε ο Δ. Κουτσούμπας.

Όσον αφορά τη ρήτρα της αμοιβαίας συνεργασίας, για την οποία πανηγυρίζει η κυβέρνηση, υπενθύμισε πως ανάλογη ρήτρα υπάρχει και στην ιδρυτική διακήρυξη του ΝΑΤΟ, το περιβόητο άρθρο 5 που όμως δεν ενεργοποιήθηκε ποτέ, παρά μόνο για τη δολοφονική επίθεση στη Γιουγκοσλαβία. Υπενθύμισε εξάλλου πως ανάλογη ρήτρα υπάρχει και στο Ευρωσύνταγμα, που επίσης δεν ενεργοποιήθηκε ποτέ για την προκλητικότητα της Τουρκίας. Με αυτά τα παραδείγματα, τόνισε, αποδεικνύεται πως αυτό που κρίνει τη στάση του ΝΑΤΟ και της ΕΕ έναντι της Τουρκίας, είναι οι δικές τους επιδιώξεις για απόσπαση της Τουρκίας από την επιρροή της Ρωσίας, αλλά και οι μπίζνες των αστικών τους τάξεων.

Για τους εξοπλισμούς, τόνισε πως η μεγάλη εμβέλεια επιτήρησης που έχουν οι συγκεκριμένες φρεγάτες, υποδηλώνει ότι δεν είναι για να επιχειρούν στο Αιγαίο αλλά για την ευρύτερη περιοχή της ΝΑ Μεσογείου, με βάση τα ΝΑΤΟικά σχέδια. Θα τα χρυσοπληρώσει ο λαός με την επιδείνωση των όρων ζωής του, σημείωσε.

Καταλήγοντας κάλεσε τον ελληνικό λαό να μην πιστέψει τον εφησυχασμό που καλλιεργεί η κυβέρνηση, να καταδικάσει την πολιτική εμπλοκής της Ελλάδας σε ένα γεωπολιτικό περιβάλλον οξύτατων ανταγωνισμών, να αγωνιστεί για αποδέσμευση της χώρας από ΝΑΤΟ – ΕΕ, να ξηλωθούν οι ΝΑΤΟικές βάσεις.

Το ΚΚΕ απορρίπτει και καταψηφίζει τη συμφωνία, επισήμανε και πρόσθεσε πως «αυτή η θέση είναι απόλυτα ευθυγραμμισμένη με τις ανάγκες του ελληνικού λαού, συμπεριλαμβανομένων των αναγκών του για θωράκιση συνόρων, της φιλίας και συνεργασίας με τους λαούς της περιοχής και του κόσμου. Εμείς είμαστε με τις συμμαχίες των αγωνιζόμενων λαών, αυτή είναι η πιο βαθιά, γνήσια πατριωτική και ταυτόχρονα διεθνιστική στάση και εδώ βρίσκεται και η ελπίδα για τον ελληνικό λαό και τους λαούς της Ευρώπης και του κόσμου» κατέληξε.

Γ. Βαρουφάκης: Όχι στην Συμφωνία που καταρρακώνει την εθνική άμυνα και ανεξαρτησία

«Με το «όχι» μας απόψε, τιμούμε τον αυθεντικό πατριωτισμό, εκθέτοντας τον επικίνδυνο εθνικισμό του μνημονιακού τόξου. Καταψηφίζουμε τη Συμφωνία που θα μας σπρώξει βαθύτερα στην χρεοκοπία και την δουλοπαροικία, με αποτέλεσμα υψηλότερο κίνδυνο συρράξεων και μεγαλύτερη εθνική ανασφάλεια. Εσείς κ. Μητσοτάκη, την παρουσιάζετε ως ενίσχυση της εθνικής μας ανεξαρτησίας. Εμείς την εισπράττουμε ως αποδυνάμωση της ήδη καταρρακωμένης εθνικής ανεξαρτησίας» τόνισε χαρακτηριστικά ο γραμματέας του ΜέΡΑ25, Γιάνης Βαρουφάκης.

Κύριε Μητσοτάκη, η αμυντική Συμφωνία με τη Γαλλία που μας φέρνετε είναι το περιτύλιγμα μιας κυνικής αγοράς όπλων, μιας αγοράς που υπονομεύει για εμάς την εθνική άμυνα, αυξάνοντας τις εντάσεις στην περιοχή και εκκινώντας μια νέα, μάταιη κούρσα εξοπλισμών. Η Αμυντική Συμφωνία αυτή είναι το αμπαλάζ που χρησιμοποιείτε, έτσι ώστε να γίνει πιο εύπεπτη από τους χρεοκοπημένους Έλληνες, τις Ελληνίδες, την πλειοψηφία του λαού μας, που είναι χρεοκοπημένοι όλο και περισσότερο κάθε μέρα. Θέλετε να τους κάνετε εύπεπτη αυτή τη μητσοτάκειο αγορά του αιώνα.

Οι Έλληνες δεν έχουν πρόβλημα να κάνουν θυσίες και να πληρώσουν και χρήματα που δεν έχουν, αλλά για να θωρακίσουν τη χώρα μας. Αυτή η συμφωνία δεν θωρακίζει την χώρα και αυξάνει, βαθαίνει τη χρεοδουλοπαροικία.

Η άμυνα αυτής της χώρας, κύριε Μητσοτάκη, δεν εξαρτάται τόσο από τους εξοπλισμούς. Εξαρτάται από τη δυνατότητά μας, πρώτον, να χρησιμοποιούμε τα όπλα που έχουμε κατά το δοκούν χωρίς άδεια από τις Ηνωμένες Πολιτείες, από το Βερολίνο, από τις Βρυξέλλες. Δεύτερον, να κρατάμε τα παιδιά μας στον τόπο τους. Το οποίο τι σημαίνει; Το τρίτον, να αποδράσουμε από τα δεσμά της φυλακής του χρέους. Οπότε, αφήστε τη δημαγωγία ότι μπορούμε να έχουμε και όπλα και ψωμί.

Την πατρίδα μας, εξασθενημένη όπως είναι από τα χρέη, τους φόρους, τη φτώχεια, θα τη γονατίσετε κι άλλο, φορώντας τις νέες πανοπλίες εξ εσπερίας.  Τα πλεονάσματα που σας έχουν βάλει -3,7% δεν είναι ο στόχος σας για τα επόμενα χρόνια;- να απογειώσετε και πάλι οι ίδιοι που τώρα σας λένε «κοπιάστε, πάρτε Rafale, πάρτε φρεγάτες, πάρτε και άλλα δάνεια». Οι ίδιοι σας βάζουν να αυξάνετε τη λιτότητα, να αυξάνετε τα πρωτογενή πλεονάσματα.

Written by

altpress.gr ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗ ΛΑΜΙΑ ΚΑΙ ΤΗ ΦΘΙΩΤΙΔΑ- ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ

Comments are closed.