Υπερψηφίστηκε επί της αρχής το ν/σ για την ιθαγένεια

Υπερψηφίσθηκε επί της αρχής το νομοσχέδιο της κυβέρνησης για την ιθαγένεια.Το νομοσχέδιο ψήφισαν επί της αρχής ο ΣΥΡΙΖΑ, το Ποτάμι και το ΠΑΣΟΚ, το καταψήφισαν η ΝΔ, η Χρυσή Αυγή και οι Ανεξάρτητοι Έλληνες, ενώ το ΚΚΕ δήλωσε παρών.

Στην ονομαστική ψηφοφορία που προκάλεσε η Ν.Δ. συμμετείχαν 165 βουλευτές και ψήφισαν:

  • 172 ναι (ΣΥΡΙΖΑ, Ποτάμι, ΠΑΣΟΚ και ο Κώστας Ζουράρις από τους Ανεξάρτητους Έλληνες),
  • 91 κατά (ΝΔ, Χρυσή Αυγή, Ανεξάρτητοι Έλληνες),
  • 4 παρών (ΚΚΕ).

Υπέρ του νομοσχεδίου για την ιθαγένεια ψήφισε ο βουλευτής των Ανεξάρτητων Ελλήνων Κώστας Ζουράρις κατά την ονομαστική ψηφοφορία που διεξάγεται στη Βουλή. Ο κ. Ζουράρις ψήφισε εκτός της γραμμής των Ανεξάρτητων Ελλήνων οι οποίοι καταψήφισαν επί της αρχής το νομοσχέδιο.

«Όχι» από τους ΑΝΕΛ

Οι Ανεξάρτητοι Έλληνες καταψήφισαν τελικά και επί της αρχής το νομοσχέδιο για την ιθαγένεια, όπως δήλωσε ο εισηγητής του κόμματος Νίκος Μαυραγάνης. Την απόφαση είχε προαναγγείλει ο Πάνος Καμμένος στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του κόμματος, σημειώνοντας πως δεν έγιναν οι αλλαγές που είχαν ζητήσει οι ΑΝΕΛ. Οι ΑΝΕΛ είχαν καταψηφίσει το ίδιο νομοσχέδιο και στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής, τόσο επί της αρχής όσο και επί των άρθρων.

Θέμα δεδηλωμένης από το ΠΑΣΟΚ

Θέμα δεδηλωμένης μετά την καταψήφιση από τους ΑΝΕΛ του νομοσχεδίου για την ιθαγένεια έθεσε το ΠΑΣΟΚ στη Βουλή. Ο εισηγητής του κόμματος Λεωνίδας Γρηγοράκος, είπε πως αν και το κόμμα του υπερψηφίζει το νομοσχέδιο,«δεν μπορεί ο ΣΥΡΙΖΑ φτιάχνοντας αυτή την κυβέρνηση που δεν τον στηρίζει, να βασίζεται σε ψήφους κομμάτων που δεν είναι στην κυβέρνηση». «Δεν είναι ηθικό, δεν είναι πολιτικό, δεν μπορεί περνάνε νομοσχέδια με παράταιρες συμπράξεις» σημείωσε και πρόσθεσε: «Ναι στο νομοσχέδιο, όχι στη δεδηλωμένη».

Για τακτικισμό κατηγόρησε το ΠΑΣΟΚ, εκ μέρους του ΣΥΡΙΖΑ ο Νίκος Βούτσης.«Δεν υπάρχουν ανάμεσά μας κόμματα περιορισμένη ευθύνης ούτε αλά κάρτ», τόνισε και πρόσθεσε: «Δεν υπάρχει κανένα θέμα να μην περάσει με πλειοψηφία και μάλιστα άνετη αυτό το νομοσχέδιο. Αν το ΠΑΣΟΚ θέλει να υπαναχωρήσει να το  καταθέτει στη συζήτηση και δεν υπάρχει κανένα λόγος να τίθεται θέμα περί δεδηλωμένης. Δεν μπορεί η κυβέρνηση να είναι όμηρος τακτικών επιλογών κομμάτων και δεν αναφέρομαι στους ΑΝΕΛ».

Αντιδράσεις και από τη ΝΔ

Από την πλευρά της ΝΔ ο Άδωνις Γεωργιάδης ανέφερε ότι το νομοσχέδιο πρέπει να περάσει «είτε με τις ψήφους ΣΥΡΙΖΑ- ΑΝΕΛ ή δεν θα περάσει». Μάλιστα, προανήγγειλε ότι η ΝΔ θα ζητήσει ονομαστική ψηφοφορία.

Αίτημα για ονομαστική ψηφοφορία κατέθεσε η Νέα Δημοκρατία επί της αρχής του νομοσχεδίου για την ιθαγένεια. Η αίτηση υπογράφεται από 25 βουλευτές και η ψηφοφορία, όπως ανακοίνωσε η Πρόεδρος της Βουλής Ζωή Κωνσταντοπούλου, θα διεξαχθεί αύριο στις 13.00.

Ρατσιστικό παραλήρημα από την Χρυσή Αυγή

Σε ένα ακόμα ρατσιστικό παραλήρημα, ο βουλευτής της Χρυσής Αυγής Χρήστος Παππάς έδωσε νέο σόου σήμερα σκίζοντας το νομοσχέδιο για την ιθαγένεια κατά τη σχετική συζήτηση στη Βουλή.

«Γράφουμε στα παλαιότερα των υποδημάτων μας το λαθρονόμο σας, τον σκίζουμε», είπε απευθυνόμενος στην αναπληρώτρια υπουργό Μεταναστευτικής Πολιτικής Τασία Χριστοδουλοπούλου, τονίζοντας ότι «αυτό το σπίτι έχει πατρίδα, έχει ιδιοκτήτη».  «Δεν θα το υποθηκεύσετε με συμφωνία με τους τοκογλύφους. Νοικοκύρης εδώ είναι ο ελληνικός λαός. Κυρία Τασία, πάρτε τους στο σπίτι σας, αν είστε τόσο ψυχοπονιάρα», συνέχισε και έσκισε το νομοσχέδιο, όντα στο Βήμα της Βουλής.

Συνεχίζοντας το ρατσιστικό ντελίριο ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της XA, Ηλίας Παναγιώταρος κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι θυσιάζει το ελληνικό έθνος, λέγοντας πως «το DNA του αίματος υπερισχύει πάντα».

Χριστοδουλοπούλου: Το νομοσχέδιο για την ιθαγένεια είναι ζήτημα Δημοκρατίας

«Ένας κράτος πρέπει να νομοθετηθεί σύμφωνα με τις ανάγκες, και οι ανάγκες των παιδιών, εν προκειμένω, μας καθοδηγούν» υπογράμμισε η υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής  Τάσια Χριστοδουλοπούλου. Όπως σημείωσε, και σε άλλες χώρες, κυβερνήσεις πολύ διαφορετικής ιδεολογίας ψήφισαν πιο ανοιχτές ρυθμίσεις και εξήγησε: «Για εμάς η ιθαγένεια δεν αποτελεί δώρο, προνόμιο ή έπαθλο, αποτελεί μία ανάγκη και μία υποχρέωση του κράτους σε παιδιά που έχουν μεγαλώσει εδώ, που έχουν γεννηθεί εδώ».

«Το νομοσχέδιο για την απόδοση της ιθαγένειας δεν αφορά τον ΣΥΡΙΖΑ, ούτε τα παιδιά μεταναστών δεύτερης γενιάς, αλλά την ίδια τη Δημοκρατία» κατέληξε η κ. Χριστοδουλοπούλου.

Τι προβλέπει το νομοσχέδιο

Δικαίωμα απόκτησης της ελληνικής ιθαγένειας θα έχουν παιδιά μεταναστών που γεννήθηκαν στην Ελλάδα με την προϋπόθεση της εγγραφής τους στην Α” τάξη Δημοτικού και της συνέχισης παρακολούθησης του σχολείου κατά τον χρόνο υποβολής της δήλωσης, και σε συνδυασμό με τη συνεχή νόμιμη διαμονή του ενός από τους γονείς του για πέντε χρόνια πριν από τη γέννησή του, είναι η κυριότερη καινοτομία που εισάγει το σχέδιο νόμου για την ιθαγένεια των μεταναστών του υπουργείου Εσωτερικών. Η καινοτόμα ρύθμιση αφορά τη λεγόμενη «δεύτερη γενιά», δηλαδή τα γεννημένα στην Ελλάδα παιδιά νόμιμων μεταναστών.

Μία συναυλία για όλα τα παιδιά

Με αφορμή την ψήφιση του νομοσχεδίου για την ιθαγένεια, στις 6:00 μ.μ., αντιρατσιστικές οργανώσεις και μεταναστευτικές κοινότητες διοργανώνουν συναυλία με σύνθημα «Γιορτάζουμε-Διεκδικούμε: Ιθαγένεια για Όλα τα Παιδιά!».

ΦΩΤΟ Μάριος Λώλος11148598_10203061198969846_1722745323662858920_n11222125_10203061191729665_380813623299250446_n1534314_10203061198289829_1207714346936807675_n11393067_10203061193049698_945532352426399346_n

Written by

altpress.gr ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗ ΛΑΜΙΑ ΚΑΙ ΤΗ ΦΘΙΩΤΙΔΑ- ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ

Comments are closed.