Υπέρ των funds ο Άρειος Πάγος- Εφιάλτης πλειστηριασμών για 700.000 δανειολήπτες

 Με συντριπτική πλειοψηφία (59 έναντι 6) οι αρεοπαγίτες  δίνουν το πράσινο φως να βγουν στο σφυρί χιλιάδες πρώτες κατοικίες.   Στο έλεος  τραπεζών, funds και servicers  δανειολήπτες 700.00  «κόκκινων» δανείων.

Πρωτοφανής σπουδή για έκδοση απόφασης, μόλις δύο εβδομάδες μετά τη συζήτηση στην Ολομέλεια του Αρείου Πάγου.

 Μεγάλο  κοινωνικό πρόβλημα θα ανακύψει τους επόμενους μήνες, καθώς εκατοντάδες χιλιάδες «κόκκινοι» δανειολήπτες θα βρεθούν αντιμέτωποι με πλειστηριασμούς κατοικιών και άλλων περιουσιακών στοιχείων.

Κατόπιν αυτού, η Ολομέλεια του Αρείου Πάγου ανοίγει το δρόμο στους servicers να επισπεύδουν  πλειστηριασμούς στο όνομα των funds τους σε ακίνητα τα οποία έχουν προσημειωθεί για δάνεια οποία έχουν αποκτήσει με εξαγορά.

Συγκεκριμένα, οι αρεοπαγίτες δέχθηκαν την εισήγηση της αρεοπαγίτη Κανέλλας Τζαβέλα και αποφάνθηκαν ότι οι διαχειριστές (servicers) που που εδρεύουν στην Ελλάδα και δρουν για λογαριασμό των funds μπορούν να ενεργούν δικαστικές πράξεις (να γίνονται διάδικοι), στο πλαίσιο του νόμου του 2015 να προβαίνουν σε πλειστηριασμούς με τη δική τους επωνυμία και όχι ως πληρεξούσιοι των funds.

Η Ολομέλεια του Αρείου Πάγου κλήθηκε να αποφανθεί για την ανατροπή ή μη της απόφασης Τμήματος του Ανωτάτου Δικαστηρίου βάσει της οποίας απαγορεύθηκε στις εταιρείες διαχείρισης απαιτήσεων (servicers) να διενεργούν πλειστηριασμούς για δάνεια που έχουν μεταβιβαστεί από τις τράπεζες σε funds τα οποία εδρεύουν στο εξωτερικό.

Για το θέμα αυτό έχουν εκδοθεί αντίθετες δικαστικές αποφάσεις. Επίσης πολλά δικαστήρια – Ειρηνοδικεία, Πρωτοδικεία και ένα Εφετείο- έχουν εκδώσει αποφάσεις υπέρ των δανειοληπτών.

Σε άμεσο κίνδυνο βρίσκονται πλέον 700.000 ακίνητα που αποτελούν εμπράγματες εξασφαλίσεις για δάνεια ύψους περίπου 45 δισ. ευρώ.

Πολλά από αυτά τα ενυπόθηκα ακίνητα κινδυνεύουν -μετά τη σημερινή απόφαση της Ολομέλειας- να βγουν στο ηλεκτρονικό σφυρί με συνοπτικές διαδικασίες και χωρίς ουσιαστικά να έχουν οι ιδιοκτήτες τους δυνατότητα νομικής άμυνας

Aξίζει να  σημειωθούν τα εξαιρετικά γρήγορα αντανακλαστικά της  Ελληνικής Δικαιοσύνης, η οποία με ζηλευτή σπουδή έσπευσε να επιβεβαιώσει τις προβλέψεις των αξιότιμων κ.κ. Στουρνάρα και Σταϊκούρα και τις σχετικές διαρροές που προδίκαζαν την απόφαση.

Η δημοσίευση της απόφασης αναμένεται μέσα στον επόμενο μήνα το πιθανότερο  μετά τις εκλογές  για την αποφυγή αντιδράσεων.

Written by

altpress.gr ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗ ΛΑΜΙΑ ΚΑΙ ΤΗ ΦΘΙΩΤΙΔΑ- ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ

Comments are closed.