Υπέρ της επένδυσης των διαθέσιμων σε «repos» η νέα διοικητής του ΟΑΕΔ- ΟΧΙ από εκπροσώπους των κοινωνικών εταίρων

Υπέρ της κυβερνητικής πρότασης για επένδυση των ταμειακών διαθεσίμων σε «repos» τάχθηκε η νέα διοικητής του ΟΑΕΔ Μαρία Καραμεσίνη, της οποίας η τοποθέτηση εγκρίθηκε κατά πλειοψηφία από την Επιτροπή ΔΕΚΟ της Βουλής. Υπέρ της τοποθέτησης της Μ. Καραμεσίνη τάχθηκαν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, των Ανεξάρτητων Ελλήνων και του Ποταμιού. Παρών δήλωσαν οι βουλευτές της ΝΔ και του ΚΚΕ, λευκό του ΠΑΣΟΚ, ενώ δεν τοποθετήθηκε η Χρυσή Αυγή.

Αναφερόμενη στην πρόταση του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών Δημήτρη Μάρδα για την επένδυση της ταμειακών διαθεσίμων σε «repos», η Μ. Καραμεσίνη υπογράμμισε πως είναι καλύτερο να τοκίζονται τα χρήματα με 2% σε «repos» διάρκειας 5 και 17 ημερών από το 0,5% με το οποίο τοκίζονται σήμερα στους τραπεζικούς λογαριασμούς. Διευκρίνισε ακόμη πως η πρόταση δεν αφορά στα ταμειακά διαθέσιμα του ΟΑΕΔ ούτε και το σύνολο των αποθεματικών του, καθώς υπάρχει ένα μεγάλο ποσό που υποχρεωτικά διατηρείται στην Τράπεζα της Ελλάδος.

Όχι είπαν οι εκπρόσωποι των κοινωνικών εταίρων (της ΓΣΕΕ, του ΣΕΒ, της ΓΣΕΒΕΕ, της ΕΣΕΕ αλλά και των εργαζομένων του ΟΑΕΔ.) που συμμετέχουν στη διοίκηση του ΟΑΕΔ στην προφορική πρόταση του διοικητή, για μετατροπή ποσού 150 εκατ. ευρώ σε «repos» (βραχυπρόθεσμες καταθέσεις).

Σύμφωνα με πληροφορίες από υπηρεσιακά στελέχη του υπουργείου Εργασίας, 12 από τα 17 μέλη του Δ.Σ. του ΟΑΕΔ (συγκλήθηκε την περασμένη Τρίτη) ψήφισαν κατά της πρότασης, ενώ οι άλλοι 5 ψήφισαν υπέρ. H πρόταση έγινε στο πλαίσιο της προσπάθειας του υπουργείου Εργασίας για καλύτερη αξιοποίηση των διαθεσίμων των οργανισμών και των ασφαλιστικών ταμείων.

Οι κοινωνικοί εταίροι ζήτησαν να υπάρξει νέα έγγραφη αιτιολογημένη πρόταση της διοίκησης του ΟΑΕΔ για την αξιοποίηση των διαθεσίμων του οργανισμού, για να παρουσιάσουν στη συνέχεια τις απόψεις τους επί του θέματος που έθεσε προ ημερών το υπουργείο εργασίας. Τα συνολικά διαθέσιμα του ΟΑΕΔ, αυτή την περίοδο, ανέρχονται σε περίπου 450 εκατ. ευρώ, πολύ περισσότερα, δηλαδή, από οποιονδήποτε άλλο φορέα ασφάλισης.

Σχετικώς με την επιφύλαξη που διατύπωσαν οι κοινωνικοί εταίροι στην πρόταση του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών, η Μ. Καραμεσίνη εκτίμησε ότι οφείλεται στην διστακτικότητά τους λόγω της εμπλοκής που υπήρξε για παλιότερες επενδύσεις (όπως τοξικά ομόλογα και ομόλογα που κουρεύτηκαν με το PSI).

Προγράμματα για ειδικές ομάδες άνεργων

Η νέα διοικητής του ΟΑΕΔ ανακοίνωσε την υλοποίηση προγραμμάτων από τον ΟΑΕΔ για την απορρόφηση στην αγορά εργασίας των ειδικών ομάδων άνεργων, οι οποίες απειλούνται με κοινωνικό αποκλεισμό, όπως είναι οι μακροχρόνια άνεργοι. Τα προγράμματα αυτά θα είναι στοχευμένα στις ιδιαιτερότητες της κάθε ομάδας αυτών,  και και εκτίμησε ότι τα κοινωφελή προγράμματα εργασίας, τα οποία βγαίνουν στον αέρα σε 10 μέρες και αφορούν σε 54.000 άνεργους, θα μπορούσαν να είναι κατάλληλα για μακροχρόνια άνεργους από 35 – 40 ετών και άνω, καθώς και για γυναίκες – μητέρες κ.ά. Ταυτοχρόνως, θα υπάρξει ανασχεδιασμός των προγραμμάτων, π.χ., των προγραμμάτων «voucher», με στόχευση την μεγαλύτερη ωφελιμότητά τους στους απευθείας αποδέκτες τους, που είναι οι άνεργοι.

Αναδιοργάνωση ΟΑΕΔ, ενίσχυση με προσωπικό

Ακόμη, ως προτεραιότητά της η νέα διοικήτρια έθεσε την ενίσχυση των Υπηρεσιών Πρώτης Γραμμής (ΚΠΑ) και την αναδιοργάνωση του ΟΑΕΔ, με την αναθεώρηση του επιχειρησιακού μοντέλου, την αξιολόγηση δομών, την αναδιάταξη και ενίσχυση του προσωπικού (αφού χρειάζονται 4.670 άτομα και σήμερα υπάρχουν 3.600 εργαζόμενοι) τη διαφορετική οργάνωση υπηρεσιών και την ευελιξία του Οργανισμού με την αυτοματοποίηση διαδικασιών και επέκταση και σε άλλες των υφιστάμενων διαδικασίες. Στόχος είναι να βελτιωθεί η διαχειριστική επάρκεια του Οργανισμού και η αποτελεσματικότητά του.

Σύμφωνα με τη νέα διοικήτρια, οι Σχολές του ΟΑΕΔ δε θα μετεξελιχθούν σε Σχολές Επαγγελματικής Κατάρτισης, παρά θα παραμείνουν όπως ήταν και θα στηριχθούν, αλλά και θα επιστρέψουν οι καθηγητές σε διαθεσιμότητα.

http://www.ergasianet.gr/

Written by

altpress.gr ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗ ΛΑΜΙΑ ΚΑΙ ΤΗ ΦΘΙΩΤΙΔΑ- ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ

Comments are closed.