Υπέρογκες αυξήσεις εισιτηρίων στους αρχαιολογικούς χώρους & Prive ξεναγήσεις στην Ακρόπολη για πλούσιους

Prive ξεναγήσεις στην Ακρόπολη εκτός ωραρίου λειτουργίας του χώρου με αντίτιμο 5.000 και με bonus αναμνηστικά δωράκια για ένα πολύ ειδικό κοινό υπερπλουσίων.
Αυξήσεις στα εισιτήρια  των αρχαιολογικών χώρων και των  μουσείων από 50% έως 300% για τους υπόλοιπους κοινούς θνητούς. Στα 30 ευρώ  οσονούπω η επίσκεψη στην Ακρόπολη.
Οι αυξήσεις θα είναι οριζόντιες και θα αφορούν τουρίστες και ΄Ελληνες.

Αυτή τη νέα τιμολογιακή πολιτική των Αρχαιολογικών Χώρων και Μουσείων που ανακοίνωσε το Υπουργείο Πολιτισμού γνωμοδότησε θετικά ομόφωνα το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο. Είναι καταφανές πως πρόκειται για μία τιμολογιακή πολιτική που δημιουργεί διακρίσεις στη σχέση των ανθρώπων με το λίκνο του δυτικού πολιτισμού με βάση την οικονομική τους επιφάνεια και κάνει απρόσιτη για την πλειονότητα των Ελλήνων την πολιτιστική μας κληρονομιά.

Το υπουργείο θεωρεί «επιβεβλημένη» αυτή την αύξηση «με βάση τα δεδομένα της αυξανόμενης επισκεψιμότητας των τελευταίων 2 ετών, της χρήσης του ηλεκτρονικού εισιτηρίου σε 28 χώρους – έως σήμερα – με την μεγαλύτερη επισκεψιμότητα και το γεγονός ότι οι ισχύουσες τιμές αναθεωρημένες από 5ετίας είναι πολύ χαμηλές σε σχέση με τον ευρωπαϊκό μέσο όρο».

Η νέα τιμολογιακή πολιτική θα γίνει σε δυο φάσεις:

Από 1/4/2024, όσοι λοιπόν δύνανται οικονομικά, μπορούν με 5000 ευρώ να βιώσουν μία ανεπανάληπτη εμπειρία στον Ιερό Βράχο σε ομάδες των 5 ατόμων και έως 4 ομάδες στο δίωρο (07:00-09:00 και 20:00-22:00), με προσφορά ειδικής ξενάγησης και αναμνηστικών δώρων.

Από 1/4/25, οι υπόλοιποι πολίτες θα επωμιστούν εξαιρετικά σοβαρές αυξήσεις, καθώς όχι μόνο καταργούνται τα ενιαία εισιτήρια εισόδου σε παραπάνω του ενός Αρχαιολογικών Χώρων ή Μουσείων, αλλά ένας επισκέπτης θα πρέπει να πληρώνει χειμώνα -καλοκαίρι 30 ευρώ την επίσκεψή του στην Ακρόπολη. Μέχρι τώρα η επίσκεψη σε Ακρόπολη και Κλιτύες, Αρχαία Αγορά, Βιβλιοθήκη Αδριανού, Κεραμεικός, Λύκειο Αριστοτέλους, Ολυμπιείο, Ρωμαϊκή Αγορά κόστιζε 20 ευρώ τους θερινούς μήνες και 10 ευρώ τους χειμερινούς, δηλαδή μιλάμε για αυξήσεις της τάξης των 50% τους θερινούς μήνες και 300% τους χειμερινούς. Σημειώστε επίσης πως το εισιτήριο του Μουσείου Ακρόπολης είναι χωριστό, και κοστίζει 15 ευρώ.
Αντίστοιχες σοβαρές αυξήσεις σημειώνονται στα υπόλοιπα μνημεία. Χαρακτηριστικό είναι πως το φθηνότερο εισιτήριο από 2 ευρώ αυξάνεται στα 5 ευρώ (αύξηση 150%), ενώ πλέον τα άτομα ηλικίας 65+ από χώρες της Ε.Ε. τους θερινούς μήνες δε θα δικαιούνται μειωμένο εισιτήριο.

Οι αυξήσεις αυτές υποτίθεται πως αντισταθμίζονται με μία επιπλέον Κυριακή ελευθέρας εισόδου κάθε μήνα κατά τη χειμερινή περίοδο (1η Νοεμβρίου- 31η Μαρτίου), συγκεκριμένα η τρίτη Κυριακή του μήνα επί πλέον της πρώτης. Μέχρι σήμερα τους χειμερινούς μήνες το εισιτήριο στους αρχαιολογικούς χώρους ήταν κατά 50% μειωμένο, προκειμένου να επωφεληθούν αυτού κυρίως οι Έλληνες πολίτες, αλλά και όσοι επέλεγαν την Ελλάδα ως προορισμό τη χειμερινή μη τουριστικής αιχμής περίοδο. Πλέον μειωμένο εισιτήριο δε θα υπάρχει. Αντ’ αυτού θα υπάρχει μία επιπλέον Κυριακή ελευθέρας εισόδου, άρα και συνωστισμού στον Ιερό Βράχο.

Η ανάρτηση της Αντιπροέδρου του  Συλλόγου Ελλήνων Αρχαιολόγων

Written by

altpress.gr ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗ ΛΑΜΙΑ ΚΑΙ ΤΗ ΦΘΙΩΤΙΔΑ- ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ

Comments are closed.