«Υπάρχει περιορισμός της πανδημίας», υποστηρίζει ο Πέτσας

Περιορισμό της πανδημίας «βλέπει» ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας, αναφέροντας σε ανακοίνωσή του, ότι κατά το διάστημα 20-26 Αυγούστου, ο επιδημιολογικός δείκτης Rt που δείχνει πόσο μεταδοτικός είναι ο ιός, εμφανίζεται ελαφρώς μειωμένος.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που παραθέτει ο Στέλιος Πέτσας στους πολιτικούς συντάκτες από την έκθεση του Παρατηρητηρίου COVID-19, ο δείκτης Rt έχει πέσει κάτω από τη μονάδα, γεγονός το οποίο ισοδυναμεί με περιορισμό της επιδημίας.

Ενώ λοιπόν στην προηγούμενη έκθεση του Παρατηρητηρίου COVID-19 (5 έως 20 Αυγούστου) ο δείκτης «Rt εκτιμάται πως βρισκόταν σε τιμή πάνω από τη μονάδα», στην καινούργια έκθεση που αφορά το διάστημα 20-26 Αυγούστου, γίνεται εκτίμηση ότι το Rt έχει εμφανίσει μικρή πτώση στο 0,85.

«Σημειώνεται ότι, επιδημιολογικά, μια συγκράτηση του δείκτη Rt κάτω από το 1 ισοδυναμεί με περιορισμό της επιδημίας, καθότι κάθε νέο κρούσμα δεν μπορεί να μεταδώσει τον ιό σε πάνω από μία επαφή», τονίζει ο Στέλιος Πέτσας.

Υπενθυμίζεται ότι πριν τρεις μέρες ήρθαν στο φως σοβαρές καταγγελίες μελών της Επιστημονικής Επιτροπής Λοιμωξιωλόγων – Επιδημιολόγων για παράθεση παραπλανητικών στοιχείων από την κυβέρνηση και περιθωριοποίηση των επιστημόνων. Ανάμεσα σε αυτές, ένας εκ των ειδικών έκανε λόγο για εμμονή να κρατηθεί χαμηλός ο δείκτης αναπαραγωγής του ιού, πράγμα που προκάλεσε δυσθυμία σε πολλούς. Μάλιστα σημείωσε ότι στις 28 Ιουλίου ενημερώθηκαν ότι ο δείκτης αναπαραγωγής ήταν πολύ χαμηλός, μόλις 0,41, πράγμα που δημιούργησε εφησυχασμό, ενώ στην πραγματικότητα η πορεία της πανδημίας ήταν «επικίνδυνα ανοδική».

Στο μεταξύ, σύμφωνα με το Παγκόσμιο Ινστιτούτο Υγείας, ο δείκτης διασποράς στη χώρα στις αρχές Αυγούστου, όταν και ξεκίνησε η αύξηση των κρουσμάτων είχε φτάσει στο 1,75, δηλαδή ο κάθε φορέας του ιού μόλυνε σχεδόν δυο ακόμη άτομα.  

tvxs.gr

Written by

altpress.gr ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗ ΛΑΜΙΑ ΚΑΙ ΤΗ ΦΘΙΩΤΙΔΑ- ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ

Comments are closed.