ΥΕΘΑ: Εθνικός Συντονιστής με υπερεξουσίες στο όνομα της ασφάλειας-Ερωτηματικά για τις δηλώσεις Παναγιωτόπουλου

Το υπουργείο Εθνικής Άμυνας «αναλαμβάνει επιπλέον βάρος και όποια ευθύνη χρειαστεί προκειμένου να υπερασπιστεί την ασφάλεια των εξωτερικών συνόρων αλλά και την εσωτερική ασφάλεια.Αυτό μας ζητήθηκε και αυτό κάνουμε»

δήλωσε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος στη Βουλή προκαλώντας πλήθος  αντιδράσεων από την αντιπολίτευση.

Η συγκεκριμένη δήλωση που έγινε στο πλαίσιο της συζήτησης και της ψήφισης του νομοσχεδίου του υπουργείου Εθνικής Άμυνας με τίτλο «Ρυθμίσεις θεμάτων του υπουργείου Εθνικής Άμυνας» για την αναβάθμιση των f-16 και στήριξη των Μιράζ, το οποίο κατατέθηκε το μεσημέρι της Παρασκευής, για να ψηφιστεί άμεσα  προκάλεσε  εύλογα ερωτήματα και αντιδράσεις.

Η αιφνιδιαστική τροπολογία  προβλέπει την σύσταση της θέσης του Εθνικού Συντονιστή για την διαχείριση του προσφυγικού με αρμοδιότητες «υπεραρχηγού» καθώς και την δημιουργία Ενιαίου Φορέα Επιτήρησης Συνόρων που θα υπάγεται στον Εθνικό Συντονιστή και θα διοικείται από Ειδικό Επιτελείο και επιμέρους Επιχειρησιακές Διοικήσεις Συνόρων και Τοπικά Συγκροτήματα.

Με την ίδια τροπολογία προβλέπεται επίσης η δυνατότητα στο δημόσιο και τους λοιπούς φορείς που διαχειρίζονται την προσφυγική κρίση, να προβαίνουν μέχρι τις 30 Ιουνίου του 2020 κατά παρέκκλιση κάθε άλλης διάταξης σε απευθείας αναθέσεις, για την αντιμετώπιση αύξησης των προσφυγικών – μεταναστευτικών ροών, κυρίως στους τομείς μεταφοράς. Διαμονής, σίτισης, καθαριότητας και υγειονομικής περίθαλψης και ιδίως σε ότι αφορά στις δομές υποδοχής/φιλοξενίας και τα προαναχωρησιακά κέντρα.

Προβλέπει εν ολίγοις την πλήρη αλλαγή της δομής και διάρθρωσης των Ενόπλων Δυνάμεων και των Επιχειρησιακών Διοικήσεων, δίνοντας ταυτόχρονα στον Εθνικό Συντονιστή και στον Ενιαίο Φορέα τη  δυνατότητα απευθείας αναθέσεων συμβάσεων για λόγους ασφαλείας.

Την τροπολογία υπερψήφισα οι βουλευτές της ΝΔ και καταψήφισε σύσσωμη η αντιπολίτευση.

Μερική αναδίπλωση του Υπουργού Εθνικής Άμυνας μετά τις αντιδράσεις

Λίγη ώρα μετά τη δήλωση   που προκάλεσε έντονες αντιδράσεις  από την αντιπολίτευση, ο υπουργός Άμυνας, σε διευκρινίσεις που έδωσε στη Βουλή, μάλλον κάνοντας τα χειρότερα, ισχυρίστηκε: 

«Το διευκρινίζω, ο στρατός εγγυάται την ασφάλεια συνόρων και την εσωτερική ασφάλεια την εγγυάται η αστυνομία. Αυτό που είπα και δεν θέλω παρερμηνεία είναι ότι εκτιμούμε πως η κατάσταση όπως εξελίσσεται αποτελεί δυνητική απειλή για την ασφάλεια της χώρας, όχι ότι θα την αντιμετωπίσει ο στρατός». Ωστόσο, είπε,  ότι υπάρχει ο κίνδυνος, με την αύξηση των μεταναστευτικών ή προσφυγικών ροών «να παρεισφρήσουν τρομοκράτες – τζιχαντιστές που, μετά την τουρκική επέμβαση στη βόρεια Συρία, δραπέτευσαν από τα στρατόπεδα που φύλαγαν οι Κούρδοι μαχητές. Για σας δεν είναι δυνητική απειλή στην εσωτερική ασφάλεια της χώρας;»

Αντιδράσεις της Αντιπολίτευσης

ΣΥΡΙΖΑ: Eπικίνδυνο βήμα στρατιωτικοποίησης του κράτους

«Για πρώτη φορά προβλέπεται η συγκέντρωση εξουσιών και αρμοδιοτήτων των Ενόπλων Δυνάμεων, των Σωμάτων Ασφαλείας (Αστυνομία, Λιμενικό κλπ) σε ένα και μόνο πρόσωπο, το οποίο υπάγεται απευθείας στον Πρωθυπουργό», κατήγγειλε με ανακοίνωσή του ο ΣΥΡΙΖΑ, ενώ ο πρώην πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης ζήτησε την άμεση απόσυρση της τροπολογίας χαρακτηρίζοντας την κατάθεσή της «απαράδεκτη».Η επιλογή αυτή καταγράφεται από την αξιωματική αντιπολίτευση ως εξαιρετικά επικίνδυνο βήμα στρατιωτικοποίησης του κράτους. Κατά την εκτίμηση της Κουμουνδούρου πρόκειται για κίνηση η οποία αποκαλύπτει αφενός συγκεντρωτική αντίληψη διακυβέρνησης και αφετέρου πανικό ενώπιον της έως τώρα πλήρους αποτυχίας της κυβέρνησης στην διαχείριση του προσφυγικού.

Το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, αναφερόμενο στην απάντηση του Νίκου Παναγιωτόπουλου στη Βουλή για τον «Εθνικό Συντονιστή» και τη θέσπιση Ενιαίου Φορέα Επιτήρησης Συνόρων, απευθύνεται στον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, ρωτώντας εάν έχει δώσει εντολή στον υπουργό Εθνικής Άμυνας «ο στρατός να φροντίζει εκτός από τη φύλαξη των συνόρων της χώρας και για την εσωτερική ασφάλεια», και του ζητά να διαψεύσει τη δήλωση του υπουργού του. Συγκεκριμένα:

ΚΚΕ: Η κυβέρνηση φτιάχνει ένα νέο πρωτόλειο, υβριδικό ένοπλο σώμα καταστολής που αύριο θα το στρέψει, όταν απαιτηθεί και κατά του λαού, τόνισε ο βουλευτής του ΚΚΕ Νίκος Παπαναστάσης αναφερόμενος στην τροπολογία 127/4 για τη «Σύσταση Ενιαίου Φορέα Επιτήρησης Συνόρων», την οποία το ΚΚΕ ζήτησε να αποσυρθεί. 

Είναι απροκάλυπτη η στρατιωτικοποίηση της ελληνικής κοινωνίας, ανάφερε ο Ν. Παπαναστάσης τονίζοντας ότι το ΚΚΕ την καταψηφίζει όπως και το σύνολο του νομοσχεδίου του υπουργείου Εθνικής Άμυνας, στο οποίο εντάχθηκε. Πρόσθεσε ότι για τον ξεριζωμό ανθρώπων από τις πατρίδες τους έχουν ευθύνες ΝΑΤΟ, ΗΠΑ και ΕΕ όπως και οι ελληνικές κυβερνήσεις που άμεσα και έμμεσα παρέχουν διευκολύνσεις στις επεμβάσεις τους, ενώ καυτηρίασε τον εγκλωβισμό προσφύγων και μεταναστών στην Ελλάδα λόγω των συμφωνιών της ΕΕ.

Ο υπουργός Άμυνας αρνήθηκε να αποσύρει την επίμαχη τροπολογία παρά τις αντιδράσεις που προκλήθηκαν. Συνέδεσε το προσφυγικό – μεταναστευτικό και με την εσωτερική ασφάλεια της χώρας, λέγοντας ότι «είναι δυνητική απειλή για την εσωτερική ασφάλεια» επειδή όπως είπε μπορεί να παρεισφρήσουν τζιχαντιστές. Διευκρίνισε ότι η εσωτερική ασφάλεια είναι καθήκον της αστυνομίας και η φύλαξη των συνόρων του στρατού.

Α. Λοβέρδος: Ποιο είναι το κόστος; Θετικός απέναντι στην ουσία των ρυθμίσεων, αλλά εξαιρετικά προβληματισμένος από το γεγονός ότι προκύπτει επιβάρυνση του κρατικού προϋπολογισμού, ο οποίος είναι αδύνατον να προσδιοριστεί, εμφανίστηκε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του Κινήματος Αλλαγής, Ανδρέας Λοβέρδος, δηλώνοντας ότι το κόμμα του θα απόσχει από την ψηφοφορία της.

Την τακτική της νομοθέτησης μέσω εκπρόθεσμων τροπολογιών στηλίτευσε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ, Θανάσης Παφίλης, κατηγορώντας την κυβέρνηση ότι κατέστρεψε το κλίμα σύμπνοιας που υπήρχε για το νομοσχέδιο αναβάθμισης των F-16.

Written by

altpress.gr ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗ ΛΑΜΙΑ ΚΑΙ ΤΗ ΦΘΙΩΤΙΔΑ- ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ

Comments are closed.